Linkuri accesibilitate

Irakul îl expulzează pe ambasadorul suedez, după ce la Stockholm a fost aprobată incendierea Coranului într-un protest


Protestatrii irakieni au atacat și incendiat Ambasada Suediei din Bagdad, capitala Irakului.
Protestatrii irakieni au atacat și incendiat Ambasada Suediei din Bagdad, capitala Irakului.

Irakul l-a expulzat joi pe ambasadorul suedez, în semn de protest față de autorizarea unui protest în care era planificată arderea Coranului la Stockholm, capitala țării scandinave.

Decizia a scos în stradă sute de protestatari la Bagdad, care au luat cu asalt și au incendiat ambasada suedeză, informează Reuters.

Bagdadul și-a rechemat și însărcinatul cu afaceri din Suedia, iar guvernul irakian a suspendat permisul de lucru al companiei suedeze Ericsson pe teritoriul irakian.

Protestatarii din Suedia au solicitat și primit permisiunea poliției suedeze de a arde Coranul în fața ambasadei irakiene joi. Ei au lovit cu picioarele și au distrus parțial o carte despre care au spus că este Coranul, dar au părăsit zona după o oră fără a-i da foc.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că personalul ambasadei este în siguranță, dar că autoritățile irakiene nu și-au îndeplinit responsabilitatea de a proteja ambasada în conformitate cu Convenția de la Viena.

Guvernul irakian a condamnat cu fermitate incendierea ambasadei suedeze, potrivit unei declarații a biroului premierului irakian Mohammed Shia Al-Sudani, care a declarat că este vorba de o încălcare a securității și a promis că va proteja misiunile diplomatice.

De asemenea, Bagdadul a „informat guvernul suedez că orice repetare a incidentului privind incendierea Coranului Sfânt pe teritoriul suedez va necesita întreruperea relațiilor diplomatice”, se arată în declarație.

Decizia de rechemare a însărcinatului cu afaceri în Suedia a fost luată în timp ce protestul din Stockholm începuse, dar înainte ca protestatarii să plece fără să fi ars Coranul.

În replică, Billstrom a declarat că luarea cu asalt a ambasadei a fost „complet inacceptabilă, iar guvernul condamnă ferm aceste atacuri”. El a adăugat că „guvernul este în contact cu reprezentanții irakieni la nivel înalt pentru a ne exprima consternarea”.

Demonstrația de joi din Bagdad a fost convocată de susținătorii clericului șiit Muqtada al-Sadr, pentru a protesta față de cea de-a doua ardere planificată a Coranului în Suedia în ultimele săptămâni, potrivit postărilor dintr-un grup popular de pe Telegram legat de influentul cleric și de alte mass-media favorabile acestuia.

Sadr, una dintre cele mai puternice figuri irakiene, comandă sute de mii de adepți, pe care i-a chemat uneori în stradă, inclusiv vara trecută, când aceștia au ocupat Zona Verde din Bagdad, puternic fortificată, și s-au angajat în ciocniri mortale.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG