Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban și Florin Cîțu au fost, în ultimele luni, protagoniștii unei dintre cele mai agresive campanii interne din istoria PNL. În multe momente, victimă colaterală a fost țara.
Ludovic Orban și Florin Cîțu au fost, în ultimele luni, protagoniștii unei dintre cele mai agresive campanii interne din istoria PNL. În multe momente, victimă colaterală a fost țara.

PNL și-a ales unicul conducător | Cronologia unui congres încheiat cu demisii

Liberalii au fost chemați sâmbătă la vot, la finele unei campanii interne în care s-a jucat cu cuțitele pe masă. Delegații au decis ca noul președinte al partidului să fie Florin Cîțu, care l-a surclasat pe Ludovic Orban.

5.000 de delegați sunt așteptați la Congresul care a împărțit PNL în două în ultimele luni. Evenimentul de partid va avea loc la Romexpo, în contextul în care Bucureștiul a intrat în scenariul roșu de vineri seară iar opoziția i-a acuzat pe liberali că organizează un eveniment ilegal în contextul pandemiei.

Primul care a vorbit a fost șeful statului, Klaus Iohannis. După prezentarea rapoartelor de activitate, cei doi candidați și-au prezentat moțiunile. Florin Cîțu și Ludovic Orban au avut la dispozitie câte 20 de minute, iar alți cinci susținători au susținut discursuri de câte cinci minute fiecare.

Votul a început după aproximativ 3 ore de la startul Congresului. Liberalii au 48 de secretariate, câte unul pentru fiecare organizație județeană în momentul votului.

19:13 25.9.2021

În urma rezultatului obținut la Congresul PNL, Ludovic Orban a decis să-și dea demisia din funcția de la Camera Deputaților. Orban a luat cu o mie de voturi mai puțin decât Florin Cîțu. Acest rezultat îl face pe premier președinte al PNL, cu 2.878 de voturi. Ludovic Orban a luat 1.898 voturi.

„Le mulțumesc celor aproape 1.900 de colegi care mi-au dat încrederea. Îl felicit pe Florin Cîțu!”, a declarat Ludovic Orban după ce a aflat rezultatul.

După ce a ieșit din hala unde s-a desfășurat Congresul, Ludovic Orban a rămas să vorbească cu susținătorii săi aflați lângă un cort de lângă pavilionul central al Romexpo.

În discursul în fața colegilor săi care spuneau că nu pot continua cu Cîțu președinte, Ludovic Orban le-a spus textual: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”, după cum transmite corespondentul Europa Liberă prezent la fața locului.

Ludovic Orban va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

18:32 25.9.2021

Noul președinte al PNL este premierul Florin Cîțu, care a obținut 2.878 de voturi. Ludovic Orban are 1.898 de voturi. Florin Cîțu a declarat că votul îl onorează și îl responsabilizează. „Promit că voi fi președintele tuturor liberalilor”, a spus Florin Cîțu.

Discursul lui Florin Cîțu după ce a câștigat alegerile din PNL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

„Dragi colegi, am spus de mai multe ori, acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. În acelaşi timp, trebuie să fiu sincer şi să vă spun că nu mă surprinde alegerea dummneavoastră, pentru că am spus din primul moment că echipa câştigătoare e singura soluţie pentru PNL. În acelaşi timp, vă promit că voi fi preşedintele liberalilor, indiferent pentru cine aţi votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD. Această nu a fost doar o campanie, a fost o mişcare care începe cu PNL şi care va schimba România în bine. Vă mulţumesc tuturor şi împreună construim România liberală. Mulţumesc”, a declarat Cîţu de pe scena de la Romexpo.

18:06 25.9.2021

Numărătoarea voturilor are loc în aceste momente în comisia formată din 140 de membri, 70 desemnaţi de echipa Cîţu şi 70 de echipa Orban.

17:35 25.9.2021

Încă nu a început numărătoarea voturilor, se fac procese verbale de predare pentru urnele sigilate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG