Linkuri accesibilitate

De la AMR la PSD. Fostul judecător Spânu candidează pentru PSD la Craiova și are o pensie de 7.000 de euro pe lună


Stefan Spânu și Olguța Vasilescu
Stefan Spânu și Olguța Vasilescu

 Fostul vicepreședinte al Asociației Magistraților din România (AMR), Dan Ștefan Spânu, cel care s-a înscris în PSD și candidează pentru un post de consilier local în Craiova a anunțat cu o zi înainte asociația că intră în politică și a fost suspendat din funcție pentru incompatibilitate.

Domnul Spânu a cerut, la data de 12 august, și tot atunci s-a pus în discuția Consiliului director al Asociației cererea lui de demisie din consiliul director al AMR, iar calitatea de mebru simplu i-a fost suspendată pentru incompatibilitate”, a declarat pentru Europa Liberă Andreea Ciucă, președinta AMR. Calitatea de ”membru simplu” datează doar de două zile, până atunci a fost vicepreședinte al Asociației.

Fostul magistrat a fost prezentat, ieri, de Olguța Vasilescu, ca viitor candidat la alegerile locale din Craiova, el optând pentru un post de consilier local. Pensionat în decembrie 2018, Spânu a câștigat în același an 340.000 de lei, adică 28.000 de lei pe lună. Aplicând formula de calcul a pensiilor speciale în cazul magistraților, rezultă că fostul judecător devenit politician încasează o pensie de aproximativ 35.000 de lei pe lună, adică 7.000 de euro.

”Fratele” Spânu a fost demis

Până în 30 iunie 2020, Spânu a fost și mason, membru în Marea Lojă Națională din România. Atunci, într-o ședință solemnă a Comisiei speciale, „fratele” Spânu a fost demis din funcția de „președinte al Tribunalului Masonic”.

Judecător la Curtea de Apel Craiova până acum un an și jumătate, Spânu nu a ascuns că face parte din masonerie, informația apare în declarațiile lui de interese unde este trecut ca „membru MLNR”, fără alte explicații. Deși pensionar, Spânu ocupa până în urmă cu două zile și funcția de vicepreședinte al AMR, asociație declarată de interes public.

Cine e AMR și cum a făcut jocurile PSD

Asociația profesională s-a remarcat prin opoziția vehementă la propunerile de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), s-a pronunțat împotriva eliminării pensiilor speciale, susținând că acesta reprezintă „reprezintă un atac la adresa independenței magistraților”, a criticat procurorii CSM, care „subminează ordinea constituțională, atacă libertatea de exprimare și independența judecătorilor”.

În toamna anului trecut, AMR cataloga raportul Comisiei Europene privind evolutia situației din România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare ca fiind „eronat” și care „cuprinde erori sistematice și de o gravitate ce ar trebui să aibă ca efect invalidarea acestuia”.

AMR, alături de Uniunea Națioală a Judecătorilor din România (UNJR), condusă de Dana Gîrbovan, cea care a fost propusă de PSD drept ministru al Justiției, au fost partenerii tradiționali de dialog ai Comisiei Iordache în 2017-2018, perioadă care a coincis cu cele mai dure atacuri politice la adresa sistemului judiciar din partea majorității parlamentare PSD-ALDE-UDMR.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG