Linkuri accesibilitate

Primul Consiliu NATO-Ucraina. Zelenski: Rezultatele sunt bune, dar o invitație de aderare ar fi fost ideală


Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg au părut să fi depășit, miercuri la Vilnius, momentul de dezamăgire transmis cu o zi înainte de Ucraina după ce a aflat că nu va primi o invitație și un calendar ferm de aderare la NATO.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit miercuri și au făcut apoi declarații înaintea ședinței inaugurale a noului Consiliul NATO-Ucraina.

Zelenski a mulțumit aliaților pentru sprijinul arătat și și-a exprimat încrederea în soluțiile intermediare oferite de NATO în schimbul unei invitații de aderare. A fost o schimbare notabilă a tonului față de marți, când președintele Ucrainei a spus că este „absurd” că nu există o invitație și un calendar clare pentru aderarea Ucrainei la Alianță.

„Când Putin a invadat Ucraina anul trecut, a subestimat curajul poporului ucrainean”, a declarat Stoltenberg în deschiderea conferinței de presă. El a prezentat planurile discutate la Vilnius pentru sprijinirea Ucrainei și a spus că acestea „reafirmă că Ucraina va deveni un membru al alianței”, a punctat Stoltenberg.

Consiliul NATO-Ucraina va avea mandatul de a lua decizii politice comune și de a organiza consultări de urgență. „Astăzi ne întâlnim ca egali. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați”, a spus secretarul general al NATO și în deschiderea lucrărilor Consiliului.

„Dragă Volodimir, suntem alături de tine în lupta ta curajoasă pentru libertate și suveranitate. Suntem umili în fața sacrificiilor pe care ucrainenii le-au făcut în această luptă și ne inspiră curajul vostru”, a adăugat el.

Stoltenberg: Suntem smeriți în fața sacrificiilor pe care le fac ucrainenii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

„Ucraina va contribui mereu la securitatea noastră comună”, declarase Volodimir Zelenski la conferința de presă, declarând că vede pachetul de sprijin pentru Ucraina drept un pas înainte.

El a mulțumit și aliaților care au făcut contribuții militare și strategice independente de deciziile NATO.

„Este un pas important că Ucraina nu va avea nevoie de planul de acțiune și vă mulțumesc pentru asta. Am evoluat mult în ceea ce privește interoperabilitatea și soldații noștri au experiență de a colabora cu NATO, acum. Vom continua reformele în procesul de integrare UE și sperăm să primim garanții din partea aliaților. Rezultatele acestui summit sunt bune, dar o invitație de aderare ar fi fost ideală”, a menționat Zelenski.

Președintele Ucrainei a precizat că, din semnalele primite până acum, Ucraina se va putea alătura NATO „când teritoriul nostru va fi sigur” pentru că aliații se tem de un al treilea război mondial.

Întrebat de unul dintre jurnaliștii prezenți la Vilnius despre lipsa unui calendar, Zelenski a părut mai optimist decât în declarațiile sale anterioare, în care condamna indecizia membrilor NATO.

„Este un semnal tehnic pe care, din punct de vedere al moralului, îl compar cu candidatura UE. Niciunul nu este aderarea, dar sunt semnale importante că Ucraina tinde spre UE și este un stat independent. Acesta nu este un instrument de participare, ci unul de integrare”, a explicat Zelenski.

El a salutat și faptul că Grupul G7, al celor mai mari economii democratice, vor lansa, miercuri, un pact de securitate pentru Ucraina, primul document legal prin care aliații Ucrainei îi garantează securitatea.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG