Linkuri accesibilitate

40 de români, blocați pe aeroportul din Barcelona. Ce spun reprezentanții companiei


40 de români, blocați pe aeroportul din Barcelona
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:20 0:00

40 de români, blocați pe aeroportul din Barcelona

UPDATE - Compania Wizz Air a reacționat a doua zi și a transmis că nu a fost vorba de overbooking, adică de vânzarea de locuri peste numărul celor existente, ci de „schimburi operaționale de ultim moment ale aeronavelor”.

Din când în când, mai ales într-un context dinamic şi în continuă schimbare, care variază de la restricţii volatile la vârfuri în ceea ce priveşte cererea pe multe rute de vară, s-ar putea întâmpla ca Wizz Air să fie obligată să facă schimburi operaționale de ultim moment ale aeronavelor pentru a menține operațiunile de zbor, așa cum este practica normală în industria aviației. În cazul puțin probabil în care singurul avion disponibil pentru schimb este unul care poate găzdui un număr mai mic de pasageri, unor pasageri li se poate refuza îmbarcarea, lucru pe care Wizz Air îl regretă sincer. Toți pasagerii afectați primesc rambursare integrală sau rezervare la următorul zbor, primesc cazare la hotel și sunt despăgubiți în conformitate cu legislația privind drepturile pasagerilor.

Echipa Wizz Air este conștientă de importanța mobilității în această perioadă, în special după lunga perioadă de restricții din multe țări și face toate eforturile posibile pentru a efectua toate zborurile și pentru a transporta toți pasagerii în siguranță către destinațiile lor preferate. Wizz Air continuă să lucreze pentru a reduce la minimum aceste situații de refuz la îmbarcare și își cere scuze sincer tuturor pasagerilor afectați pentru orice inconvenient cauzat”, spun reprezentanții companiei într-un mail transmis Europei Libere în cursul zilei de sâmbătă.

UPDATE - Pentru că aveau și doi minori, personalul aeroportului a găsit într-un final o soluție pentru îmbarcarea familiei Slupa, dar în urma lor au rămas în aeroport circa 40 de oameni cărora li s-a comunicat că nu mai există niciun zbor către România până duminică.

Știrea inițială

Circa 40 de români sunt blocați în aeroportul din Barcelona pentru că Wizz Air, compania aeriană, a vândut mai multe bilete decât locuri pentru zborul către București de la 20.40.

Informația a fost furnizată pentru Europa Liberă de Petru Slupa, blocat cu familia în aeroport, soția și cei doi copii de 14 și 16 ani, cărora le-a fost refuzată îmbarcarea, alături de celelalte câteva zeci de români înainte de a-și preda bagajele pentru cală.

„Le-am predat și mi-au anulat check-in-ul făcut online”, a declarat pentru Europa Liberă Petru Slupa.

Romania Barcelona 2
Romania Barcelona 2

„Ne-au refuzat îmbarcarea, nouă și altor aproximativ 40 de oameni pe motiv că nu sunt suficiente locuri în avion. Nu se cunosc motivele, nici un reprezentant de la Wizz nu a fost prezent. O bătaie de joc”, a declarat Petru Slupa pentru Europa Liberă.

Oamenii și-au cumpărat bilete în urmă cu 15 zile pe internet și au aflat, din discuțiile cu personalul de la aeroport că o situație similară a fost și în urmă cu o seară.

Am încercat să solicităm Consulatului de la Barcelona o opinie cu privire la incident, dar la numărul de urgență afișat pe site-ul MAE a răspuns un robot. Mobilizarea consulatului a fost posibilă doar după un telefon la Ambasada din Madrid unde am vorbit cu Anamaria Almășan, ministru consilier, coordonator al secției consulare, care ne-a dat asigurări că va mobiliza consulatul pentru a vedea care sunt soluțiile pentru românii blocați în aeroportul din Barcelona.

Am încercat să obținem un punct de vedere al companiei Wizz Air, prin mail, la singurele coordonate de comunicare cu presa, publicate pe site-ul companiei, dar până la ora transmiterii materialului nu am primit niciun răspuns cu privire la incidentul semnalat.

Potrivit datelor publicate joi de ECDC, Spania se află în zona roșie a țărilor cu risc epidemiologic.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG