Linkuri accesibilitate

De ce votează USR PLUS alături de PSD? Cazul bugetului Capitalei


Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu (USR PLUS) explică decizia de respingere a bugetului propus de Nicușor Dan.
Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu (USR PLUS) explică decizia de respingere a bugetului propus de Nicușor Dan.

Cu primar din partea Coaliției aflate la guvernare și o majoritate confortabilă USR PLUS / PNL în Consiliul General al Capitalei, bucureștenii care au votat în alegerile locale s-ar putea aștepta la o administrație fără complicații.

Bugetul Capitalei propus de primarul Nicușor Dan (fostul „candidat al opoziției") a fost respins miercuri cu sprijinul USR PLUS.

Proiectul de buget a fost respins cu 22 de voturi împotrivă, 17 voturi pentru și 14 abțineri, iar USR PLUS a votat împotrivă pentru că veniturile ar fi fost supraevaluate de primarul sprijinit de PNL.

Tensiunile vin după înlăturarea lui Vlad Voiculescu (fost potențial candidat el însuși la Primăria Capitalei) de la Ministerul Sănătății și în condițiile în care tocmai proiectele din sănătate ar fi cele mai afectate de lipsa de interes a primarului, spune USR PLUS.

Viceprimarul Horia Tomescu (USR PLUS) a explicat că decizia de a respinge bugetul propus de Nicușor Dan e cauzată de faptul că acesta supraevaluează veniturile Primăriei, nu ar fi în măsură să sprijine „realizarea obiectivelor pe care le-am asumat în fața cetățenilor”, iar Nicușor Dan e acuzat și de lipsă de transparență.

Atunci când am văzut proiectul de buget pus în dezbatere publică și am văzut suma de 7 miliarde, am cerut notele de fundamentare, adică explicațiile, pe ce se bazează aceste sume. Răspunsul primit de la direcțiile din primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor și viceprimarului la orice fel de detalii care să explice forma actuală a bugetului. Avem deci motive să credem că aceste estimări de venituri nu sunt realiste”, a spus viceprimarul Horia Tomescu, într-o înregistrarea video aproape dramatică, alături de alți consilieri USR PLUS.

Prioritățile USR PLUS:

  • sănătate
  • asistență socială
  • protecția mediului
  • educație

La București NU a început reforma în sănătate. Nu există nici măcar o intenție declarată a primarului de a face curățenie în ceea ce putem numi o mafie. Vorbim de bugetul ASSMB care începe cu 78 de milioane de lei datorii din anul precedent, de achiziții prin negociere directă fără publicare, dintre care 50 de milioane doar în 2020. Contracte umflate de sute de ori atât în ASSMB, cât și în cele 19 spitale subordonate. Inflație de personal pentru același obiect de activitate, deci aceleași servicii la un preț mai mare pentru bucureșteni", a adăugat Horia Tomescu.

Partenerii de la guvernare, au cerut, pe scurt, ca Nicușor Dan să retragă propunerea de buget.

Răspunsul primarului

Primarul general Nicușor Dan s-a declarat „uluit” de situație, a spus că toate discuțiile care trebuia să aibă loc au avut loc și nu înțelege de unde vin neînțelegerile.

Nicușor Dan spune că parametrii bugetului ar fi fost clari de multă vreme și nu înțelege de ce USR PLUS nu a votat bugetul pe 2021.
Nicușor Dan spune că parametrii bugetului ar fi fost clari de multă vreme și nu înțelege de ce USR PLUS nu a votat bugetul pe 2021.

Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP și USR PLUS și aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcția bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susțină bugetul. /.../ Aștept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiții deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susținem împreună și dorințele bucureștenilor și, în același timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Liderii de partid

Premierul Florin Cîţu (PNL) a spus, miercuri seara, că se va implica în rezolvarea problemei adoptării bugetului Capitalei. „Am discutat cu domnul preşedinte Barna şi vom media, dacă este nevoie, divergenţele de la Bucureşti. Din punctul meu de vedere, e important să luăm bugetul de la Bucureşti, pentru că orice întârziere a bugetului pentru municipiul Bucureşti înseamnă întârzieri de investiţii, înseamnă întârzieri de active, de facturi, care se vor întoarce după aceea şi nu vreau să ajungem să cerem, după aceea, bani de la buget. Soluţia de compromis este să avem un buget cât mai repede", a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei Coaliţiei de guvernare.

Dan Barna, la rândul său, a spus că este „dispus să medieze conflictul”. Barna spune că a transmis acest lucru și primarului, și consilierilor, însă nu l-a căutat nimeni. „Le-am spus colegilor și lui Nicușor Dan că sunt dispus să mediez conflictul. Nu m-a căutat nimeni. La prima strigare nu s-a găsit consensul. Bucureștiul va avea cu siguranță un buget în perioada următoare”, a declarat Dan Barna. USR PLUS este acum o singură formațiune după aprobarea definitivă a fuziunii, în 16 aprilie, de Curtea de Apel București.

„Un buget prin care vrem sa ieșim din minciună” spunea Nicușor Dan în 15 martie despre bugetul capitalei pe 2021, un buget ce părea conturat în acel moment. Nu este clar de ce problemele semnalate acum de USR PLUS nu au fost rezolvate intre timp, și nici care va fi compromisul. Pentru USR PLUS, să dea înapoi după ieșirea în forță de miercuri ar fi un nou eșec politic, după ce care a urmat demiterii lui Vlad Voiculescu, când USR PLUS cerea categoric înlăturarea premierului Cîțu, dar s-a mulțumit cu o reînnoire a acordului de funcționare a Coaliției.

Analistul politic Cristian Pârvulescu a spus penru Europa Liberă că, în privința bugetului capitalei, USR PLUS va trebui să „facă compromisuri, ceea ce nu e în tradiția USR PLUS. Ca partid de opoziție nu faci compromisuri, când ajungi la guvernare faci compromisuri”, spune Cristian Pîrvulescu. În plus, Bucureștiul este un loc cu numeroase interese imobiliare și financiare, iar acest lucru își poate pune amprenta asupra atitudinilor, conflictelor, abordărilor tuturor părților".

La ședința de Consiliu General de miercuri, Reprezentanții PSD au punctat eșecul lui Nicușor Dan de a obține votarea bugetului în condițiile nemulțumirilor USR PLUS și au semnalat ceea ce au descris drept imaturitatea și lipsă de capacitate administrativă a adversarilor politici ai PSD.

Până în acest moment nu este cunoscut un calendar al negocierilor între Nicușor Dan / PNL și USR PLUS sau ziua reluării votului.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG