Linkuri accesibilitate

Cazul Djokovic | Sportivii români, între FCSB - antivaccin și lotul olimpic imunizat 100%


Blocarea accesului lui Novak Djokovic în Australia a provocat critici vehemente ale guvernului Serbiei și proteste de sprijin la Belgrad.
Blocarea accesului lui Novak Djokovic în Australia a provocat critici vehemente ale guvernului Serbiei și proteste de sprijin la Belgrad.

Novak Djokovic așteaptă până luni o decizie cu privire la expulzarea sa din Australia. Miza participării la Turneul Australian Open, care începe în 17 ianuarie, este pusă sub semnul întrebării după ce guvernul Australiei i-a blocat intrarea în țară.

Djokovic anunțase, marți, că pornește spre Australia după ce a primit o derogare de la obligativitatea vaccinării anti-Covid impusă la Australian Open. Derogările sunt acordate de un grup de experți independenți, dar guvernul Australiei a intervenit și a blocat intrarea acestuia în țară.

Cazul a declanșat o dezbatere internațională pro și contra, cu milioane de comentarii pe platformele de socializare, a realimentat conspirațiile anti-vaccin și nemulțumirea celor care acuză o stigmatizare a persoanelor care nu se vaccinează. A alimentat chiar și naționalismul sârbesc - de la tatăl sportivului la președintele Serbiei, decizia Australiei a fost asociată unui „atac" asupra întregii țări.

Australia vorbește despre respectarea regulilor iar o instanța urmează să decidă dacă numărul 1 mondial ATP a încercat sau nu să le eludeze.

La Belgrad, susținătorii sportivului de origine sârbă au protestat în fața Parlamentului. Preşedintele Aleksandar Vučić a declarat că „toată Serbia că este cu el şi autorităţile vor lua toate măsurile necesare pentru ca răul tratament la care a fost supus cel mai bun jucător din lume să înceteze imediat”.
La Belgrad, susținătorii sportivului de origine sârbă au protestat în fața Parlamentului. Preşedintele Aleksandar Vučić a declarat că „toată Serbia că este cu el şi autorităţile vor lua toate măsurile necesare pentru ca răul tratament la care a fost supus cel mai bun jucător din lume să înceteze imediat”.

Toate competițiile sportive au fost afectate în ultimii doi ani de pandemie, iar vaccinarea pare deja cel mai firesc gest pe care îl poate face un sportiv, mai ales dacă tipul de sport pe care îl practică impune călătoriile internaționale, spune pentru Europa Liberă directorul turneului WTA Transylvania Open, Patrick Ciorcilă.

Culisele unui turneu de tenis

Circa 85% din lista primilor 100 de jucători din lume sunt vaccinați, adaugă Patrick Ciorcilă, reamintind că la ediția din toamnă a turneului de la Cluj-Napoca, organizatorii au fost nevoiți să anuleze în ultimul moment participarea publicului pentru că autoritățile au interzis prezența acestuia.

Nici măcar accesul publicului vaccinat nu a fost permis, iar sportivii au acceptat toate restricțiile cu „solidaritate” față de organizatori, spune Patrick Ciorcilă. Turneul a fost câștigat de Anett Kontaveit, numărul 7 mondial, care a învins-o în finală pe Simona Halep.

Pentru sportivi, vaccinarea nu a fost obligatorie la turneul din Cluj-Napoca de la sfârșitul lui octombrie și nu este nici acum o condiție pentru a participa în turneele WTA. Accesul într-o țară depinde însă de autoritățile naționale: „Posesorii anumitor tipuri de viză pot intra în Australia, cu condiția îndeplinirii condițiilor privind schema completă de vaccinare”.

Rămâne de stabilit dacă actele medicale care l-ar excepta pe Djokovic de la obligativitatea vaccinării sunt suficiente și pentru guvernul Australiei, așa cum au fost pentru organizatorii turneului.

Novak Djokovici este un anti-vaccinist convins. El consideră că ar fi trebuit primit la Australian Open doar în baza dovezii că a trecut prin boală. Caricatură realizată de Jup, caricaturistul Europei Libere.
Novak Djokovici este un anti-vaccinist convins. El consideră că ar fi trebuit primit la Australian Open doar în baza dovezii că a trecut prin boală. Caricatură realizată de Jup, caricaturistul Europei Libere.

Și după eventuala intrare în țara în care are loc evenimentul, există consecințe pentrui cei nevaccinați: „Și la turneul nostru a existat o diferențiere între cei vaccinați și cei nevaccinați. Sportivii nevaccinați au făcut teste PCR la fiecare 48 de ore, în timp ce cei vaccinați au fost testați la sosire, fără a fi nevoiți să se izoleze până la aflarea rezultatului. Nu este vorba despre discriminare, ci despre siguranța tuturor celor care participă”, spune Patrick Ciorcilă.

Ca organizator de turneu de tenis, Patrick Ciorcilă spune că atitudinea lui Novak Djokovic a pus pe toată lumea în dificultate. Reacția publicului e firească dacă pare că cineva are statut privilegiat, adaugă acesta.

„N-aș vrea să fiu în poziția directorului de turneu, una ingrată și dificilă acum și nici în poziția lui Djokovic. Cum a zis și Nadal – regulile se știau de mult. Ca să fie corect pentru toată lumea și ca toți să fie în siguranță, toată lumea trebuie să respecte aceleași măsuri. E dreptul lui să nu fie vaccinat, dar dacă e așa, poate era mai bine să nu participe”.

Situația lui Djokovic ar urma să fie decisă luni. Până sâmbătă, avocații lui urmează să depună noi documente în instanța care analizează cazul.

Sportul românesc - interdicția vaccinării. Cazul FCSB

În întreaga lume, dată fiind natura evenimentelor sportive, s-a pus și se pune problema vaccinării participanților și a spectatorilor la competiții sportive.

În tot mai multe state, accesul la un eveniment sportiv poate fi făcut doar de cei vaccinați, dar în numeroase alte țări, inclusiv România, deciziile sunt luate cu dificultate (ca în cazul Certificatului verde blocat în Parlamentul de la București de luni de zile) iar respectarea lor reprezintă o provocarea (ca în cazul refuzului de purtare a măștii, în același Parlament).

În România, echipa de fotbal FCSB are un patron antivaccinist. Potrivit lui George Becali, citat de gsp.ro, „vaccinul e lepădare de Hristos”. Echipa a anulat cantonamentul din ianuarie din Turcia pentru că, potrivit aceleiași publicații, aproape jumătate din lot ar trebui să intre în carantină la întoarcere.

„Unii dintre fotbaliști au avut Covid-19 în urmă cu aproape 2 luni, deci au certificat verde activ. Alții, puțini la număr, au decis să se vaccineze sau erau deja vaccinați când au venit în vară”, scrie GSP. Dar, ceilalți au ascultat de patron, nu sunt vaccinați și ar trebui să intre în carantină.

Anul trecut, restricțiile nu au contat pentru FCSB și nu este clar ce efecte ar putea avea în România decizii precum cele din Franța, Italia sau Marea Britanie, unde este anunțată vaccinarea obligatorie a fotbaliștilor (și în cele mai multe cazuri a spectatorilor).

În 2021, la întoarcere din Turcia, FCSB a primit derogare de la carantina care era, și atunci, obligatorie.

„Echipa finanțată de Gigi Becali a obținut o dispensă specială din partea Direcției de Sănătate Publică. Astfel, FCSB poate evita carantinarea când revine la București, chiar dacă legea din România nu specifică o astfel de situație”, scria prosport.ro în urmă cu un an.

Potrivit Federației Române de Fotbal (FRF), la 1 noiembrie, peste 50% dintre jucători erau vaccinați cu schema completă.

Nu e exclus, spun numeroși critici, ca guvernul Australiei să fi închis ochii la derogarea primită de Djokovic de la organizatorii Australian Open dacă publicul nu ar fi reacționat la ceea ce a perceput drept o nedreptate într-o țară care a trecut prin numeroase perioade de carantină severă și unde 85% din populație e vaccinată. Numărul de cazuri a crescut însă în ultima perioadă, arată Reuters.

La Australian Open nu e permis accesul în public pentru persoanele nevaccinate. Derogarea dată lui Djokovic ar putea fi justificată, nu există încă o decizie a instanței, dar declarațiile mai vechi anti-vaccin ale acestuia i-au dăunat în acest context.

„Viza dlui Djokivic a fost anulată. Regulile sunt reguli, mai ales când e vorba despre granițele noastre. Nimeni nu e mai presus de respectarea regulilor. Politica strictă de limitare a accesului în țară a fost vitală pentru a avea una cele dintre mai scăzute rate mondiale de decese cauzate de Covid”, a explicat pe Twitter premierul Australiei, Scott Morrison.

„[Djokovic] Știa condițiile de participare de mult timp. Este decizia lui”, a spus Rafael Nadal, aflat la Melbourne.

Acesta a adăugat că îi pare rău de situația creată, dar a spus că înțelege reacția negativă a unor australieni față de derogarea acordată lui Djokovic în condițiile în care ei au trecut prin perioade dificile de carantină strictă.

„Eu cred ce spun cei care se pricep la medicină iar dacă ei spun să ne vaccinăm, atunci asta trebuie să facem”, a adăugat Nadal.

Rafael Nadal, Roger Federer și Novak Djokovic au fiecare câte 20 de victorii în turnee de Grand Slam. Djokovic, numărul 1 mondial, a câștigat Australian Open de nouă ori, inclusiv ultimele trei ediții.
Rafael Nadal, Roger Federer și Novak Djokovic au fiecare câte 20 de victorii în turnee de Grand Slam. Djokovic, numărul 1 mondial, a câștigat Australian Open de nouă ori, inclusiv ultimele trei ediții.

Novak Djokovic nu a făcut vreo declarație fermă cu privire la vaccinarea sa anti-Covid, dar în trecut s-a declarat împotriva vaccinării.

Beijing 22 - carantina de 21 de zile pentru nevaccinați

Organizatorii competițiilor sportive au încercat în perioada pandemiei, pe lângă luarea unor măsuri stricte de protecție a sportivilor și spectatorilor (de cele mai multe ori impuse), să găsească soluții pentru ca evenimentele să nu fie anulate sau să aibă loc cu măcar o treime din spectatori.

Olimpiada de anul trecut din Japonia a avut loc pe fondul a numeroase tensiuni cauzate de riscul răspândirii pandemiei, cu o parte a populației cerând anularea evenimentelor, în timp ce executivul explica că nu are autoritatea să intervină în înțelegerile dintre Comitetul Internațional Olimpic și orașele organizatoare.

Olimpiada a avut loc fără spectatori, dar nu au lipsit cazurile de infectări în rândul sportivilor sau al echipelor tehnice și de organizare.

La Olimpiada de la Beijing, sportivii care nu sunt vaccinați trebuie să stea în carantină timp de 21 de zile.
La Olimpiada de la Beijing, sportivii care nu sunt vaccinați trebuie să stea în carantină timp de 21 de zile.

România la Beijing 2022

În toate țările, restricțiile pentru competițiile sportive și eventualitatea vaccinării obligatorii a sportivilor ridică numeroase probleme. Pentru Olimpiada din China, care începe în 4 februarie, Comitetul Internațional nu a cerut vaccinarea obligatorie a sportivilor, există însă comitete naționale, precum cel al Canadei sau Statelor Unite care au impus ca sportivii să fie vaccinați cu schema completă (cel puțin două doze), potrivit CNN.

„O delegație complet vaccinată și protocoale stricte de distanțare și igienă vor asigura ca, la fel ca în cazul Olimpiadei de la Tokyo, să nu avem niciun caz de îmbolnăvire”, a spus David Shoemaker, director executiv al Comitetului Olimpic al Canadei.

Pentru echipa României, vaccinarea nu a fost obligatorie, dar este realizată în procent de 100%.

Toate persoanele, nu doar sportivii, care vor forma delegația României la Beijing 2022 sunt vaccinate, a precizat pentru Europa Liberă, medicul Diana Torje, reprezentantul Comitetului Olimpic Sportiv Român pentru chestiunile referitoare la pandemie la Jocurilor Olimpice.

Persoanele nevaccinate, a precizat ea, ar trebui să stea în carantină 21 de zile în Beijing iar înainte de plecare și pe tot parcursul competiției toți participanții vor fi testați. La Beijing, testarea sa va face zilnic.

Calificările pentru Olimpiadă se vor încheia pe 16 ianuarie. România speră că concureze la nouă sporturi: biatlon, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, patinaj viteză, skeleton, snowboarding și sanie. Este cea de-a 22-a participare a României la ediția de iarnă a Jocurilor Olimpice.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG