Linkuri accesibilitate

Decizie finală în procesul Djokovici: jucătorul va fi expulzat din Australia


Novak Djokovici nu va participa la Australian Open din cauza faptului că nu este vaccinat.
Novak Djokovici nu va participa la Australian Open din cauza faptului că nu este vaccinat.

Judecătorii au decis că jucătorul sârb, Novak Djokovici, nu poate participa la turneul de la la Australian Open. Viza sa fusese anulată pentru a doua oară de guvernul australian, din cauza faptului că Djokovici nu este vaccinat și reprezintă un „risc pentru comunitate”.

Curtea Federală a fost de acord cu opinia ministrului Imigrării, conform căreia Novak Djokovici reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, deoarece nu este vaccinat. Jucătorul riscă să nu mai poată intra în Australia în următorii trei ani.

„Sunt extrem de dezamăgit de decizia Curții de a-mi respinge cererea de revizuire a deciziei ministrului de a-mi anula viza, ceea ce înseamnă că nu pot rămâne în Australia și nu pot participa la Australian Open", a fost prima reacție oferită de Novak Djokovici.

El a subliniat că va respecta hotărârea luată de judecătorii Curții Federale și va colabora cu autoritățile competente pentru a părăsi Australia.

Cazul Djokovici a fost intens mediatizat și a căpătat amplitudine din perspectiva implicațiilor sale politice și sociale. Pe lângă latura sportivă, în Australia, dar și în Serbia, au loc alegeri în acest an, iar guvernele celor două state au încercat să se poziționeze electoral.

Australia are printre cele mai dure politici care vizează restricțiile impuse persoanele nevacccinate care sosesc pe teritorul său, iar o excepție în cazul Djokovici ar fi fost considerată o abandonare a principiilor pentru reducerea efectelor pandemiei.

Tabăra pro-Djokovici a fost susținută de persoanele care nu cred în vaccinare și spun că jucătorului sârb i-au fost limitate drepturile.

Procesul a fost judecat de un complet format din trei judecători, iar judecătorul James Allsop a susținut că această problemă controversată trebuie să fie rezolvată cât mai rapid. Audierile au durat aproape șase ore.

Viza lui Novak Djokovici a fost retrasă de ministrul Imigrării, Alex Hawke, care a avertizat că opiniile anti-vacciniste ale jucătorului sârb ar reprezenta o încurajare pentru anti-vacciniști. El a invocat că numărul 1 mondial este o „amenințare pentru sănătatea publică”.

Avocații jucătorului au încercat să demonstreze că Novak Djokovici nu a încurajat mișcarea care se opune vaccinării, iar prezența lui la turneu nu ar inflama spiritele. Ei au susținut că ministrul Hawke a folosit un citat „selectiv și înșelător” când a susținut că Djokovici a încurajat anti-vaccinarea.

Avocații Guvernului au replicat, spunând că dovada o reprezintă chiar faptul că numărul unu mondial în clasamentul ATP nu este vaccinat.

Înaintea celui de-al doilea proces, Novak Djokovici a recunoscut că a făcut „o eroare umană, nu intenționată” în formularul de intrare în Australia și a bifat greșit căsuța legată de călătoriile sale anterioare.

Scurt istoric al cazului

5 ianuarie 2022 – Novak Djokovici sosește în Australia pentru a participa la turneul de Grand Slam, dar este oprit de autorități pe aeroport. Viza sa este anulată, iar tenismenul este plasat în izolare într-un hotel special pentru imigranți. Jucătorul nu este vaccinat, dar susține că a trecut prin boală în luna decembrie.

10 ianuarie 2022 – Un judecător ridică interdicția lui Novak Djokovici de a intra în Australia. El începe să se antreneze pentru turneul de tenis

14 ianuarie 2022 – Ministrul Imigrării, Alex Hawke, decide să anuleze viza de intrare în țară a lui Novak Djokovici. Decizia este contestată, din nou, de avocații numărului 1 mondial în clasamentul ATP.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG