Linkuri accesibilitate

De ce dau bir cu fugiții organizațiile din Coaliția condusă de Alexandru Cumpănașu


Alexandru Cumpanasu, în campanie electorală în Caracal
Alexandru Cumpanasu, în campanie electorală în Caracal

După Consiliul Național al Rectorilor și Camera de Comerț și Industrie, a venit rândul Consorțiului Universitaria să părăsească Coaliția pentru Modernizarea României fondată de Alexandru Cumpănașu, după ce acesta și-a anunțat candidatura prezidențiale.

Poziționările lui Cumpănașu în cazul uciderii Alexandrei Măceșeanu, nepoata sa, presiunile făcute asupra autorităților, dar și neobișnuitele favoruri primite din partea acestora, cum ar fi garda de corp dată de MAI, poziții culminate cu anunțul înscrierii în cursa prezidențială, au produs reacții dintre cele mai dure pe scena publică. Cumpănașu a fost acuzat de politicieni, dar și de numeroase voci din societatea civilă că profită cu cinism de acest caz pentru a-și potența șansele la prezidențiale.

Printre aceste reacții se numără și valul de retrageri din Coaliția pentru Modernizarea României pe care a fondat-o și pe care o conduce în prezent. Marți, Consorțiul Universitaria, format din Universitatea din București, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, au anunțat, marți, public că se retrag din organizația lui Cumpănașu.

Și Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a anunțat, luni, printr-un comunicat de presă că a decis „suspendarea fermă, neechivocă și pe termen nelimitat” a participării la proiectul Coaliţia lui Cumpănașu.

„Am fost alături în proiectul "Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României" pentru că am crezut şi credem că împreună putem fi mai puternici, mai responsabili, mai solidari şi mai angajaţi în modernizarea României. Cu toate acestea, suntem nevoiţi să afirmăm clar că nici CNMR şi nici o altă formulă guvernamentală sau nonguvernamentală nu pot subordona CNR. Astăzi, Consiliul Naţional al Rectorilor a luat decizia de a suspenda pe termen nelimitat participarea noastră la CNMR. Fiecare membru al comunităţii academice are dreptul la propria lui opinie politică, are dreptul de a exprima propriile opinii şi convingeri, însă CNR, în ansamblul său, este şi trebuie sa fie garantul instituţional al echidistanţei şi imparţialităţii instituţiilor universitare. (...) Mulţumim CNMR pentru colaborarea avută, însă dorim să păstrăm universităţile în afara jocului politic! Suspendarea noastră este fermă, neechivocă şi pe termen nelimitat”, se precizează într-un comunicat al CNR difuzat luni și citat de Agerpres.

Dumul plecărilor a fost deschis de Camera de Comerţ şi Industrie a României care și-a exprimat dezacordul față de angajarea numelui instituției în diverse declarații publice ”În acest sens, Camera de Comerţ şi Industrie a României îşi exprimă dezacordul pentru faptul că domnul Cumpănaşu angajează numele instituţiei în diverse declaraţii publice fără acordul CCIR. Drept urmare, Camera de Comerţ şi Industrie din România îşi anunţă retragerea din Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR)”, arată într-un comunicat de presă.

Printre cei care au luat poziție față de decizia lui Alexandru Cumpănașu de a candida la prezidențiale în contextul valului de emoție publică creat de uciderea Alexandrei, se numără și fostul ministru al Justiției Raluca Prună. Într-o postare pe Facebook, aceasta îl acuză că: ”Te-ai cățărat, post factum și oportunist (de vreme ce rezultatul imediat e o candidatură hulpavă la prima funcție în statul român) pe curajul și drama acestui copil”.

Chiar și HBO România se delimitează de acțiunile lui Alexandru Cumpănașu, căruia i-a fost trimisă o ”notificare de înlăturare” de pe contul său de Facebook a unei imagini protejate de drepturi de autor. E vorba despre un cadru din serialul ”Umbre”, postat de Cumpănașu în 26 august., potrivit G4media.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG