Linkuri accesibilitate

De ce a fost eliberat condiţionat criminalul condamnat pe viaţă care a incendiat o fată de 17 ani, care se află acum în stare critică


Criminalul Ion Turnagiu a stat 26 de ani în închisoare, a fost eliberat condiţionat, apoi a incendiat o fată de 17 ani
Criminalul Ion Turnagiu a stat 26 de ani în închisoare, a fost eliberat condiţionat, apoi a incendiat o fată de 17 ani

Pe 10 mai 2019, doi judecători de la Tribunalul Mehedinţi au decis liberarea condiţionată a lui Ion Turnagiu. Legea spune că cei condamnaţi pe viaţă pot cere să fie puşi în libertate dacă au executat cel puţin 20 de ani de închisoare.

La termenul din 10 mai, avocatul din oficiu a lui Ion Turnagiu a arătat că „a fost recompensat de 24 de ori, cele 7 sancțiuni aplicate anterior au fost ridicate, a participat la programe socio-educative și lucrative. Pentru aceste motive, solicită admiterea contestației și punerea în libertate a persoanei condamnate”.

Procurorul a cerut respingerea contestaţiei deoarece arătând că „persoana condamnată nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, i-au fost aplicate 7 sancțiuni disciplinare, a câștigat 215 zile ca urmare a muncii prestate, însă dintr-un total de 7305 zile pe care le-ar fi putut câștiga astfel, ținând cont și de natura și gravitatea infracțiunii comise, respectiv omorul deosebit de grav.”

Nu a muncit în închisoare

Prima instanţă, care i-a respins cererea, adică, judecătoria Drobeta Turnu Severin, a reținut că, „deși a început executarea pedepsei la data de 27.11.1993, persoana condamnată s-a preocupat pentru a se evidenția în mod constant abia începând cu anul 2014, astfel că s -a apreciat că recompensele acordate până în acest moment nu fac dovada unei adevărate îndreptări a condamnatului, ci reprezintă un simulacru pentru obținerea mai grabnică a liberării condiționate. În ceea ce privește condiția stăruinței în muncă, prima instanță a reținut că petentul condamnat a participat la activități lucrative și a obținut 215 zile câștig prin muncă , însă dintr-un total de 7305 zile pe care le-ar fi putut astfel obține”, se mai arată în motivarea judecătoriei.

Vot în unanimitate pentru eliberare

Revenind la judecătorii care l-au liberat condiţionat pe Ion Turnagiu, aceştia au constatat că membrii comisiei din penitenciarul din Drobeta Turnu Severin au votat în unanimitate pentru liberarea condiţionată. „Nu lipsit de relevanță este și faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiționată cu unanimitate de voturi, la a noua analiză, pedeapsa fiind executată în regim deschis”, se mai arată în motivare. „Astfel, instanța de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului Turnagiu Ion și că acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său”.

Pedeapsă de 99 de ani

În procesul verbal al Comisiei pentru liberări condiționate din cadrul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin din data de 28.03.2019, s-a arătat că Turnagiu a fost condamnat prin sentința penală nr.129/2006 emisă de Tribunalul Dolj la pedeapsa închisorii de 99 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav, că a început executarea pedepsei la data de 27.11.1993 și urmează să expire în termen la data de 14.11.2091, precum și faptul că este la a IX-a analiză, execută pedeapsa în regim deschis, nu are antecedente penale, înainte de perioada analizată a fost sancționat disciplinar de 7 ori, a fost recompensat de 7 ori cu ridicarea măsurilor disciplinare aplicate anterior si de 24 ori cu suplimentarea drepturilor, în perioada amânării nu a fost sancționat disciplinar și a fost recompensat de 8 ori cu suplimentarea drepturilor, a îndeplinit recomandările de participare la programe si activității de reintegrare socială, a participat la activități lucrative obținând 215 zile câștig.

Vrea bani de la stat

Într-un alt proces, Turnagiu a dat în judecată ANP şi ministerul Finanţelor publice pentru a primi despăgubiri pentru anii petrecuţi în închisoare în condiţii necorespunzătoare.

Judecătorii nu spun în motivare câte zile a câştigat criminalul în baza recursului compensatoriu. Am solicitat ANP un răspuns în acest sens, urmând să publicăm acestă informaţie imediat ce ne va fi transmisă.

Potrivit Codului penal, liberarea condiţionată poate fi dispusă de o instanţă de judecată dacă cel condamnat a făcut 20 de ani de închisoare, dacă „cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei”, dacă „cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească”, dacă „instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”.

Ion Turnagiu, 45 de ani, este cel care a aruncat o sticlă de benzină pe o tânără de 17 ani şi i-a dat foc. Tragedia s-a petrecut în comuna Dârvari, din județul Mehedinți. Criminalul a fost prins în 1993 după ce a omorât cinci oameni, având ca scop jaful.

A fost eliberat condiţionat în mai 2019 de doi judecători care au considerat că criminalul s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Tânăra e în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafața corpului „Starea tinerei este destul de gravă. Ea a ajuns în cursul nopții la noi, la Spitalul Județean. S-a făcut toaletă primară chirugical, a fost intubată la UPU și mutată la reanimare”, a spus la Digi24 Radu Iman, managerul spitalului din Drobeta Turnu Severin. „Este suprafață foarte mare, 80-90%. Practic, fata a fost incendiată. Arsurile sunt de gradul 1, 2 și 3, din ce am putut evalua la prima vedere, s-ar putea să fie și mai profunde. Dar, oricum, suprafața este foarte foarte mare. Este în stare critică, este intubată, ea acum respiră cu aparatele”, a adăugat medicul.

Adusă la Bucureşti

Tânăra este internată în acest moment la spitalul de arşi din Bucureşti şi se zbate între viaţă şi moarte. Pe13 iunie, Ion Turnagiu a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor.

Fata depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva lui Turnagiu pentru viol și agresiune, iar seara trecută bărbatul a vrut să se răzbune. A aruncat benzină peste ea și i-a dat foc.

Cinci crime

Primele crime săvârşite de Turnagiu au avut loc pe 30 martie 1993, pe când avea 18 ani. A ucis doi bătrâni din Calea Rahovei, în scop de jaf.
În toamna lui 1993, în localitatea Racoviţa, judeţul Timiş, Turnagiu a ucis o femeie însărcinată în luna a şaptea, tot pentru a o jefui. Alte două victime au fost ucise în apropierea gării din Drobeta Turnu Severin, scopul fiind jaful.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG