Linkuri accesibilitate

Noul ministrul britanic de Externe, David Lammy, cere încetarea imediată a focului în Gaza


Ministrul britanic de Externe, David Lammy, membru al noului executiv laburist condus de Keir Starmer.
Ministrul britanic de Externe, David Lammy, membru al noului executiv laburist condus de Keir Starmer.

Noul ministru britanic de Externe a cerut o încetare imediată a focului în Gaza în timpul unei vizite în Israel și teritoriile palestiniene. David Lammy a declarat că Marea Britanie dorește să ajute la eforturile diplomatice de creare a două state, israelian și palestinian.

David Lammy s-a întâlnit duminică la Ierusalim cu premierul israelian Beniamin Netanyahu și în orașul Ramallah din Cisiordania cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, transmite The Associated Press.

Pentru luni, 15 iulie, e programată o întâlnire cu președintele israelian Isaac Herzog. În timpul vizitei sale, Lammy se va întâlni și cu familiile ostaticilor deținuți în prezent în Gaza care au legături cu Marea Britanie. El a cerut eliberarea tuturor ostaticilor și o creștere dramatică a volumului de ajutor umanitar care intră în Gaza.

Noul șef al diplomației britanice, David Lammy, a cerut Israelului să oprească expansiunea coloniilor în Cisiordania ocupată de Israel și Ierusalimul de Est și a spus că Autoritatea Palestiniană trebuie să fie reformată și învestită cu putere.

Atât Partidul Laburist al lui Lammy, cât și guvernul conservator anterior au evitat inițial să ceară o încetare imediată a focului, folosind mai curând expresii precum „pauză umanitară”.

Dar limbajul a devenit mai puternic în ultima vreme. Noul premier britanic Keir Starmer i-a spus săptămâna trecută lui Netanyahu că „e nevoie clară și urgentă de încetare a focului”.

Comentariile lui David Lammy au venit la o zi după ce Israelul a declarat că l-a vizat sâmbătă pe comandantul militar Hamas, Mohammed Deif, într-un atac în sudul Fâșiei Gaza. Atacul a ucis cel puțin 90 de persoane, inclusiv copii, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății. NU e clar dacă comandantul militar Hamas a fost ucis.

Hamas a negat că șeful militar al Hamas a fost ucis și a spus că „afirmațiile false ale Israelului sunt doar o acoperire pentru amploarea masacrului oribil”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG