Președintele român se află în vizită oficială la Chișinău, cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită în 31 august.
Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au semnat o declarație comună privind cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova.
„Unul din proiectele pe care le-am abordat și l-am dus binișor împreună, România și Republica Moldova, este calea europeană a Republicii Moldova”, a spus Klaus Iohannis, întrebat fiind, de către jurnaliști, care a fost cel mai important moment în relația celor două state.
„Faptul că am reușit să obținem o decizie clară la Bruxelles pentru statutul de candidat la integrare al Republicii Moldova și ulterior – și asta a fost o surpriză pentru multă lume – să obținem chiar începerea negocierilor de aderare – care, de fapt, acesta este pasul administrativ cel mai puternic, mi se pare că este lucrul de departe, de foarte departe cel mai important”, a adăugat președintele român.
El a subliniat că decizia președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de a iniția un Referendum cu privire la aderarea țării la UE este „o idee extraordinar de bună”, deoarece „în acest fel și omul simplu percepe importanța acestui proiect.”
Amintim, Republica Moldova va organiza în 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, un Referendum privind integrarea țării în Uniunea Europeană.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, iar în luna iunie a aceluiași an i s-a acordat statutul de candidat.
Șeful statului român a amintit că și în procesul aderării României la UE, în 2007, au existat voci care începuseră să pună la îndoială demersul, care s-a dovedit unul benefic statului român.
„În cazul României, integrarea europeană a dus la o creștere economică nu semnficativă - enormă, a dus la stabilitate, a dus la consolidarea democrației interne din România și a făcut posibil ceea ce numim noi parcursul euroatlantic, care pare așa o sintagmă simplă, dar este un proiect național de mare amploare și de mare durată”, a adăugat Klaus Iohannis.
Declarațiile lui Klaus Iohannis au venit după ce a semnat, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, o declarație comună privind cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova.
„România vă va fi alături, drept cel mai de încredere și activ susținător al parcursului european, și încurajez, de la acest pupitru, toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung Republica Moldova și pe cetățenii săi!”, a spus șeful statului român.
La rândul său, Maia Sandu a evidențiat că România și Republica Moldova cooperează strâns în domeniul energetic, al infrastructurii, respectiv în educație și cultură și că Bucureștiul este cel mai important partener economic al țării.
Ea a mai subliniat că România este o ancoră a Chișinăului în UE, „susținând ferm parcursul nostru european.”
Declarație comnă România - Republica Moldova
Prin semnarea declarație comune România - Republica Moldova, „ne asigurăm că lucrurile bune începute și proiecte: în domeniul energetic, infrastructură, construcții de poduri și altele, vor continua cel puțin la aceeași intensitate ca până acum”, a mai precizat la rându-i Klaus Iohannis.
El a îndemnat partenerii internaționali „să sprijine consistent și pe termen lung” R. Moldova, subliniind că România va rămâne în continuare „cel mai de încredere susținător al Moldovei în parcursul său european”.
După discuțiile bilaterale cu omologul roman, Maia Sandu a remarcat că România joacă un rol esențial în consolidarea independenței Republicii Moldova, inclusiv pe plan energetic.
„Astăzi, Chișinău și Bucureștiul se bucură de cea mai profundă relație din istoria noastră, iar declarația semnată astăzi reafirmă susținerea fermă a României în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm”, a menționat Maia Sandu.
Președintele României, Klaus Iohannis, se află într-o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintei R. Moldova, Maia Sandu. Vizita are loc inclusiv în contextul în care, pe 31 august România și Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române.
La începutul săptămânii, pe 27 august, când R. Moldova a sărbătorit 33 de ani de independență, la Chișinău au sosit liderii Estoniei, Letoniei și Lituaniei, care au semnat o declarație de sprijin a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI