Linkuri accesibilitate

10.000 de cazuri de Covid pe zi în august? Specialist: vom conviețui cu virusul, dar trebuie să protejăm persoanele vulnerabile


 Ministrul Alexandru Rafila a prognozat 10.000 de cazuri de Covid pe zi în luna august, dacă numărul lor va crește în ritmul din ultima săptămână. Specialiștii spun, însă, să nu ne alarmăm, vom conviețui cu virusul, dar să protejăm persoanele vulnerabile.
Ministrul Alexandru Rafila a prognozat 10.000 de cazuri de Covid pe zi în luna august, dacă numărul lor va crește în ritmul din ultima săptămână. Specialiștii spun, însă, să nu ne alarmăm, vom conviețui cu virusul, dar să protejăm persoanele vulnerabile.

Cazurile de infectare cu Covid s-au dublat în ultima săptămână, a anunțat luni Ministerul Sănătății. Specialiștii spun că putem conviețui cu pandemia, dar că trebuie să purtăm mască dacă vrem să ne ferim de variantele contagioase ale virusului, recomandare făcută în special persoanelor vulnerabile. 

În perioada 27 iunie - 3 iulie au fost înregistrate aproximativ 7.726 de cazuri, 1.307 pacienți fiind reinfectați. Fără nicio excepție, secvențierile au arătat că infectările sunt făcute cu tulpina Omicron.

Ministrul Alexandru Rafila susține, însă, că nu ar trebui să ne impacientăm și că această creștere a cazurilor de Covid nu ar pune probleme sistemului de sănătate din România, printr-un val mare de internări.

El a spus că o creștere și mai mare a numărului de cazuri ar putea fi posibilă din cauza subvariantei BA.5, foarte contagioasă și care afectează atât persoanele vaccinate cât și pe cele trecute prin boală.

El a estimat că în august s-ar putea ajunge chiar și la 10.000 de cazuri pe zi.

„Vârful acestui val este așteptat în Europa la finalul lunii iulie. Cum România a avut în toate valurile COVID un decalaj de aproximativ două săptămâni față de țările vest europene, în țara noastră, vârful valului este așteptat, cel mai probabil, în perioada 14-21 august”, spune ministrul Sănătății.

„Vom conviețui cu virusul”

Ce se întâmplă în România nu trebuie să ne alarmeze, spune medicul infecționist Adrian Marinescu, de la spitalul Matei Balș, din Capitală.

Creșterea numărului de cazuri Covid „se încadrează într-un trend european și nu face România notă discordantă”, a declarat acesta pentru Europa Liberă.

Pe de altă parte, „nemaiexistând restricții, oamenii interacționează, e un lucru logic și e clar că infectările se propagă plecând de la acest lucru”, spune medicul Marinescu.

În plus, subvarianta BA.5 se transmite foarte ușor, atrage atenția medicul infecționist.

BA.5 este tot o variantă de Omicron care, deși nu este mai agresivă, este foarte contagioasă, adică se transmite foarte ușor, „ceea ce nu înseamnă că vom avea și impact”, arată acesta.

„Evident că trendul înseamnă mai multe infecții”, spune medicul, care se ferește totuși de prognoze exacte și de cifre și care nu este impresionat de cifrele vehiculate.

„Lucrurile sunt clare: dacă acum am 10.000 de cazuri pe săptămână, evident că vor crește și pe zi. Altfel mi-aș pune, însă, problema: reușesc să păstrez un echilibru? Cât testez? Am un număr ridicat de infecții dar spitalizările sunt reduse, nu am forme complicate, cu pacienți mulți la terapie intensivă. Din punctul meu de vedere este ceea ce spuneam la începutul anului 2022: vorbim de conviețuirea în continuare cu SARS-CoV-2, chiar dacă avem un număr mare de infecții.”

Medicul spune că ne vom „descurca bine cu condiția să învățăm din anii de pandemie” și recomandă pacienților să nu uite că evaluările se pot face în mai multe spitale în orașele mari, pentru a nu fi nevoie să punem presiunea asupra unui singur, de specialitate, cum e spitalul Matei Balș, de pildă.

„O să fie niște săptămâni mai grele, inclusiv în luna august, dar le vom trece cu bine”, spune medicul, care recomandă oamenilor, în special persoanelor vulnerabile, să poarte mască în continuare în spațiile închise și în cele publice aglomerate, în mijloacele de transport.

„Pe ei ar trebui să-i protejăm în primul rând și ei ar trebui să o facă la nivel individual. Nu înseamnă că renunțăm la vacanță, putem să păstrăm un echilibru foarte bun”, spune specialistul în boli infecțioase.

Cât privește vaccinarea, în ciuda reticenței generale, medicul Marinescu amintește că vaccinarea a demonstrat din plin, atât în viața reală cât și specialiștilor de la Matei Balș că „atunci când s-au vaccinat oamenii au făcut forme mai puțin complicate.”

Noi variante de vaccin, în lucru, dar nu mai devreme de octombrie - noiembrie

De altfel, pe plan mondial se pune problema actualizării variantelor de vaccin făcute până acum și în România.

Autoritățile de reglementare americane s- au angajat săptămâna trecută să actualizeze rețetele de vaccinuri din 2020 pentru campania de rapel din această toamnă cu noi formule menite să se apere împotriva subvariantelor ultra-contagioase Omicron, pentru a-I determina pe cei reticenți să se vaccineze, scrie The New York Times.

Un comitet de experți a recomandat săptămâna trecută Agenției Americane a Medicamentului să treacă la vaccinuri actualizate de rapel de coronavirus care vizează o formă a variantei Omicron care a dominat luni de zile.

Pe de altă parte, un oficial de rang înalt de la unul dintre producătorii de vaccinuri, Moderna, a declarat că nu se va putea produce prea devreme noul tip de vaccin, nu mai devreme de sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie pentru că nu există date pentru a evalua noul vaccin.

„Niciunul dintre noi nu are o sferă de cristal”, a spus dr. Peter Marks, de la organismul de reglementare al FDA, care supraveghează biroul de vaccinuri al agenției.

Decizia autorităților de reglementare americane reprezintă o recunoaștere implicită a faptului că actualele formule ar putea să nu mai fie la fel de protectoare pentru categoriile vulnerabile la următoarele valuri de Covid din toamnă sau iarnă.

Subvariantele Omicron cu răspândire rapidă, cunoscute sub numele de BA.4 și BA.5 , se estimează că reprezintă acum mai mult de jumătate din cazurile noi de îmbolnăviri din SUA.

Actualizarea vaccinurilor a devenit, așadar, una urgentă, mai ales după ascensiunea subvariantelor BA.4 și BA.5. Aceleași subvariante au dus la creșterea internărilor în spitalele din Marea Britanie, Franța, Portugalia, Belgia și Israel.

Săptămâna trecută, subvarianta Omicron BA.4 a reprezentat 15,7% din cazurile noi din SUA, iar BA.5 este responsabilă pentru 36,6%, adică peste 52% din cazurile noi din SUA, cifre despre care experții au spus că ar trebui să crească în săptămânile următoare.

Avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat săptămâna trecută că se așteaptă la „niveluri ridicate” de Covid în Europa, după ce numărul de cazuri s-a triplat într-o lună, și a cerut monitorizarea sa.

„Virusul nu dispare doar pentru că țările încetează să-l monitorizeze. Continuă să contamineze, continuă să se schimbe și încă ucide”, a spus pentru AFP, directorul pentru Europa al organizației, Hans Kluge.

Subvarianta Omicron BA.5 în plină expansiune a provocat o explozie a cazurilor de Covid din 50 de țări, aducând Europa la 500.000 de cazuri zilnic în această săptămână. La sfârșitul lunii mai erau în jur de 150.000 pe zi, potrivit OMS.

Portugalia, Luxemburg, Franța, Grecia, Cipru, Germania și Austria conduc în topul țărilor cu cea mai mare incidență.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG