Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: România condamnă ferm agresiunea Rusiei


Președintele României, Klaus Iohannis, spune că România nu va fi atrasă în conflictul din Ucraina.
Președintele României, Klaus Iohannis, spune că România nu va fi atrasă în conflictul din Ucraina.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că România condamnă ferm agresiunea Rusiei din Ucraina.

Klaus Iohannis a declarat că Federaţia Rusă a ales calea reprobabilă a violenţei armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor, iar România condamnă ferm această agresiune.

Preşedintele a reluat afirmaţia conform căreia niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa, iar România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina.

„Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran. Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a spus că „Rusia Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil”.

„România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești. În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că România a fost implicată și a pledat pentru continuarea dialogului pentru detensionarea de la granițele Ucrainei.

„Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatic”, a mai spus Klaus Iohannis.

24 februarie 2022. Vehiculele militare ale Rusiei au intrat în Ucraina și prin Belarus și Crimeea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

Pentru cetățenii români, președintele a avut un mesaj special:

 • Dragi români, știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!
 • România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.
 • Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.
 • Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

„Se impune consolidarea consistentă a Flancului Estic”

Președintele a mai spus că a analizat toate scenariile în CSAT și că a luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți.

„Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră. România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina”, a mai spus Klaus Iohannis.

România e în permanentă legătură cu aliații NATO, cu partenerii din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere, a completat Klaus Iohannis.

„În acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic. Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete”, a mai spus Iohannis.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG