Linkuri accesibilitate

Darius Vâlcov a fost adus în România. Fostul ministru fugise în Italia pentru a scăpa de 6 ani de închisoare


Fostul ministru Darius Vâlcov (centru) pe Aeroportul Otopeni, flancat de polițiști, în ziua în care a fost extrădat din Italia, 14 august 2023.
Fostul ministru Darius Vâlcov (centru) pe Aeroportul Otopeni, flancat de polițiști, în ziua în care a fost extrădat din Italia, 14 august 2023.

Fostul ministru PSD Darius Vâlcov a fost extrădat luni. El a fugit în Italia pentru a scăpa de o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare. Fostul oficial își va ispăși pedeapsa la Penitenciarul Rahova.

Avionul cu care a fost adus Darius Vâlcov în România a aterizat pe Aeroportul Otopeni luni după-amiază, după ora 16:00.

Extrădarea fostului ministru PSD a venit după ce recursul acestuia a fost respins ca inadmisibil de către Curtea de Casaţie a Italiei, săptămâna trecută, fiind menținută decizia Curții de Apel din Napoli din 20 iulie privind predarea fostului ministru Darius Vâlcov autorităților române.

El a fugit în sudul Italiei, zonă preferată de mulți politicieni români și personalități cu probleme penale, dar s-a predat ulterior poliției italiene.

Fost ministru și senator PSD, Darius Vâlcov va sta următoarele 21 de zile în carantină la Penitenciarul Rahova.
Fost ministru și senator PSD, Darius Vâlcov va sta următoarele 21 de zile în carantină la Penitenciarul Rahova.

Darius Vâlcov, în vârstă de 46 de ani, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în luna mai, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Tablourilor” pentru că a cerut unei firme 20% din valoarea unor lucrări publice cu Primăria Slatina, pe vremea când era primar.

Fost ministru de Finanțe, fost consilier al fostului premier PSD Viorica Dăncilă și fost primar al Slatinei, el a fost găsit vinovat de trafic de influenţă și spălare de bani, infracțiuni în urma cărora a încasat necuvenit peste un milion și jumătate de euro.

Dosarul „Tablourilor” în care Vâlcov fost trimis în judecată, în anul 2015, a ajuns să fie denumit așa după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au găsit la percheziții peste 1,3 milioane de lei, 90.000 de euro, trei kilograme de aur în lingouri şi trei tablouri ale artiștilor Renoir, Jean Cocteau şi Aurel Acasandrei.

În total, procurorii DNA au găsit 172 de tablouri, pe care Darius Vâlcov le-a cumpărat prin interpuşi, unele dintre ele fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru sau în cimitirul din orașul Slatina, municipiul județului Olt din sudul României.

Gorghiu: Este primul fugar adus în mandatul meu

„Este primul fugar pe care îl aduc în mandatul meu”, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-un mesaj video publicat luni pe pagina sa de Facebook.

Ea a adăugat că Darius Vâlcov va sta 21 de zile în carantină la Penitenciarul Rahova, iar apoi va executa pedeapsa în regim semideschis şi ulterior va fi mutat în alt penitenciar.

„Îi asigurăm patru metri pătraţi de detenţie, în celula în care va sta. Acestea au fost garanţiile pe care Ministerul Justiţiei, prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, le-au oferit instanţelor din Italia, pentru a putea să îl aducem înapoi să execute aici pedeapsa”, a mai spus Gorghiu.

„Cred că e bine să recăpătăm încrederea voastră a tuturor în sistemul de justiţie. Şi facem astăzi un pas, cred eu, important. Ne aducem fugarii, celebri sau mai puţin celebri, înapoi în ţară”, a completat ministrul Gorghiu, făcând referire la o listă lungă de personalități care au fugit de executarea pedepsei în România, după condamnare.

Printre aceștia se numără Paul Philippe Al României, Avraham Morgenstern, Ionel Arsene, Dragoș Emil Săvulescu, Daniel Dragomir, Gino Mario Iorgulescu, Gabriel Popoviciu ori Sorin Oprescu.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG