Linkuri accesibilitate

Armata daneză confirmă că o navă rusă a fost văzută în apropierea locului unde a avut loc explozia de la Nord Stream


O imagine din satelit arată cum gazul din conducta Nord Stream bolborosește în apă în urma incidentelor din Marea Baltică, fotografie difuzată pe 29 septembrie 2022.
O imagine din satelit arată cum gazul din conducta Nord Stream bolborosește în apă în urma incidentelor din Marea Baltică, fotografie difuzată pe 29 septembrie 2022.

O navă specializată în operațiuni subacvatice sub pavilion rusesc a fost reperată în apropierea conductelor Nord Stream din Marea Baltică, cu câteva zile înainte ca o serie de explozii misterioase să le facă inoperabile, a confirmat armata daneză pentru ziarul Information, conform agenției germane de presă dpa.

Comandamentul danez al Apărării a confirmat pentru ziarul danez că o navă de patrulare a făcut 26 de fotografii în care nava rusă SS-750 era surprinsă la est de insula Bornholm, pe 22 septembrie 2022.

Patru zile mai târziu, exploziile au rupt conductele Nord Stream 1 și 2, care livrează gaze între Rusia și Germania.

Exploziile, care au provocat scurgeri importante de metan, sunt considerate de către oficiali din aceste țări ca fiind un act de sabotaj.

Ziarul Information a relatat la mijlocul lunii aprilie că nava de patrulare daneză P524 Nymfen a făcut în total 112 fotografii ale unor nave rusești în zonă, în data de 22 septembrie, dar observarea navei macara nu a fost confirmată anterior de armată.

Germania, Suedia și Danemarca au lansat anchete, dar până acum nu au identificat autorii.

Publicația germană t-online a relatat la sfârșitul lunii martie, citând informații din cercurile de securitate și date disponibile public, că navele militare rusești au operat la locul crimei înainte cu câteva zile de atacurile asupra conductelor, fiind menționată și nava SS-750.

SS-750 are un mini-submarin cu brațe de prindere. A fost proiectat tocmai pentru operațiuni subacvatice, a declarat Joakim von Braun, cercetător suedez și expert în informații, pentru Information.

Un alt expert, Oliver Alexander, a declarat că nava ar fi putut, teoretic, să se afle în zonă din alte motive. „Dar sincronizarea, pentru a fi în acest loc exact în acest moment, asta este ceva”, a spus el.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG