Linkuri accesibilitate

David Popovici – campion olimpic. Condițiile nedemne în care înotătorul se pregătește în România


David Popovici a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba de 200 de metri liber.
David Popovici a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba de 200 de metri liber.

David Popovici a câștigat luni seară medalia de aur în proba de 200 de metri liber la Jocurile Olimpice. O premieră pentru natația masculină. Doi foști campioni dezvăluie, la Europa Liberă, că David se antrenează în București în condiții nedemne pentru un campion olimpic. Camelia Potec, șefa Federației de Natație: „condițiile nu sunt așa cum există în alte țări”.

Toată lumea care îl urmărește sau îl cunoaște pe David Popovici spune că înotătorul de 19 ani este mai mult decât un multiplu campion european, mondial și – de luni seară – și olimpic.

David Popovici obișnuiește să spună că rezultatele sale sportive țin mai degrabă de alegerile pe care le face, decât de un talent ieșit din comun.

Înoată de 15 ani, adică de la patru ani. Iar cel puțin de când este major, David a făcut alegeri care îi marchează nu doar propria viață, ci și pe cea a părinților sau a celor din echipa sa. Cea mai importantă dintre aceste decizii: a ales să rămână în România, alături de familie.

Campionul olimpic de la Paris a refuzat ofertele profesionale din străinătate și a ales să se antreneze în continuare în România, la clubul Dinamo – dar mai ales la complexul sportiv „Lia Manoliu” din București.

Asta deși bazinul din complexul sportiv ce poată numele fostei atlete oferă condiții care trebuie îmbunătățite categoric, spun pentru Europa Liberă doi campioni la înot – președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, ea însăși medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004 și Cezar Bădiță, vicecampion european în 2000.

David Popovici a refuzat în același timp și ofertele unor mari universități americane. A ales să fie, din 2023, studentul Facultății de Psihologie a Universității București.

David Popovici arată medalia de aur obținută în proba de 200 de metri liber.
David Popovici arată medalia de aur obținută în proba de 200 de metri liber.

Una dintre profesoarele sale, conferențiarul universitar doctor Florinda Golu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității București, explică într-un interviu acordat Europei Liberă de ce David Popovici a ales să rămână în România:

„Poate dintr-un atașament puternic față de noi toți, cei care suntem în țară. Poate e vorba de ideea aceasta de a genera ceva suplimentar – dincolo de performanța sa cu care ne mândrim cu toții – de a deschide noi posibilități și pentru tinerii care vin din urmă.”

conferențiar universitar doctor Florinda Golu, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea București
conferențiar universitar doctor Florinda Golu, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea București

Tot cadrul didactic mărturisește că, de când este student al Facultății de Psihologie de la Universitatea București, David Popovici s-a integrat foarte bine; vine la cursuri și seminarii, lucrează la proiecte comune.

David Popovici se bucură după ce a aflat că a câștigat medalia de aur la JO de la Paris, la proba de 200 de metri liber.
David Popovici se bucură după ce a aflat că a câștigat medalia de aur la JO de la Paris, la proba de 200 de metri liber.

„A lucrat cot la cot cu studenții. Este extrem de modest, foarte creativ, plin de inițiativă și aș putea spune că, deși e abia în anul I, se regăsesc la el toate acele trăsături pe care noi le urmărim pentru a le forma în profesia noastră: empatia, altruismul, toleranța, respectul față de celălalt și dorința aceasta de a-i ajuta și pe ceilalți”, îl descrie conferențiarul universitar doctor Florinda Golu pe studentul David Popovici.

Luni seara, după ce a obținut prima sa medalie la Jocurile Olimpice, David Popovici a spus, potrivit jurnalistei Andreea Giuclea, aflată la Paris, cea care îl urmărește de peste doi ani pe David Popovici în competiții:

„Dacă eu am reușit, un băiat născut, crescut în Pantelimon și Titan, un băiat complet obișnuit, absolut oricine poate, prin determinare, perseverență și muncă. Foarte multă muncă. Dacă eu am putut, absolut oricine poate: oamenii obișnuiți pot să facă lucruri extraordinare!”

Este însă doar ultimul mesaj cu bătaie socială pe care David Popovici îl dă.

După fiecare succes, înotătorul le transmite copiilor români că trebuie să aibă încredere în ei, că trebuie să-și pună obiective, că pot visa la mai mult.

„Cu siguranță va fi un bun psiholog!”, spune profesoara lui David Popovici de la Facultatea de Psihologie, Florinda Golu, specializată inclusiv în psihologia dezvoltării și a educației.

Într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais în 2023, David Popovici mărturisea de ce a decis să rămână în România:

„Sunt o mulțime de lucruri de reparat aici. În cele din urmă, aș vrea să fiu o voce care să ajungă la oamenii care au nevoie de ajutor. Cred că pot să-mi folosesc imaginea pentru a face ceva bine în țara mea”.

În 2023, David Popovici a donat una dintre medaliile de aur obținute la Mondialele din 2022 pentru copiii bolnavi de cancer.

Dorința lui David Popovici – renovarea bazinelor de la Lia Manoliu, în care se antrenează cel mai mult

David Popovici se antrenează acum atât în bazinul Clubului Dinamo, refăcut, dar și în cel al Bazei „Lia Manoliu” din București.

„În zona asta, a Capitalei, trăim o tragedie”, spune Cezar Bădiță despre condițiile de pregătire pentru înotătorii din capitală și din jurul Bucureștiului.

Despre bazinul de la „Lia Manoliu”, în care David Popovici merge și acum, Cezar Bădiță spune:

„Am ajuns să avem o improvizație a bazinului din exterior. Pe timp de iarnă, se acoperă cu un balon – aerul este de foarte proastă calitate înăuntru – și pe timpul verii durează cam o lună până când îl spală, până când îl acoperă înapoi. Toată tranziția asta durează cam două luni”.

Bazinul olimpic în aer liber al Complexului Sportiv ,,Lia Manoliu” din București. 30 septembrie 2020.
Bazinul olimpic în aer liber al Complexului Sportiv ,,Lia Manoliu” din București. 30 septembrie 2020.

Baza sportivă aparține de Agenția Națională pentru Sport.

Cezar Bădiță, fost înotător de performanță, pregătește în prezent copii la un club de înot privat aflat chiar lângă Complexul „Lia Manoliu”. El spune pentru Europa Liberă că, față de acum 10-15 ani – când el se antrena acolo – condițiile de la complex s-au degradat.

Cezar Bădiță, profesor de înot, vicecampion european.
Cezar Bădiță, profesor de înot, vicecampion european.

Și așa au rămas și în prezent. Bădiță ne dă și câteva exemple: bazinul interior este închis, iar cel de exterior nu poate fi folosit decât atunci când vremea o permite.

„Înainte, aveam patru bazine. Bazinul de exterior funcționa doar pe perioada sezonului cald. Bazinul de pregătire din înăuntru [...] în momentul de față nu mai funcționează. Mai era [și] bazinul de sărituri, pe care îl foloseam în caz de forță majoră [tot pentru înot]”.

La „Lia Manoliu” se pregătesc atât copiii care vor să învețe să înoate, dar și o parte a sportivilor din lotul national al României la înot.

Jurnalista Andreea Giuclea spune că infrastructura pentru înot suferă în toată țară, nu doar în București: „Sunt încă orașe fără niciun bazin olimpic, cum e Constanța, de exemplu.”

„David Popovici a spus de multe ori, chiar și după Budapesta (unde David a obținut, în 2022, două medalii de aur), că își dorește mai ales renovarea bazinului în care se antrenează el în fiecare zi, cel din Complexul Lia Manoliu. Din păcate, lucrurile nu au avansat în niciun fel. Bazinul din interior e închis din 2018”.

După ce a devenit campion mondial la Budapesta, David Popovici a făcut apel la politicieni să pună umărul la construirea mai multor bazine de înot.

Politicienii au promis ajutor, dar prea puține noi bazine au fost construite sau modernizate.

Unul dintre bazinele finalizate în ultimii ani este cel de la Otopeni, în Complexul de Natație de lângă București.

Este mult prea puțin pentru capitală și regiune, spune Cezar Bădiță.

El crede că problema este că la conducerea forurilor care răspund de infrastructură „sunt oameni puși în funcții politic și răspunderea lor nu este așa de mare precum ne-am aștepta noi să fie”.

Președinte Federației de Înot, Camelia Potec, spune și ea într-un interviu acordat Europei Libere:

„E nevoie (n.r. de investiții) în infrastructură. Este nevoie de ajutor și pe partea de bugete pentru cluburi, care fac o primă selecție în rândul copiilor. Poate cel mai important este – și ne luptăm pentru asta – ca înotul să devină un sport care să se poată practica măcar în anumite orașe, acolo unde există bazine mai multe. Să se poată practica gratuit în școli, la clasa zero sau clasa clasa întâi.”

„Înotul este un sport care salvează. Este vorba despre o generație sănătoasă, pe care suntem obligați să o creștem cu toții”, spune Camelia Potec.

Președinta Federației de Înot, Camelia Potec, campioană olimpică la Jocurile Olimpice din 2004.
Președinta Federației de Înot, Camelia Potec, campioană olimpică la Jocurile Olimpice din 2004.

Întrebată despre condițiile de pregătire oferite de statul român lui David Popovici, la Dinamo și la Baza Lia Manoliu, președinta Federației de Înot a declarat:

„Este adevărat că, în majoritatea timpului, se pregătește la Lia Manoliu, unde condițiile nu sunt așa cum există în alte țări. Este un bazin funcțional, este un bazin unde el s-a simțit întotdeauna bine și nu a vrut să schimbe. Dar e clar că trebuie făcut ceva!” avertizează Camelia Potec.

Succesul lui David Popovici vine dintr-o imensă muncă și un ajutor total al familiei

În cartea „Decizia corectă – Ce ne învață sportul despre muncă și viață”, jurnalista Sally Jenkins, cea care toată viața a urmărit sportivi și antrenori la olimpiade, inclusiv pe unul dintre modelele lui David Popovici, Michael Phelps, scrie:

„Nu am cunoscut niciodată un învingător, nici măcar unul, care să nu fie iritat de ideea că ar fi fost binecuvântat de Dumnezeu cu niște daruri aparte. Toți muncesc într-o măsură mult mai mare decât cea a talentului cu care s-au născut.”

Într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, în 2023, David Popovici spunea:

„Înalta performanță, într-adevăr, este destul de plictisitoare. Nouăzeci și nouă la sută din timp te antrenezi. Concurezi de trei sau patru ori pe an, așa că îți petreci cea mai mare parte a timpului uitându-te la o linie neagră de pe fundul unei piscine și respirând din când în când. Trebuie să gestionezi această plictiseală. Dacă ai un «de ce», poți suporta aproape orice «cum», ceea ce mulți oameni numesc sacrificii. Eu le numesc alegeri. Eu aleg să nu-mi petrec timpul petrecând sau dormind nouă sau zece ore. Opt ore mi se pare prea mult. Da, mă consider diferit”.

David Popovici a povestit în nenumărate interviuri cât și cum muncește: merge la două antrenamente pe zi, iar pentru cel de dimineață, se trezește foarte devreme, adeseori noaptea.

Mănâncă micul dejun când e noapte încă, doarme puțin, se culcă la loc, apoi, când se crapă de ziua, pleacă la primul antrenament.

Tatăl lui David Popovici, Mihai Popovici, a povestit în 2023, într-un interviu acordat jurnalistului sportiv Dumitru Graur, că el și soția sa și-au schimbat meseriile pentru a-l ajuta pe fiul lor cel mic.

Pentru ca David să înceapă ziua conform programului stabilit, cei doi soți se trezesc noaptea, pe rând:

„Uneori la 4:30, alteori la 5:30, depinde de ora primului antrenament. Facem în general cu schimbul, eu și soția mea”, povestea Mihai Popovici.

David Popovici este în orice moment, chiar și în miez de noapte, gata să primească inspectorii antidoping în casă, iar rigoarea a devenit religie pentru el.

Luni seara, David Popovici a câștigat medalia olimpică de aur la 200 de metri la o diferență de două sutimi. Mulți comentatori sportivi au calculat că, în distanță, cele două sutimi înseamnă cel mult 4,5 centimetri – adică jumătate de deget.

„A fost uimitor, mai ales ultima atingere. A fost o luptă de stradă, o luptă de câini. Am luptat cu toții până la ultima picătură, cu fiecare atom din corpurile noastre. Astăzi, acesta a fost rezultatul. Ar fi putut fi la fel de ușor și invers. Și acesta este doar un început”, a declarat David Popovici, potrivit Lead.ro.

Luni seara, la Paris, David Popovici a câștigat medalia de aur în fața a zeci de mii de oameni. În tribune, l-au aplaudat sau au plâns de fericire două mari legende ale înotului, Michael Phelps și Ian Thorpe, familia, iubita, președinta Federației de Înot, Camelia Potec, președintele Comitetului Olimpic, Mihai Covaliu.

Dar și Dragoș Ghile, colegul și prietenul lui David Popovici. Lui i-a dat David, la finalul ceremoniei, drapelul României. Dragoș l-a luat în brațe pe David în hohote de plâns. A fost mai copleșit de emoție.

Dar ca să ajungi să câștigi la o diferență de două sutimi, înseamnă să muncești enorm, să repeți până la epuizare, să înoți folosind toată știința cunoscută la ora actuală.

Cezar Bădiță, fost membru al lotului olimpic la Jocurile de la Sydney, din 2000, spune că medalia obținută de David Popovici este și meritul antrenorului său, Adrian Rădulescu, dar și al familiei și al celorlalți membri ai staffului.

„Odată la o sută de ani, se mai naște o persoană ca el. David Popovici are o familie care este în domeniu și îl susține cu foarte multă putere, are un antrenor care este foarte tânăr, dar este foarte experimentat, și-a făcut studiile și în afară, este foarte bine pus la punct cu cele mai noi metode de pregătire”, completează Cezar Bădiță.

David Popovici vrea să fie un exemplu pentru copii

În 2022, după Campionatele Mondiale de la Budapesta, la care David Popovici a devenit dublu campion Mondial, jurnalista Andreea Giuclea, scria în revista DOR despre cum s-a schimbat viața înotătorului după obținerea medaliilor de aur la seniori.

Dar mai ales cum David a schimbat viața multor copii români.

„După Budapesta, cluburile de înot din București au fost asaltate, iar unele nu mai au locuri la inițiere. Tribunele de la Otopeni au fost pline de copii care i-au făcut cu mâna în timp ce înota și au fluturat pancarte cu numele lui. Un puști a vrut să vadă cât de puternic e și i-a măsurat mușchii, șoptindu-i la ureche că e ca Hulk. Un altul l-a așteptat minute bune în fața bazinului, în soare, cu casca în cap, pentru un autograf pe ea. A semnat pe tricouri, pe steaguri, pe bandane sau direct pe mâini; celor mai mici le-a desenat inimioare și fețe zâmbitoare. «Cine mai vrea poze?», a întrebat într-o seară, după 30 de minute, și n-a plecat până nu s-a pozat cu toți, copii sau adulți, voluntari sau stewarzi.”

Luni seara, după ce a câștigat prima medalie de aur la Jocurile Olimpice, la înot, pentru România, David Popovici a vorbit din nou cu cei mici:

„Dacă eu am putut, absolut oricine poate: oamenii obișnuiți pot să facă lucruri extraordinare!”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG