Linkuri accesibilitate

Dăncilă: „Nu e vina mea că Regele Iordaniei nu a mai venit”


Viorica Dăncilă susține că întâlnirile pe care le-a avut în cadrul vizitei private din SUA au repus România pe hartă
Viorica Dăncilă susține că întâlnirile pe care le-a avut în cadrul vizitei private din SUA au repus România pe hartă

Premierul Viorica Dăncilă își menține părerea că ambasada României din Israel trebuie mutată la Ierusalim și spune: ”Nu e vina mea că regele Iordaniei nu a mai venit”, ca reacție a anulării vizitei de stat a regelui hașemit după declarațiile lui Dăncilă referitoare la mutarea ambasadei din Israel.

”Preşedintele putea să îl sune să îi spună că nu este de acord, pentru că regele e omologul preşedintelui, nu al premierului”, a declarat Dăncilă la RTV, televiziunea patronată de Sebastian Ghiță, fugit în Serbia.

Efectele diplomatice ale declarației Vioricăi Dăncilă la Washington privind mutarea ambasadei române la Ierusalim s-au concretizat negativ imediat după intervenția premierului român la conferința AIPAC din capitala americană. Anularea vizitei regelui Iordaniei în România, contramandarea unei vizite în Maroc a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu la cererea oficialităților de la Rabat, precum și criticile ambasadorului Autorității Palestiniene la București sunt doar câteva reacții imediate la anunțul lui Dăncilă. Deși a spus ulterior că și-a exprimat o părere personală, liderul PSD, Liciu Dragnea, a susținut poziția Guvernului referitoare la mutarea ambasadei, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis se opune.

Dăncilă: Întâlnirile de la Washington a repus (!) România pe hartă

În declarația prim-ministrului român, a existat și o proprie evaluare a vizitei private pe care a făcut-o în Statele Unite la invitația influentului grup de lobby Comitetul America Israel pentru Relații Publice (AIPAC).

”Au fost întâlniri foarte bune aici, la Washington (...) Întâlnirile au fost bune, iar după părerea mea, toate aceste întâlniri, toate aceste discuţii a repus (sic!) România pe harta mondială şi spun acest lucru într-un context pozitiv, având în vedere aprecierile pe care le-am avut la adresa ţării noastre şi asupra guvernării de aici, din Statele Unite ale Americii", a declarat premierul Viorica Dăncilă la aceeași televiziune.

Dintre întâlnirile pe care le-a avut în Statele Unite, în intervenția de la postul de televiziune citat Dăncilă a menționat doar întâlnirea cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, președinta Camerei, Nancy Pelosi. Premierul român a afirmat că Pelosi ar fi „acceptat invitaţia adresată de Liviu Dragnea de a vizita România”. Potrivit unor informații furnizate de fostul premier Victor Ponta, liderul Camerei deputaților, Liviu Dragnea, ar fi intenționat să meragă și el la reuniunea AIPAC, dar nu ar mai fi primit viză. Despre răspunsul Ambasadei americane la București, detalii aici.

Pe siteul guvernului român există un video de 15 secunde, fără sonor, de la o întâlnire dintre premierul Dăncilă și președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, aflată în opoziție față de Casa Albă

Tot pe site-ul guvernului de la București mai există fotografii cu Dăncilă dând mâna cu vicepteședintele Statelor Unite, Mike Pence, precum și cu secretarul american pentru comerț, Wilbur Ross. Demnitarii americani nu au făcut declarații legate de conținutul acestor întâlniri.

XS
SM
MD
LG