Linkuri accesibilitate

Guvernul israelian aprobă o confiscare de teritoriu record în Cisiordania ocupată


Un băiat poartă steagul național al Israelului în colonia Mitzpe Kramim, la est de orașul Ramallah din Cisiordania.. Fotografie de arhivă.
Un băiat poartă steagul național al Israelului în colonia Mitzpe Kramim, la est de orașul Ramallah din Cisiordania.. Fotografie de arhivă.

Guvernul israelian a aprobat cea mai mare confiscare de terenuri din Cisiordania ocupată din ultimele trei decenii. Observatorii spun că măsura va crește și mai mult tensiunile din Orientul Apropiat și afectează negocierile de pace dintre Israel și Hamas.

Terenul de 12,7 kilometri pătrați se află în Valea Iordanului și a fost declarat oficial „proprietate de stat” în iunie, transmite AFP, citând grupul activist Peace Now, care militează împotriva coloniilor ilegale.

Dimensiunea zonei desemnate pentru confiscare este cea mai mare de la Acordurile de la Oslo (1993) până în prezent. Astfel, 2024 marchează un maxim al suprafețelor confiscate de Israel în Cisiordania, arată Peace Now.

Guvernul israelian a confiscat un total de 23,7 kilometri pătrați în Cisiordania de la începutul anului.

Când pământul este declarat „proprietate de stat” a Israelului, palestinienii pierd dreptul de proprietate privată asupra lui și li se interzice să-l folosească.

Israelul a capturat Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza în războiul arabo-israelian din 1967.

De atunci, zeci de colonii israeliene au fost construite în Cisiordania, unde locuiesc peste 490.000 de israelieni. În conformitate cu dreptul internațional, coloniile sunt construite ilegal. Aproximativ trei milioane de palestinieni locuiesc în Cisiordania.

În anii 1980, Israelul a confiscat sute de kilometri pătrați de teren, oprind confiscările în 1992. Primul guvern al premierului Beniamin Netanyahu le-a reluat în 1996.

Ministrul israelian de Finanțe, Bezalel Smotrich, a anunțat o confiscare anterioară în martie, când i-a criticat pe cei „din Israel și din lume care încearcă să submineze „dreptul nostru” asupra Cisiordaniei.

AFP precizează că oficialii israelieni nu au comentat public cea mai recentă confiscare, care vine pe fondul tensiunilor sporite cauzate de războiul din Gaza.

Peace Now i-a criticat pe premierul Beniamin Netanyahu și pe ministrul său de extremă dreapta Bezazel Smotrich pentru că acordă prioritate „unei mâini de coloniști” în detrimentul rezolvării conflictului politic și încheierii războiului.

Terenul nou confiscat din apropierea așezării Yafit este desemnat fie pentru o rezervație naturală, fie pentru scopuri militare.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că accelerarea construcției ilegale de colonii de către Israel de la începutul războiului din Gaza pe 7 octombrie riscă să elimine posibilitatea unui stat palestinian viabil.

Secretarul de stat american Antony Blinken a descris extinderea coloniilor ca fiind „contraproductivă pentru a ajunge la o pace durabilă” cu palestinienii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG