Linkuri accesibilitate

Aproximativ 2.000 de copii din Ucraina, deportați în Rusia pentru adopții simplificate


Copii ucraineni din Mariupol, ieșiți pe 9 mai din subsolurile unde au stat peste trei luni, de teama bombardamentelor rusești. De Ziua Victoriei sovietice asupra naziștilor, Rusia i-a tratat pe mariupolenii invadați cu conserve de carne desfăcute pe o masă, în soarele arzător.
Copii ucraineni din Mariupol, ieșiți pe 9 mai din subsolurile unde au stat peste trei luni, de teama bombardamentelor rusești. De Ziua Victoriei sovietice asupra naziștilor, Rusia i-a tratat pe mariupolenii invadați cu conserve de carne desfăcute pe o masă, în soarele arzător.

Aproximativ 2.000 de copii ucraineni au fost mutați cu forța pe teritoriul Rusiei, după ce armata rusă a atacat Ucraina, în februarie.

Federația Rusă pregătește o lege care le va permite rușilor să adopte copiii ucraineni în cadrul unei proceduri simplificate, scrie currenttime.tv, iar publicația Verstka a investigat cazurile elevilor care se află în internatele rusești din diferite regiuni ale țării.

„Am aflat că o mulțime de copii au fost duși din cele două republici separatiste, Donețk și Luhansk, la Romașka. Acesta este un centru sportiv și de recreere în apropiere de Taganrog.

Unii copii au fost apoi mutați în regiunea Moscovei și au fost chiar plasați în familii și luați în custodie temporară. Aceste cifre au fost furnizate de Avocatul Poporului pentru copii din regiunea Moscova. În prezent, există 27 de copii în această situație.

Iar în Romașka sunt în jur de 400, luați din patru orfelinate din Donețk și Uglegorsk”, spune jurnalista Anna Rîjkova, de la Verstka.

Ucraina nu și-a dat acordul pentru preluarea acestor copii, iar din punctul de vedere al dreptului internațional, deportarea forțată a minorilor într-o țară agresoare este considerată o crimă împotriva umanității.

Autoritățile din Mariupolul ocupat spun că între 500 și 700 de copii au fost luați din oraș și duși în Rusia. Și nu este vorba doar de copii din orfelinate, ci și de copii care au avut părinți încă din 24 februarie.

„Toți orfanii și copiii cu diferite grade de handicap care se aflau în grija statului au fost evacuați din Mariupol pe 24-25 februarie. Pe 27 februarie, în oraș nu mai exista niciun orfan oficial. Printre cei evacuați în Federația Rusă se numără nouă orfani care și-au pierdut părinții în urma războiului și copii din familii separate. Cunoaștem astfel de situații, despre copii care au fost pur și simplu luați de la părinții lor”, a declarat consilierul primarului din Mariupol, Piotr Andriușcenko.

Regiunea Rostov din Rusia nu ascunde faptul că sute de copii ucraineni sunt cazați în regiune, dar autoritățile nu au precizat din ce orașe proveneau aceștia.

Pe 30 mai, președintele Putin a semnat un decret privind dobândirea simplificată a cetățeniei pentru orfanii din republicile populare Donețk și Luhansk.

Anna Kuznețova, fostul ombudsman al Rusiei pentru copii și membră a Dumei de Stat din partea partidului Rusia Unită, a declarat că „pentru a le putea oferi părinților noștri copii adoptați, trebuie să încheiem un acord internațional, Duma de Stat trebuie să îl ratifice, iar Federația Rusă trebuie să le găsească familii. Transferul în vederea adopției va avea loc”.

Toate acordurile dintre Rusia, RPD și RPL nu sunt valabile din punctul de vedere al dreptului internațional și, prin urmare, adopția copiilor ucraineni nu este recunoscută de alte țări. Nu se știe nimic despre soarta celor mai mulți dintre minorii răpiți.

„Cu siguranță acești copii visează să găsească o casă, dar bănuiesc că unii dintre ei ar putea avea rude care, în cele din urmă, i-ar putea lua. Nu știm care va fi soarta acestor copii, cum se vor obișnui cu această familie și, cel mai important, ce va face Ucraina. Poziția actuală este că trebuie să aducem copiii acasă și este o întrebare deschisă: cum îi putem aduce acasă dacă sunt deja într-o familie, chiar dacă este vorba de îngrijire temporară”, spune jurnalista Anna Rîjkova.

Autoritățile ucrainene strâng informații despre copiii ucraineni care au fost scoși cu forța din țară și intenționează să apeleze la autoritățile internaționale.

„Suntem siguri că aceasta este doar o parte a denazificării care are ca scop să lipsească tot mai mulți copii ucraineni de componenta ucraineană. Înțelegem foarte bine, după ceea ce s-a întâmplat la Mariupol cu copiii de doi sau trei ani. Dacă vor fi luați prin procedura de adopție, având în vedere vârsta lor, va fi foarte greu să le găsim părinții, iar ei înșiși nu-și vor aminti de ei”, spune Petro Andriușcenko.

Convenția de la Geneva privind protecția persoanelor civile în timp de război interzice transferul de copii de pe teritoriul ostilităților pe teritoriul statului agresor.

Aceștia ar trebui să beneficieze de coridoare umanitare către zona sigură din țara lor de origine sau către o țară neutră, spun avocații.

Situația copiilor ucraineni mutați cu forța în Rusia a fost comentată la emisiunea Timp real de Mîkola Kuleba, fost comisar prezidențial ucrainean pentru drepturile copilului între 2014 și 2021.

Jurnalist: De ce credeți că Rusia nu permite Ucrainei să ducă copiii din teritoriile ocupate în zonele controlate de guvern, ci îi duce în Federația Rusă?

Mîkola Kuleba: Foarte simplu. Este vorba de propaganda continuă care se desfășoară de mulți ani în Federația Rusă. Acesta este modul în care copiii au fost folosiți de Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini și alți șefi de regimuri teroriste și totalitare. Astăzi, copiii sunt folosiți pentru a crea această imagine că Rusia ar fi eliberat copiii „denazificând” Ucraina. În realitate, acesta este un genocid al poporului ucrainean, nimic mai puțin.

În principiu, pentru mine nu este nimic surprinzător aici. Dar nu știu cum altfel putem transmite populației rusești că aceasta este doar o crimă.

În fiecare zi, în Ucraina, Federația Rusă ucide copii... în regiunea Nicolaev, regiunea Harkov, regiunea Donețk.

În fiecare zi colectez informații, monitorizez câți copii sunt uciși, câți copii sunt răniți. Mă întâlnesc cu astfel de copii în fiecare zi.

În casa mea locuiește o familie din Cernigău: mama, tatăl și un copil de șase ani sunt foarte grav răniți. Așa că nu trebuie să dovedesc nimic. Din păcate, statul rus trebuie să le demonstreze cetățenilor săi că iubește atât de mult copiii.

Jurnalist: Cunoașteți exemple concrete în care Rusia a separat copiii ucraineni de părinții lor, ducându-i în Rusia?

Mîkola Kuleba: Da, chiar am vorbit cu o mamă din Mariupol care are copiii în Federația Rusă. Ea a cerut ajutor. Pentru a-și lua copiii, ar trebui să meargă în Federația Rusă, lucru de care se teme foarte mult.

Jurnalist: Unde se află ea?

Mîkola Kuleba: Ea se află în Polonia, iar copiii au fost luați din Mariupol, practic furați.

Jurnalist: Și cum s-a întâmplat acest lucru?

Mîkola Kuleba: Copiii au rămas cu tatăl lor. El a murit, mama s-a aflat pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene, apoi a plecat în Polonia. Acum doar plânge și ne imploră: Vă rog să mă ajutați.

Sunt multe astfel de mame care trec prin tabere de filtrare, care și-au pierdut documentele parentale. Am comunicat recent cu o familie care a fugit din cauza bombardamentelor, casa lor a ars împreună cu documentele. Aceștia se află în Federația Rusă fără documente.

Dar acestea sunt cazuri izolate, de fapt, acestor părinți le este foarte frică să vorbească cu cineva din Ucraina.

În Rusia, aceștia sunt înregistrați, telefoanele lor sunt ascultate. Oamenii se tem pentru viața lor. Acestea sunt familii cu copii, în care tații sunt în lagăre de filtrare, iar mamele sunt undeva în Iacuția, Kamceatka cu copiii lor. Sunt într-așa o situație, că nici măcar nu știu la cine pot apela.

Jurnalist: Sunt pur și simplu șocat de povestea că există proceduri simplificate pentru adoptarea acestor copii ucraineni în Rusia. Cum se vor întoarce apoi acești copii la părinții lor dacă trăiesc deja cu familii rusești?

Mîkola Kuleba: Am trecut prin asta în 2014-2015, în Crimeea, în părțile ocupate din regiunile ocupate din Donețk și Luhansk, când se adoptau copii, când rușii considerau că este bine pentru ei să spună: „Am adoptat un copil ucrainean”. Cu privire la copiii din Mariupol, dacă intrați pe rețelele de socializare, deja reprezentanții autorităților din RPD și RPL le spun locuitorilor ruși că „suntem gata să vă înregistrăm și vom găsi copii ucraineni pentru voi”. Iar cetățenii ruși sunt indignați și spun: „Cum să fie ucrainean? Sunt ai noștri, sunt copiii rușilor”.

Din nou, nimic surprinzător, pentru că consilierul lui Putin, foarte recent, înainte de a adopta această lege care permite acordarea cetățeniei ruse copiilor noștri ucraineni, încălcând toate convențiile, actele internaționale, a spus că teritoriul Ucrainei aparține copiilor ruși.

Așadar, aceasta este încă o continuare a genocidului poporului ucrainean, a exterminării poporului ucrainean, a exterminării identității poporului ucrainean.

Jurnalist: Pot organizațiile internaționale să facă ceva în această privință, pot să prevină în vreun fel acest lucru?

Mîkola Kuleba: Din păcate, a trecut aproape o lună de la semnarea acestei legi și nu am văzut nicio indignare sau acțiune din partea unor organizații internaționale respectate în legătură cu acțiunile ilegale ale Rusiei. Iar astăzi, partea rusă vorbește deja despre adoptarea a zeci de copii ucraineni ca despre o realizare a lor.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG