Linkuri accesibilitate

Danemarca vrea să limiteze protestele care includ arderea Coranului, dar fără a afecta libertatea de expresie


Arderea Coranului în Danemarca și Suedia a provocat reacții de indignare în țările musulmane.

Guvernul danez a anunțat duminică că intenționează să găsească mijloacele legale prin care să oprească arderea textelor sfinte. Executivul de la Copenhaga afirmă că asemenea gesturi au devenit amenințări la adresa securității naționale.

Într-un comunicat, ministerul danez de Externe transmite că profanarea textelor sfinte servește interesele extremiștilor, provoacă tensiuni și poate avea consecințe grave pentru Danemarca, transmite AP.

Potrivit documentului, executivul „va examina" posibilitatea de a interveni în situaţii în care sunt insultate alte ţări, culturi sau religii.

Pe de altă parte, oficialii de la Copenhaga spun că eventualele măsuri de limitare a gesturilor precum arderea Coranului trebuie să țină cont de libertatea de exprimare, o valoare foarte importantă a democrației din Danemarca.

„Trebuie să existe loc pentru critici religioase și nu intenționăm să reintroduce o clauză de blasfemie", a spus ministrul danez de Externe, Lars Løkke Rasmussen, la postul național de radio, potrivit AP.

„Dar când vii în fața unei ambasade străine și arzi Coranul sau arzi sulul Torei în fața ambasadei israeliene, asta nu servește altui scop decât cel al insultei".

Ministrul danez de Externe, Lars Løkke Rasmussen, spune că arderea Coranului a devenit o problemă de securitate.
Ministrul danez de Externe, Lars Løkke Rasmussen, spune că arderea Coranului a devenit o problemă de securitate.

Guvernul danez consideră că profanările cărților sfinte sunt „acte profund ofensatoare și nesăbuite comise de puțini indivizi" și „nu reprezintă valorile pe care este construită societatea daneză".

Anunțul autorităților de la Copenhaga vine după ce în Danemarca și Suedia au avut loc recent manifestaţii în timpul cărora a fost ars Coranul, cartea sfântă a Islamului.

Gesturile au provocat indignare în ţări musulmane precum Irak, Pakistan sau Malaezia.

Săptămâna trecută, localnicii au incendiat ambasada suedeză din Irak, iar guvernul de la Bagdad l-a expulzat pe ambasadorul Suediei.

Duminică, într-o declarație separată, premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat că Suedia are intenții similare cu ale Danemarcei, de limitare a gesturilor de profanare a textelor sfinte.

„Am început deja să analizăm situația juridică pentru a lua în considerare măsuri de consolidare a securității noastre naționale și a securității suedezilor din Suedia și din întreaga lume", a transmis premierul suedez.

Arabia Saudită și Irakul au cerut o întâlnire a Organizației de Cooperare Islamică (OCI), care urmează să aibă loc luni, în care tema va fi profanarea Coranului atât în Suedia, cât și în Danemarca.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG