Evenimentul organizat la Chișinău vine la doar o zi după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Republica Moldova primește recomandarea de a deveni candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Decizia finală s-ar putea lua săptămâna viitoare în Consiliul European.
„Reiterăm sprijinul necondiționat asumat de-a lungul timpului de toate forțele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică și parcursul european al Republicii Moldova”, se arată în Declarația comună adoptată la Chișinău.
Senatorul PSD, Titus Corlățean, a adăugat că „ne vom unifica în Uniunea Europeană alături de ceilalți”.
România s-a angajat în Declarația comună a celor două Parlamente să mărească sprijinul pentru creșterea competitivității economiei Republicii Moldova și să îmbunătățească conectivitatea între cele două state pe transportul aerian, feroviari, fluvial și al comunicațiilor.
Documentul prevede și că Republica Moldova va continua să implementeze reforme în domeniul justiției pentru combaterea corupției și consolidarea statului de drept.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sanda, a subliniat că în „UE ne regăsim valorile și modelul de dezvoltare”, iar România „ne-a fost mereu aproape și simțim acest sprijin și în aceste zile”. Ea a vorbit și despre intensificarea investițiilor românești în Republica Moldova, dar și despre un memorandum în privința securității energetice.
De la București au fost prezenți mai mulți lideri ai Camerei Deputaților și Senatului.
„Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Sunteți pe drumul ireversibil al integrării europene”, a spus Florin Cîțu, președintele Senatului, care și-a exprimat încrederea că Republica Moldova va primi statutul de țară candidată în urma deciziei Consiliului European.
Președintele Camerei Deputaților din România a precizat că este nevoie de o „Republică Moldovă puternic și stabilă” și că statul moldovean se află într-un „moment unic din punct de vedere istoric”.
„Cei care caută să ne separe cu siguranță nu vor binele cetățenilor noștri. Această construcție comună începe chiar de aici, de la Chișinău! Este timpul să ne asumăm acest destin comun. O unire în interiorul UE este o necesitate pentru noi toți”, a subliniat Marcel Ciolacu.
În Declarația comună adoptată la Chișinău este condamnată și agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
„Condamnăm cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional. Reiterăm susținerea deplină și compasiunea profundă față de poporul ucrainean, victimă a acestei agresiuni brutale”.
Președintele AUR, George Simion, care a dorit să participe la evenimentul de la Chișinău a fost oprit de autoritățile din Republica Moldova pe aeroport, deoarece are interdicție de a intra pe teritoriul moldovean.