Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă primește „NU” pe linie de la cei cărora le oferă intrarea la guvernare - UDMR și ProRomânia


Viorica Dăncilă a fost refuzată deja de UDMR și de Victor Ponta
Viorica Dăncilă a fost refuzată deja de UDMR și de Victor Ponta

PSD are la această oră o întâlnire cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la care este așteptată o clarificare privind rămânerea sau nu la guvernare a acestei formațiuni. Între timp, Dăncilă se gândea la înlocuirea ALDE în Guvern cu Pro România și UDMR.

UDMR nu va discuta cu PSD despre susținerea Guvernului, în condițiile în care coaliția actuală de guvernare nu s-a destrămat, a declarat, în această dimineață, la RFI, liderul deputaților Uniunii, Attila Korodi. El spune pe de altă parte în nume personal că UDMR nu ar trebui să susțină un Guvern minoritar PSD „în nici o condiție”.

  • Declarația liderului Uniunii a venit după ce, cu o seară înainte, Viorica Dăncilă a anunțat că, pe fondul disputei dintre PSD și ALDE legate de rămânerea acestei formațiuni la guvernare, este dispusă să invite UDMR să participe la guvernare.

Attila Korodi a comentat în acești termeni oferta Vioricăi Dăncilă, pentru sprijinirea Guvernului: ”Efectiv, declarația premierului nu o înțelegem, poate numai din perspectiva conflictului intern din coaliția de guvernare, pentru că nici nu se pune problema ca UDMR, cu majoritatea care la ora actuală încă este stabilă, este formată, să aibă vreo discuție politică, pentru a sprijini Guvernul. Nu, nu vom face acest pas, pentru că decizia noastră a fost fermă. La ora actuală, coaliția de guvernare, chiar dacă sunt conflicte interne, este stabilă și din percepția noastră, nici nu se pune problema destrămării acestei coaliții”.

Întrebat dacă UDMR își va menține poziția în cazul destrămării coaliției, deputatul a răspuns: ”Dacă ALDE iese de la guvernare, trebuie să vedem PSD pe cine cooptează, dacă poate. Poate un Pro România, altă soluție nu are. Dacă nu, atunci deja contextul politic se schimbă radical, asta înseamnă că PSD pierde majoritatea și analiza pe care trebuie să o facă orice forță politică este cum poate că creioneze o majoritate care este în afara PSD”.

Întrebat în ce condiții ar susține UDMR un Guvern minoritar PSD, Attila Korodi a răspuns: ”Poziția mea la ora actuală, personală, pentru că această discuție nu a fost purtată în UDMR: în nici o condiție (...). Decizia noastră a fost fermă și ea a fost luată după mai mulți pași care au fost făcuți de actuala coaliție de guvernare și de PSD, care a demolat și cea mai mică încredere care se putea face și asta se leagă de câteva teme foarte importante și mai ales de problematica Văii Uzului”.Atila Korodi, despre eventuale discuții între PSD și UDMR, pentru sprijinirea Guvernului Dăncilă

Refuz din partea ProRomânia. Dăncilă și Ponta se acuză reciproc de minciună.

  • La ora la care avea loc o nouă negociere între PSD și ALDE privind soarta coaliției majoritare în Parlament, Victor Ponta a scris pe facebook despre negocierile sale de săptămâna trecută cu șefa Guvernului. Ponta a acuzat-o practic pe Dăncilă că dezinformează anunțând că aceasta nu a dorit să guverneze alături de ProRomânia.

„Vreau ca toti votanții ProRomânia, PSD si ALDE să afle cine este vinovat pentru faptul că în această toamnă vom avea în continuare un Guvern lamentabil, candidați care fac “blat” cu Iohannis și nu intră serios în Alegerile Prezidențiale sperând că Iohanis și PNL ( eventual cu sprijinul UDMR) îi mai țin în funcțiile lor bine plătite , cu elicoptere si milioane de euro subvenție de la Buget!”, a scris Victor Ponta pe facebook.

„Ca și în cazul UDMR, doamna Dăncilă mi-a cerut și mie sprijinul pentru rămânerea la guvernare” ; mi-a spus ca îi dă afară pe ALDE și să îi iau eu parlamentarii – și că îmi dă ce ministere doresc pentru ProRomania/ a insistat să mă vadă și să mă convingă, deși am fost foarte clar că nu cred și nu mă intereseaza ofertele ei!”, susține Ponta.

El a spus că i-a propus în acele negocieri restructurarea Guvernului, un nou program de guvernare, renunțarea la modificarea Codului Fiscal și la candidatura lui Dăncilă la Palatul Cotroceni. Tot liderul Pro România a mai afirmat în postarea respectivă că șefa Executivului ar fi acceptat toate condițiile, mai puțin pe cea referitoare la retrgerea ei din cursa prezidențială.

Premierul Viorica Dăncilă a reluat duminică seara declarația pe care o anunțase și după reuniunea Comitetului Executiv al PSD - ProRomânia nu este dorită la guvernare. Tot duminică, Dăncilă a mai spus că în cazul în care ALDE va decide să părăsească coaliția va încerca să negocieze o majoriate.

După postarea lui Victor Ponta pe facebook, a urmat o replică a Vioricăi Dăncilă, în care neagă că i-ar fi propus lui Ponta să vină la Palatul Victoria după ce evacuează ALDE de la guvernare.

Dăncilă a anunțat duminică seara că va avea o nouă discuție cu liderul ALDE în cursul zilei de luni. Tăriceanu afirmase într-un interviu pentru Mediafax că nu dorește să mai facă parte dintr-un ”guvern impotent”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG