Linkuri accesibilitate

Zeci de parlamentari PNL cer desemnarea lui Orban ca premier


Gruparea Orban din PNL cere numirea acestuia ca premier și încetarea crizei politice.
Gruparea Orban din PNL cere numirea acestuia ca premier și încetarea crizei politice.

Parlamentari din 27 de organizații PNL au lansat luni un atac virulent la adresa lui Florin Cîțu, al cărui guvern abia a fost demis de parlament prin moțiune de cenzură, și au cerut învestirea lui Ludovic Orban ca șef al unui viitor guvern de coaliție cu USR și UDMR.

Cei 41 de parlamentari cer scurtarea, pe cât posibil, a crizei politice și-l propun pe Ludovic Orban pentru postul de premier, pe care-l consideră „cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul”.

Într-o scrisoare deschisă adresată românilor ei spun că Orban este singurul care are calitățile necesare pentru a fi desemnat premier, susținut de PNL, capabil să îndeplinească această responsabilitate „cu eficiență, coerență și echilibru”, pentru că „se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei.”

Cei 41 fac referire în textul documentului la criza politică și guvernamentală declanșată de mai bine de o lună „în mod iresponsabil și unilateral” de Florin Cîțu și soldată cu demiterea guvernului său de parlament.

„Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice”, spun autorii scrisorii, care avertizează că România se află în fața unui dezastru umanitar determinat de pandemie dar mai ales de incapacitatea guvernului de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului.

Este pentru prima oară când chiar din interiorul formațiunii din care face parte Florin Cîțu se vorbește de responsabilitatea sa în gestionarea pandemiei.

Până acum, Florin Cîțu a fandat cu abilitate, aruncând responsabilitatea asupra USR, care a deținut Ministerul Sănătății, deși coordonarea campaniei de vaccinare și combaterea pandemiei sunt responsabilitatea sa.

„Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată, crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de erodarea puterii de cumpărare”, spun autorii scrisorii.

Din acest motiv, spun ei, prioritară este scurtarea crizei și refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca „singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile” și cu excluderea oricărei „forme de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.”

Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice, spun autorii scrisorii care fac apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici, inclusiv din partea parlamentarilor PNL.

Guvernul Cîțu a fost demis luni, prin moțiunea de cenzură a PSD, votată de toți parlamentarii PSD, USR și AUR prezenți la vot: 281.

Parlamentarii PNL s-au aflat în sală, dar nu au votat, așa cum s-a luat decizia în forul de conducere al partidului.

Ludovic Orban, fost președinte al PNL, recent debarcat de la conducerea partidului în favoarea lui Florin Cîțu, a spus permanent că nu va pune umărul, nici el, nici susținătorii săi din partid, la debarcarea lui Cîțu din fruntea guvernului prin moțiunea de cenzură.

El, însă, a denunțat, înțelegerea dintre Florin Cîțu și președintele Iohannis care s-ar fi aflat la originea debarcării sale de la șefia PNL.

La scurt timp de la demiterea guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, Ludovic Orban a declarat luni că de câteva luni pare că nu l-ar mai recunoaște pe președintele Klaus Iohannis, care, făcând echipă cu Florin Cîțu, a folosit „a folosit toate armele nedemocratice”.

„Din păcate comportamentul președintelui din ultima perioadă a fost total diferit. Am avut un parteneriat serios. (...) Din păcate, în ultimele luni, eu nu-l recunosc pe Klaus Iohannis”, a declarat Ludovic Orban.

La finalul congresului PNL, Ludovic Orban anunța, după ce a pierdut alegerile pentru funcția de președinte, că parteneriatul dintre el și președintele Klaus Iohannis a luat sfârșit.

Duminică seara, Ludovic Orban a declarat la Realitatea Plus, că este gata să creeze „o construcție politică care să continue trecutul Partidului Național Liberal” și a spus că „cei care conduc astăzi nu au nicio legătura cu PNL.”

„Mi-am construit cariera prin muncă, prin efort. În interiorul partidului, oamenii țin la mine, au fost lângă mine pentru că și eu am fost alături de el”, a declarat Orban.

„Când sunt convins ca PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are legătură cu partidul istoric, sunt gata să creez o construcție politică care să continue trecutul Partidului Național Liberal. Cei care conduc astăzi nu au nicio legătura cu PNL. Întotdeauna am susținut lucruri fundamentale care au făcut parte din istoria PNL și nu avem voie să renunțăm”, a mai spus fostul președinte al PNL.

După votarea moțiunii de cenzură , Orban a spus că Florin Cîțu a rămas repetent la examenul parlamentar și că România are nevoie urgentă de un guvern stabil și a cerut refacerea coaliției cu USR și UDMR.

„România se află în plină criză pandemică și trebuie să facă față unor provocări extrem de serioase. România are nevoie de un guvern stabil care să se bazeze pe o majoritate parlamentară și care să aibă capacitatea să ofere soluții pentru problemele românilor. Odată încheiată această aventură a unor oameni care nu înțeleg nimic din politică și din ceea ce înseamnă servirea interesului public este necesară declanșarea negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare stabile care să ducă cât mai repede la învestirea unui guvern cu deplină capacitate de exercițiu.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG