Linkuri accesibilitate

Daniel Barbu, numărul doi pe lista ALDE la europarlamentare, este urmărit penal


Daniel Barbu, candidat ALDE, urmărit penal.
Daniel Barbu, candidat ALDE, urmărit penal.

Daniel Barbu, fostul șef al Autorității Electorale Permanente, este urmărit penal de procurorii anticorupție, în dosarul trezorierului PSD care ar fi folosit banii cu care statul subvenționează PSD, în scopuri personale.

Daniel Barbu este membru ALDE și al doilea candidat pe lista partidului, pentru Parlamentul European. DNA îl acuză că, din postura de șef al Autorității Electorale Permanente (AEP), nu a urmărit conform legii respectarea destinației subvențiilor acordate partidelor politice, în perioada mai 2017-februarie 2019.

Procurorii DNA îl acuză pe Barbu că nu a dispus, conform legii, verificări anuale la fiecare partid, pentru a vedea dacă sunt respectate prevederile legale privind veniturile, inclusiv cele din bani publici. Este acuzat de asemenea că ar fi stopat unele controale aflate în curs.

Barbu este acuzat că a emis o adresă, pe 22 ianuarie 2019, prin care a stopat controlul desfășurat de AEP la PSD. Măsura a fost luată după ce Mircea Drăghici, acuzat și el în acest dosar, ar fi trimis o scrisoare la AEP. Legea nu permite stoparea unui control dispus de structura competentă din cadrul AEP, mai arată procurorii DNA.

„Deși a luat cunoștință prin angajații AEP de 'unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor', nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajații săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa, preferând să își dea demisia în data de 27.02.2019 din funcția de președinte al AEP”, mai arată procurorii DNA.

Deputatul PSD Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este urmărit penal în acest dosar, fiind acuzat că a folosit banii din subvențiile primite de partid de la stat, în folos personal, pentru a-și cumpăra un imobil și o mașină de lux.

Procurorii DNA îl acuză pe Drăghici că și-ar fi însușit suma de 380.000 de euro, prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, folosind de fapt banii PSD pentru plata a două treimi din imobil.

Drăghici ar fi negociat, împreună cu o persoană din familia sa, achiziția unui imobil de 500.000 de euro, pe care să-l plătească parțial cu banii din subvențiile PSD.

Când AEP a declanșat controlul la PSD, Drăghici ar fi reziliat contractul și promisiunea de vânzare-cumpărare, restituind banii la partid, mai susțin procurorii DNA.

Drăghici mai este acuzat, de asemenea, că ar fi vândut în 2017 un Mercedes Benz GLE 350 Coupe, achiziționat de PSD, către un membru al familiei sale. Contravaloarea mașinii, de 324.800 de lei (aproximativ 70.000 de euro)​, a fost plătită înapoi către PSD abia un an mai târziu, în august 2018.

XS
SM
MD
LG