Linkuri accesibilitate

Darius Vâlcov va fi extrădat. Curtea Supremă italiană i-a respins recursul împotriva extrădării


Darius Vâlcov, fost ministru, consilier al fostului premier PSD Viorica Dăncilă și fost primar al Slatinei are de executat în țară o pedeapsă de șase ani de închisoare.
Darius Vâlcov, fost ministru, consilier al fostului premier PSD Viorica Dăncilă și fost primar al Slatinei are de executat în țară o pedeapsă de șase ani de închisoare.

Curtea Supremă a Italiei a menținut decizia Curții de Apel din Napoli din 20 iulie privind predarea fostului ministru Darius Vâlcov autorităților române.

Vâlcov, fost ministru, consilier al fostului premier PSD Viorica Dăncilă și fost primar al Slatinei are de executat în țară o pedeapsă de șase ani de închisoare.

Vâlcov s-a predat autorităților italiene pe 23 mai 2023 la Napoli.

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, în vârstă de 46 de ani, a fost condamnat definitiv pe 2 mai de Înalta Curte de Casație și Justiție a României la șase ani de închisoare cu executare în „dosarul tablourilor”.

entru că a intervenit prescripția pentru una dintre infracțiuni, pedeapsa a fost redusă față de cea primită la instanța de fond în urmă cu cinci ani. Decizia este definitivă.

Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală imediat după emiterea sentinței Curții Supreme, pentru că polițiștii nu l-au găsit pe fostul ministru la ultimul domiciliu declarat pe teritoriul țării: Slatina, judeţul Olt.

Poliția Română a publicat pe site-ul său profilul lui Darius Vâlcov la secțiunea persoane urmărite și a demarat procedura de căutare. Motivul: mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

De asemenea, Poliția Română l-a dat în urmărire generală și pe Minel Florin Prina, fost primar al Slatinei, condamnat în dosar alături de Vâlcov. Prina a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și spălare a banilor.

Tribunalul București l-a condamnat pe Vâlcov, fost primar al orașului Slatina și ministru de Finanțe în mai multe guverne PSD, la 6 ani de închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență, sentință rămasă definitivă și după apelul DNA și al lui Vâlcov la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Vâlcov s-a stabilit în Italia și la procesul din România și-a trimis de fiecare dată avocatul.

Față de condamnarea primită în februarie 2018, instanța a descontopit pedeapsa de 8 ani de închisoare în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor: pedeapsa de 4 ani pentru trafic de influență, pe cea de 6 ani pentru spălare de bani și cea de 2 ani pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Pentru ultima dintre infracțiuni, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale, ceea ce explică reducerea pedepsei.

De asemenea, instanța a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal, pe o perioadă de 3 ani.

Cele două alineate se referă la dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și la dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Pe 8 februarie 2018, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe și consilier la acea vreme al premierului PSD Viorica Dăncilă, a fost condamnat, în primă instanță la opt ani de închisoare și confiscarea a 6 milioane de lei.

Procurorii anticorupție, care l-au trimis în judecată, au cerut pentru fostul ministru pedeapsa maximă, adică 14 ani de detenție.

Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia deținută.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG