Linkuri accesibilitate

Atac israelian asupra Beirutului după ce Hezbollah a atacat Israelul cu 150 de rachete din Liban

update

Rachete lansate din sudul Libanului, interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului deasupra regiunii Galileea Superioară din nordul Israelului, pe 18 septembrie 2024.
Rachete lansate din sudul Libanului, interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului deasupra regiunii Galileea Superioară din nordul Israelului, pe 18 septembrie 2024.

Actualizare 16:00 - Atac aerian al forțelor israeliene la Beirut

Imaginile de la Dahieh arată pene de fum deasupra zonei, care este o fortăreață a Hezbollah, declarată organizație teroristă de SUA, în sudul Beirutului, transmite BBC.

Relatările inițiale sugerează că un centru religios și social ar fi fost lovit.

Știrea inițială

150 de rachete au fost lansate din Liban în Israel. Toate, interceptate de armata israeliană

În doar o oră, 150 de rachete au fost lansate vineri din Liban, vizând ținte militare israeliene, așezări din nordul Israelului, potrivit Times of Israel.

Nu a fost înregistrată nicio victimă, pentru că rachetele au fost interceptate de armata israeliană.

Armata le-a cerut civililor, reluând instrucțiunile de noaptea trecută, să-și limiteze pe cât posibil circulația în afara caselor și să evite adunările publice.

Sute de pagere și stații de emisie recepție, folosite de Hezbollah, grupare militară susținută de Iran și declarată organizație teroristă de SUA, au explodat miercuri, la o zi după ce mii de pagere ai Hezbollah au explodat în fortărețele grupării stabilite în Liban.

Imaginile cu walkie-talki-uri care au explodat au arătat etichete cu „ICOM” și „made in Japan”. Icom 6820.T a declarat că a oprit producția în urmă cu un deceniu a modelelor radio identificate în atac și că majoritatea celor încă în vânzare erau contrafăcute.

Joi, Israelul a lansat atacuri aeriene asupra sudului Libanului în timp ce liderul Hezbollah condamna atacurile atribuite Israelului și amenința să se răzbune.

Nasrallah a spus că atacurile de marți și miercuri asupra pagerelor și stațiilor de emisie recepție ale membrilor grupării militare - care au ucis cel puțin 37 de persoane - au depășit „toate limitele, regulile și liniile roșii” și nu au ținut cont de victimele care au fost făcute în rândul „oamenilor nevinovați”.

Libanul și Hezbollah au dat vina pe Israel pentru atacurile asupra echipamentelor de comunicații ale Hezbollah, de marți și miercuri, când au explodat mai multe pagere și stații stații de emisie-recepție în capitala Libanului. 37 de persoane au murit și au fost rănite alte 3.000, copleșind spitalele libaneze și făcând ravagii în rândul Hezbollah.

Israelul nu a comentat direct atacurile, despre care surse de securitate citate de BBC spun că au fost probabil organizate de agenția sa de spionaj, Mossad, care a vizat țintit gruparea militară Hezbollah, declarată organizație teroristă de SUA.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vorbit miercuri de „o nouă fază a războiului”.

Joi, Gallant a spus că acțiunea militară israeliană împotriva Hezbollah „va continua”.

„În noua fază a războiului există oportunități semnificative, dar și riscuri semnificative. Hezbollah se simte persecutat. Acțiunile noastre militare vor continua", a spus Gallant în timpul unei întâlniri cu oficialii Forțelor de Apărare Israelului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG