Linkuri accesibilitate

Decesul asistentei din Botoșani, reevaluat: Nu a murit de COVID-19


Decesul asistentei din Botoșani a fost scos luni de Institutul Național de Sănătate Publică de pe lista victimelor provocate de COVID-19.

„INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi de către DSP Botoșani), prin urmare codul de deces s-a realocat”, a transmis luni Grupul de comunicare strategică.

La insistențele jurnaliștilor, GCS a comunicat despre cazul asistentei că „nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”.

Cauza morții încă nu a fost comunicată. „Încercăm să clarificăm lucrurile și revenim cu detalii în măsura posibilului”, este răspunsul GCS care intermediază comunicarea INSP cu jurnaliștii.

Duminică, Institutul Național de Sănătate Publică raporta, prin Grupul de Comunicare Strategică, decesul asistentei din Botoșani pe lista victimelor COVID-19, la poziția 1178, ca unul fără comorbidități.

Deces 1178 - Femeie, 45 ani, județ Botoșani

  • Dată confirmare: 23.04.202.
  • Dată deces: 23.05.2020.
  • Comorbidități: Fără.

Femeia era asistentă medicală la secția de boli infecțioase a spitalului județean din Botoșani, nu suferea de alte boli iar prin mâinile ei trecuseră mulți pacienți infectați cu COVID-19.

Imediat, în presă locală au apărut întrebări referitoare la natura reală a decesului mai ales după ce directorul spitalului unde lucra asistenta a spus că testele pentru COVID-19 au ieșit de două ori negative.

„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidități care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă", a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, citată de Monitorul de Botoșani.

Mai mult, cadrele medicale care au făcut transferul la Iași, unde a fost internată, au relatat în presa locală că asistenta a urcat singură în ambulanţă, a vorbit cu ei tot drumul şi chiar nu dădea niciun semn că ar fi fost bolnavă de vreo afecţiune, femeia fiind o persoană activă, care mergea des în drumeții pe munte, avea o formă fizică bună și nu suferea de alte boli cronice.

Femeia a fost infectată în același timp cu soțul ei, angajat al ISU Botoşani, el fiind primul transferat la Iaşi.

Ea a fost diagnosticată cu COVID-19 pe 23 aprilie și transferată la Iași, unde a fost internată la secția de reanimare a spitalului de boli infecțioase.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG