Linkuri accesibilitate

Decapitarea lui Dăncilă cu Biblia pe masă, jigniri și amenințări. Dăncilă: „Ne linșează ăștia, Eugen!”


România - Lidera PSD, Viorica Dăncilă, după anunțarea primului exit-poll, București, 24 noiembrie 2019
România - Lidera PSD, Viorica Dăncilă, după anunțarea primului exit-poll, București, 24 noiembrie 2019

Viorica Dăncilă nu a rezistat mai mult de 48 de ore în fruntea PSD după ce a pierdut prezidențialele, fiind cea mai rapidă decapitare a unui președinte social-democrat. Ședința decisivă a fost una aprinsă, cu amenințări, jigniri și lacrimi, iar totul se poate termina la Tribunal.

Gruparea Ciolacu-Stănescu nu a avut multă răbdare cu Viorica Dăncilă și a declanșat ofensiva încă de luni pentru preluarea puterii în partid. În cele 48 de ore, au existat mai multe momente-cheie în care unii lideri ai partidului au trecut dintr-o tabără în altă, toată lumea pregătindu-se pentru marea confruntare de la începutul anului viitor când se va organiza Congresul partidului. Viorica Dăncilă a trecut și ea prin stări diferite, fiind de acord să demisioneze, apoi răzgândindu-se după discuțiile purtate acasă la ea cu apropiații. A cedat însă la finalul Comitetului Executiv.

CEX cu Biblia pe masă, apropiații s-au dezis de Dăncilă

În ședința Comitetului Executiv al PSD a fost adusă și o Bibilie, susțin surse social-democrate, aceasta stând pe masă lângă Eugen Teodorovici. Potrivit surselor citate, rolul Bibliei era ca toți cei care vor lua cuvântul să spună dacă s-au îmbogățit corect și au ce să îi reproșeze Vioricăi Dăncilă. Au fost șase ore pline de tensiune și nervi în Comitetul Executiv, Dăncilă văzând cum este abandonată chiar de apropiații săi.

Fosta șefă de campanie, Olguța Vasilescu, a fost cea care i-a cerut Vioricăi Dăncilă demisia din fruntea partidului și asumarea răspunderii de către întreg Biroul Permanent. Ea a acuzat echipa de consilieri angajată de Viorica Dăncilă pentru campania de la prezidențiale, afirmând că aceasta l-a ajutat de fapt pe Klaus Iohannis. Olguța Vasilescu a spus că toți din PSD știau că Dăncilă nu are nici o șansă la prezidențiale și cu toate acestea au susținut-o. Cel mai vizibil personaj din echipa de consilieri de la prezidențiale a fost Tony Pisaroglu.

Carmen Dan: Votul din Teleorman a fost pentru Dragnea

Fostul ministru de Interne, Carmen Dan, a avut și ea o intervenție împotriva Vioricăi Dăncilă. A vorbit despre demisie ca un gest de decență și a ținut să precizeze că alegerile prezidențiale au fost câștigate în Teleorman datorită faptului că acolo a fost „un vot pentru Liviu Dragnea”.

Marian Oprișan a făcut apel la bun-simț și a cerut și el demisia conducerii. Rând pe rând, Viorica Dăncilă vedea cum planul din biroul lui Marcel Ciolacu este pus în practică, iar vicepreședinții își dau demisia pentru a se dizolva Biroul Permanent.

Amenințări și scandal în Comitetul Executiv

Nervii au cedat în Comitetul Executiv. Marcel Ciolacu a amenințat că își dă demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și vor pleca toți din sală dacă Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor nu renunță la șefia partidului. Exista riscul ca Dăncilă să rămână în sediul PSD cu doar patru-cinci persoane, iar restul să iasă să facă declarații în fața presei.

Atunci, Viorica Dăncilă i-a cerut lui Eugen Teodorovici să iasă din sală și să meargă într-o încăpere alăturată. Surse din apropierea Vioricăi Dăncilă susțin că i-ar fi spus lui Teodorovici: „ne linșează ăștia, Eugen”. Președintele executiv al PSD încerca să o convingă pe Dăncilă să nu abandoneze lupta, explicându-i că au de partea lor Statutul partidului. În camera unde se aflau cei doi au intrat Rovana Plumb și Doina Pană, care au încercat să îi roage să își dea demisia pentru binele partidului. Într-o atmosferă lacrimogenă, Dăncilă a încercat să spună că Teodorovici este cel care se opune unei astfel de mișcări.

Reîntoarsă în sală, Dăncilă a anunțat că demisionează, chiar dacă Teodorovici a refuzat să facă acest lucru până la final. În momentul acela a izbucnit un schimb de replici mai dur între Teodorovici și Manda, dar și între Teodorovici și Oprișan. Fostul președinte executiv al PSD l-a amenințat cu bătaia pe Oprișan, spunând potrivit unor surse din Comitetul Executiv: „nu mă face să mă ridic la tine, că în trei pași sunt lângă tine”.

Nervos, Teodorovici a avut o remarcă dură și la adresa lui Mihai Fifor, fostul secretar general al PSD. Unde e șobolanul ăla”, striga Teodorovici pe holurile din Kiseleff, după ce a aflat că Fifor a declarat presei că și președintele executiv al partidului și-a dat demisia.

CEX-ul poate ajunge la Tribunal

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Eugen Teodorovici le-a spus azi noapte că va contesta în instanță decizia din Comitetul Executiv, considerând că aceasta nu a fost luată prin respectarea Statutului. Potrivit surselor citate, Viorica Dăncilă l-a sunat pe Florin Iordache, dar și pe alți juriști ai partidului pentru a afla dacă în CEX se poate impune schimbarea lor dacă se dizolvă Biroul Permanent. După ce au primit asigurări că sunt acoperiți de Statut, Dăncilă și Teodorovici au constatat pe propria piele că forța politică a grupului Ciolacu-Stănescu a fost mai puternică decât se așteptau.

Scandal între Oprișan și Firea

Marian Oprișan a avut mai multe ieșiri nervoase la adresa colegilor de partid, fiind extrem de dur cu Gabriela Firea. A țipat la aceasta și a acuzat-o de „manevre securiste” după ce Firea a refuzat să participe la ședința informală de luni din biroul lui Marcel Ciolacu, în care s-a definitivat planul pentru debarcarea Vioricăi Dăncilă. Firea a ieșit din sală în lacrimi, colegii mergând după ea pentru a o convinge să nu plece din ședința Comitetului Executiv. În cele din urmă, Oprișan și-a cerut scuze, dar situația în ședință a rămas la fel de tensionată.

Teodorovici s-a dus acasă la Dăncilă înainte de CEX

Surse din PSD susțin că Viorica Dăncilă acceptase luni seara oferta lui Marcel Ciolacu de a se retrage din fruntea PSD și a primi în schimb șefia organizației de femei și un loc la parlamentare. Social-democrații afirmă că Dăncilă era foarte deprimată și că abia mai vorbea. Eugen Teodorovici a încercat să schimbe situația și s-a dus personal acasă la ea pentru a o convinge că nu trebuie să cedeze în fața lui Ciolacu. După această discuție, Dăncilă a fost de acord să lupte în Comitetul Executiv, mai ales că a primit asigurări de sprijin și din partea lui Niculae Bădălău și Codrin Ștefănescu. Dăncilă nu a rezistat însă presiunii din sală și, după șase ore de ședință, a anunțat că demisionează.

Fifor a cedat rapid în fața noii puteri

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a înțeles rapid că urmează decapitarea conducerii și a postat pe Facebook, ieri la prânz, un mesaj în care își anunța demisia din funcție. A revenit apoi și a șters partea cu demisia, dar ea circula deja pe grupurile de whatsapp ale PSD. Fifor s-a întâlnit ieri cu Marcel Ciolacu în biroul acestuia din Parlament și a fost de acord să nu se opună instalării noii puteri în partid.

Firea se pregătește de Congres

Deși a spus că nu dorește funcții în conducerea interimară, Gabriela Firea a acceptat să fie numită vicepreședinte până la Congres. Ea a recunoscut că analizează posibilitatea unei candidaturi pentru funcția de președinte la Congresul de anul viitor.

Conducerea PSD este asigurată până atunci de Marcel Ciolacu, președinte interimar, și Paul Stănescu, secretar general al partidului. A fost numită și o conducere colectivă interimară formată din 15 persoane, iar Congresul va avea loc la începutul anului viitor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG