Linkuri accesibilitate

Zelenski, la Davos: Cât timp lumea liberă stă pe gânduri, statul terorist rus ucide


Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri Forumului Economic de la Davos
Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri Forumului Economic de la Davos

Lumea liberă nu trebuie să ezite să ia măsuri împotriva Rusiei iar timpul pe care îl folosește ca să stea pe gânduri este folosit de „statul terorist rus” pentru a ucide, a spus miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs adresat prin video participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Aserțiunea a fost interpretată de analiștii care au urmărit discursul și ca o atenționare către Germania de a furniza Ucrainei tancuri Leopard.

Înainte de a-și începe discursul, el a cerut un minut de reculegere pentru victimele accidentului de miercuri în care un elicopter cu toată conducerea ministerului de Interne la bord a căzut peste o grădiniță dintr-o suburbie a Kievului.

„Multe familii ucrainene i-au pierdut pe cei dragi astăzi și multe altele îi pierd în fiecare zi din cauza războiului”, a spus Zelenski înainte de momentul de reculegere.

El a spus că discursul său va fi unul scurt pentru că și timpul de reacție în război este la fel de scurt, iar lumea se confruntă, pe lângă criza alimentară și energetică, și cu criza de timp.

Tocmai de aceea, a spus Zelenski, reacția lumii civilizate trebuie să fie cât mai rapidă.

„Rusia a avut nevoie de mai puțin de o secundă pentru a începe războiul, lumea a avut nevoie de zile pentru a răspunde”, a constatat el.

Cu toate acestea, Ucraina și aliații săi rezistă de aproape un an și numai acțiunile prompte au adus rezultate, așa cum a fost acordul pentru transportul cerealelor și pentru unitatea energetică, care a salvat milioane de vieți de pe tot globul, nu doar în Ucraina.

Lumea a fost nesigură când Rusia a invadat Crimeea în 2014, a spus Zelenski. Or, astăzi, a adăugat el, „lumea nu trebuie să mai ezite. Nu doar astăzi, niciodată”.

În schimb, a spus el, lumea civilizată trebuie să acționeze cu fermitate și rapiditate, pentru că în tot acest timp Rusia exportă teroare în întreaga lume.

El a reiterat planul în 10 pași propus de Ucraina pentru a pune capăt războiului.

Reacția lumii trebuie să depășească următoarea mișcare militară a Rusiei, a spus el, iar aprovizionarea cu tancuri occidentale trebuie să depășească următoarea desfășurare de tancuri rusești. Livrările de sisteme de apărare aeriană către Ucraina trebuie să depășească atacurile rusești, a încheiat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG