Linkuri accesibilitate

Cine sunt Daniel Grădinaru și Daniel Horodniceanu, noii șefi ai CSM?


Noua conducere CSM este formată din președintele Daniel Grădinaru și vicepreședintele Daniel Horodniceanu, ambii aleși în unanimitate în urma ședinței de joi, 5 ianuarie.
Noua conducere CSM este formată din președintele Daniel Grădinaru și vicepreședintele Daniel Horodniceanu, ambii aleși în unanimitate în urma ședinței de joi, 5 ianuarie.

Fostul președinte al Secției Penale a ÎCCJ, Daniel Grădinaru, a fost ales joi președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) iar Daniel Horodniceanu a fost ales vicepreședinte al CSM.

Horodniceanu a condus în trecut DIICOT și a protestat împotriva schimbării legilor Justiției, criticate anul trecut de Comisia de la Veneția. Ambii au fost votați în unanimitate.

Anterior, Grădinaru a fost numit în 2021 președinte al Secției Penale a ÎCCJ pe o perioadă de trei ani.

Acesta a absolvit Facultatea de Drept din București în 1997 și Institutul Național al Magistraturii în anul 2000.

În trecut, el a îndeplinit mai multe funcții, printre care cea de judecător la Judecătoria Sectorului 4 București (2000-2006), judecător la Tribunalul din București, Secția I penală (2006-2008), președintele Secției I penale (2012), vicepreședintele ei (2014), judecător la Curtea de Apel din București (2008-2016) și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. purtător de cuvânt al Curții de Apel București.

În poziția de președinte al Secției Penale ÎCCJ, Grădinaru a secretizat dosarul șefei ÎCCJ, Corina Corbu, pe motivul protecției vieții private a acesteia. Corbu a candidat în 2019 pentru funcția de președinte ÎCCJ. Ea era acuzată că și-ar fi avertizat două colege de serviciu că sunt interceptate de Direcția Națională Anticorupție pentru fapte de corupție.

Ulterior, procurorii DNA nu au putut aduce dovezi împotriva lui Corbu, judecătoarea fiind achitată printr-o sentință definitivă.

În urma încetării cercetărilor penale, Daniel Grădinaru a motivat respingerea solicitării studierii dosarului lui Corbu de către presă, afirmând că acesta nu mai face obiectul procedurilor juridice și că o asemenea măsură ar afecta viața privată a Corinei Corbu.

Grădinaru a mai făcut parte din completurile de judecată care i-au achitat pe mai mulți politicieni români, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Sebastian Ghiță sau Ludovic Orban.

Despre noul președinte al CSM s-a scris că a încercat să stabilească, în 2018, completul de judecată în dosarul lui Liviu Dragnea. ÎCCJ l-a condamnat în mai 2019 pe fostul lider PSD la trei ani și jumătate de închisoare pentru dosarul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Dragnea a fost eliberat doi ani mai târziu în urma unei decizii a Tribunalului Giurgiu.

Daniel Horodniceanu a absolvit în 1996 Facultatea de Drept de la Universitatea Mihail Kogălniceanu, acesta obținând în 1997 o altă licență în drept de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

În următorii ani, el a lucrat ca procuror în diferite parchete din țară, mai întâi la cel de pe lângă judecătoriile din Fălticeni, Pașcani și Iași, urmând ca mai apoi să intre în DIICOT, Serviciul Teritorial Iași.

XS
SM
MD
LG