Linkuri accesibilitate

Davos 2023 | Stoltenberg cere mai mult sprijin militar pentru Ucraina


„Armele sunt calea către pace”, iar, „ceea ce se întâmplă în jurul mesei de negocieri depinde în totalitate de forța afirmată pe câmpul de luptă. Și dacă vrem ca Ucraina să învingă, atunci ei au nevoie de forță militară”, spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos ca livrările de echipamente militare către Ucraina să fie intensificate „în acest moment critic”.

El a spus că Aliații NATO au oferit un sprijin fără precedent pentru a ajuta Ucraina să-și mențină dreptul la autoapărare, dar a cerut o intensificare a livrărilor de echipament militar.

„Armele sunt calea către pace”, a spus el, „ceea ce se întâmplă în jurul mesei de negocieri depinde în totalitate de forța afirmată pe câmpul de luptă. Și dacă vrem ca Ucraina să învingă, atunci ei au nevoie de forță militară”.

Secretarul general a descris războiul din Ucraina ca o „luptă pentru democrație”, afirmând că „este extrem de important ca președintele Putin să nu câștige acest război”, altfel „va fi o tragedie pentru ucraineni, dar și foarte periculos pentru noi toți. Pentru că atunci mesajul către liderii autoritari, nu doar către Putin, ci și către alți lideri autoritari este că atunci când folosesc forța brută, când încalcă dreptul internațional, realizează ceea ce își doresc. Și asta va fi o lecție foarte proastă și periculoasă. Va face lumea mai periculoasă și ne va face mai vulnerabili.”

Alți participanți la panel au fost președintele polonez Andrzej Duda, prim-viceprim-ministrul și ministrul economiei Yuliia Sviridenko din Ucraina, viceprim-ministrul și ministrul de finanțe Christia Freeland din Canada și directorul american al informațiilor naționale, Avril Haines. Discuția a fost moderată de Fareed Zakaria de la CNN.

În timp ce se afla la Davos, Stoltenberg s-a întâlnit cu președintele lituanian Gitanas Nausėda și cu consilierul federal elvețian Viola Amherd, șeful Departamentului Federal de Apărare, Protecție Civilă și Sport, cu prima doamnă Olena Zelenska și profesorul Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Economic Mondial.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG