Linkuri accesibilitate

Decret semnat de Putin. Rușii care răspândesc informații „false” despre război rămân fără avere


Bărbați ruși mobilizați se adună la un centru de recrutare din Sankt Petersburg, Rusia, pe 5 octombrie 2022.
Bărbați ruși mobilizați se adună la un centru de recrutare din Sankt Petersburg, Rusia, pe 5 octombrie 2022.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care permite confiscarea proprietăților și a bunurilor deținute de rușii condamnați pentru criticarea războiului dus de Rusia în Ucraina. Legea include, printre altele, inclusiv infracțiunea de criticare a forțelor ruse.

Vladimir Putin a semnat decretul de promulgare a legii pe 14 februarie, 2024, la aproape doi ani după ce a ordonat invazia Ucrainei la scară largă, transmite Serviciul rus al RFE/RL.

Legea permite confiscarea bunurilor și activelor persoanelor condamnate pentru distribuirea de informații „false” despre forțele armate ale Rusiei.

Potrivit estimărilor organizației OVD-Info, cel puțin 830 de persoane sunt anchetate pentru poziția lor împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina și cel puțin 250 pentru că ar fi distribuit „informații false” despre armata rusă.

Odată cu semnarea acestui decret se vor pedepsi, de asemenea, apelurile la încălcarea integrității teritoriale a Rusiei și apelurile la sancțiuni împotriva Rusiei și a cetățenilor săi.

Va fi posibilă și pedepsirea cetățenilor ruși pentru colaborarea cu organizațiile internaționale la care Rusia nu este parte, precum Curtea Penală Internațională, care a emis în martie anul trecut un mandat de arestare pe numele președintelui rus.

Totodată, începând de miercuri va fi pedepsită în Rusia și „reabilitarea nazismului”, precum și alte infracțiuni legate de legile adoptate după ce Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Ambele camere ale parlamentului rus - Duma de Stat și Consiliul Federației - au aprobat proiectul de lege în ultimele săptămâni.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG