Linkuri accesibilitate

Dăncilă face mini-remanierea. Noii miniștri: Gîrbovan la Justiție, Valeca la Educație, Iancu vicepremier


Viorica Dăncilă face schimbări în Guvern.
Viorica Dăncilă face schimbări în Guvern.

Viorica Dăncilă numește trei miniștri noi și face rocade pe posturile de vicepremier.

UPDATE: Viorica Dăncilă a anunțat oficial modificările în Guvern, iar propunerile vor fi trimise luni la Palatul Cotroceni, pentru a primi aprobarea președintelui Klaus Iohannis.

„Nu i-am reproșat nimic doamnei Birchall. I-am explicat că vreau pe cineva din rândul magistraților, care nu e înregimentat politic, pentru a avea certitudinea că vom putea obține consens pe toate deciziile din justiție. Înainte de ședința CEx am avut o disucție cu doamna Birchall în care i-am mulțumit și i-am explicat că vreau să fac această modificare”, a explicat Viorica Dăncilă.

„Nu legați înlocuirea Anei Birchall cu lucruri care au legătură cu justiția”, a mai spus Dăncilă. Ea a spus că Gîrbovan a acceptat deja propunerea.

Premierul a spus că va menține doar partea care se referă la înăsprirea pedepselor pentru viol, crimă sau pedofilie, din proiectul de ordonanță de urgență anunțat de Ana Birchall joi, prin care se extindeau și atribuțiile DIICOT la infracțiunile de răpire. Proiectul modifica de asemenea condițiile acordării liberării condiționate.

În guvern apar nume noi, după ce premierul Viorica Dăncilă a decis să propună o mini-remaniere în ședința Comitetului Executiv al PSD.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că propunerile sunt următoarele: la Justiție locul Anei Birchall urmează să fie luat de judecătoarea clujeană Dana Gîrbovan. Birchall ar urma să revină pe postul de vicepremier pentru parteneriate strategice, ocupat acum de Mihai Fifor, care urmează să fie propus ministru de Interne plin.

Dana Gîrbovan, judecătoare la Curtea de Apel Cluj și președintă a organizației Uniunea Națională a Judecătorilor din România, a avut luări de poziție critice la adresa implicării SRI în anchete, în baza unor protocoale secrete, și a susținut mai multe modificări ale legilor justiției, venite din partea PSD. Gîrbovan a declarat în trecut și că raportul GRECO ar conține erori.

La Educație, locul lăsat liber de Ecaterina Andronescu este propus spre ocupare de senatorul Șerban Valeca, șeful PSD Argeș și fost ministru al Cercetării. Valeca este de profesie inginer și a condus Federația Română de Karate.

Pe postul de vicepremier pe probleme economice urmează să fie propus deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii. Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru portofoliul de la Energie, însă niciodată nu a avut sprijin suficient în partid.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG