Linkuri accesibilitate

Câți bani decontează CNAS pentru operațiile de la privat | Modul de calcul al tarifelor


CNAS va deconta sume care pornesc de la 1.400 de lei pentru o naștere normală.
CNAS va deconta sume care pornesc de la 1.400 de lei pentru o naștere normală.

Pentru o operație de strabism la un spital privat românii vor primi de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS) 624 lei, iar pentru o traheostomie 21.132 lei.

CNAS a făcut joi precizări despre modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuţi de la 1 iulie. Suma decondată se calculează în funcţie de complexitatea cazurilor, fără diferenţieri între forma de proprietate a unitaţilor sanitare.

CNAS arată că tariful decontat pentru spitalele private se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). Astfel, TCP (tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor. VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor. VR variază între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) şi 14,23 (ex.traheostomie).

Valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) si 21.132 lei (ex.traheostomie). De exemplu, pentru o nastere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave”, a precizează CNAS.

Pentru naştere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3. În funcție de natura nașterii ( normală sau prin cezariană) CNAS poate deconta sume cuprinse între 1.400 de lei pentru o naștere normală și peste 3.000 de lei pentru o naștere prin cezariană cu complicații grave.

Pentru naștere, valoarea relativa a cazului variază între 0,93 si 2,3:

Naștere prin cezariană cu CC catastrofale

2,3123

Naștere prin cezariană cu CC severe

1,5752

Naștere prin cezariană fără CC catastrofale sau severe

1,2223

Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații cu CC catastrofale sau severe

1,2412

Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații fără CC catastrofale sau severe

0,938

Reamintim că, de la 1 iulie, condiţiile de acordare a asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se modifică, fiind introduse devizul estimativ pe care pacienţii care se internează în spitalele private trebuie să îl primească cu cel mult cinci zile înainte de internare, dar şi contribuţia personală pe care pacienţii care merg la aceste spitale o pot plăti.

Printre schimbările care survin de la 1 iulie în contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale se numără posibilitatea recomandării de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi şi psihologi pacienţilor care au avut COVID-19, creşterea numărului de vizite la domiciliu decontate medicilor de familie, dar şi asigurarea unui „pachet de prevenţie” celor de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului şi monitorizare medicală.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG