UPDATE: 586 de persoane, inclusiv cel puțin 40 de jurnaliști, au fost reținuți în seara cea mai violentă a represiunii asupra protestelor pașnice din Belarus, potrivit organizației pentru drepturile omului Viasna.
Poliția a utilizat tunuri cu apă, grenade de avertisment și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea adunată pe străzile din Minsk.
Peste 100 de persoane au fost reținute de forțele de securitate din Belarus la Minsk pe 11 octombrie, în ceea ce observatorii consideră a fi cea mai violentă represiune împotriva protestatarilor care cer încetarea guvernării autocratului Alexandr Lukașenko.
Poliția a folosit tunuri de apă, grenade de avertisment și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile din centrul Minskului după blocarea străzilor centrale și închiderea stațiilor de metrou.
Aproximativ 150 de persoane, inclusiv 20 de jurnaliști, au fost reținuți, potrivit organizației pentru drepturile omului Vyasna.
Belarusul este zguduit de proteste de când Lukașenko, aflat la putere din 1994, a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din 9 august, pe care este acuzat că le-a fraudat.
Principalul său rival, Svetlana Țihanovskaia, a fost nevoită să fugă în Lituania după alegerile pe care susținătorii săi spun că de fapt le-a câștigat.
UE și Statele Unite au refuzat să-l recunoască pe Lukașenko drept conducător legitim al Belarusului.
Duminică, protestatarii pașnici au fost bătuți la Minsk de poliție și târâți în autobuze chiar de la începutul manifestării.
Forțele de securitate îmbrăcate în negru i-au lovit pe manifestanți și i-au dus în autobuze mici.
Unii au fost imobilizați la pământ de polițiști mascați, în timp ce alții, răniți, cu capetele bandajate erau întinși pe jos.
Demonstrația vine la o zi după ce Lukașenko, de 66 de ani, s-a întâlnit cu liderii opoziției închiși într-o unitate de detenție condusă de serviciul de securitate KGB al țării, aparent pentru a discuta planurile de reformă constituțională.
O fotografie postată de serviciul de presă al lui Lukașenko în aplicația de mesagerie Telegram îl arată așezat la o masă ovală cu prizonieri, c printre care se vede Viktor Babarika, un bancher considerat cândva cel mai dur rival al lui Lukașenko la alegerile din august, dar care a fost închis pentru a fi împiedicat să candideze.
În imagine apare și avocata Lilia Vlasova, membru al Consiliului de coordonare al opoziției și analistul politic bielorus-american Vitali Șkliarov. Toți arată palizi și lipsiți de orice zâmbet.
Opoziția din Belarus a descris vizita ca un semn de slăbiciune din partea lui Lukașenko.
Țihanovskaia, refugiată în Lituania, a scris pe rețelele sociale că astfel Lukașenko recunoaște „existența prizonierilor politici pe care obișnuia să îi numească criminali” și s-a întrebat ce dialog este acela pe care-l poți într-o celulă de închisoare.
Țihanovskaia a mai spus că sâmbătă, pe 10 octombrie, i s-a permis să aibă prima sa convorbire telefonică cu soțul ei, la patru luni de la încarcerarea sa, vloggerul Serghei Țihanovski.
Țihanovskaia a candidat la președinție împotriva lui Lukașenko după ce soțul ei a fost închis de autoritățile din Belarus pentru a-l împiedica să candideze la alegerile prezidențiale.
Pavel Latușka, fost diplomat belarus care a devenit membru al Consiliului de coordonare al opoziției, a scris pe rețelele sociale că ședința din 10 octombrie din centrul de detenție „a arătat că suntem pe drumul cel bun”.
Latușka spune că Lukașenko a fost „obligat să stea la discuții cu cei pe care el însuși i-a trimis după gratii”.
Într-un scurt extras video, Lukașenko le-a spus prizonierilor politici: „Nu puteți rescrie constituția pe stradă”. El s-a referit la demonstrațiile în masă care au continuat în toată țara, de când oficialii electorali au anunțat că el ar fi câștigătorul alegerilor din august cu 80% din voturi.