Linkuri accesibilitate

Trei pacienți au murit în urma unei defecțiuni la stația de oxigen de la „V. Babeș”


Cinci pacienți au fost transferați după ce a cedat stația de oxigen
Cinci pacienți au fost transferați după ce a cedat stația de oxigen

Stația de alimentare cu oxigen de la secția mobilă ATI a Spitalului „Victor Babeș” din București s-a defectat luni seară. Trei pacienți cu vârste de 66, 74 și 84 de ani au decedat și alți cinci au fost transferați la alte unități sanitare din Capitală. Poliția și Parchetul au deschis o anchetă.

Secția mobilă de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” a fost dată în folosință săptămâna trecută. Opt bolnavi de COVID-19 erau internați în secție când ventilatoarele s-au oprit și nu au mai furnizat oxigen.

S-a întâmplat la ora 16.25, potrivit datelor furnizate de sistemul informatic al ventilatoarelor. Imediat după defecțiune, cadrele medicale au încercat să asigure oxigenul pacienților în mod manual.

Trei dintre ei au intrat în stop cardio-respirator și nu au răspuns manevrelor de resuscitare.

Într-o informare de presă transmisă de Ministerul Sănătății „defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.”

„Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni" și Spitalul Floreasca. Ministrul Sănătații a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului”, a transmis ministerul.

Potrivit autorităților, stația s-a defectat din cauza presiunii prea mari cu oxigen, mai exact peste 6 bari, în condițiile în care limita suportată de ventilatoare este de 5,8 bari.

Procurorii urmează să stabilească dacă a fost vorba de o eroare umană sau de o defecțiune tehnică.

Într-o informare de presă, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) susține că un angajat al firmei distribuitoare a ventilatoarelor ar fi refuzat să intre în secție, când a fost constatată eroarea, deși medicii i-au oferit echipament anti-COVID.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat într-o conferință de presă de luni noapte că acest angajat se afla la spital pentru a înlocui/repara un alt ventilator din secția de terapie intensivă, însă care nu era folosit.

Declarațiile integrale ale lui Arafat, în articolul de mai jos:

Precizările DSU

DSU a mai arătat că personalul medical care lucrează la Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container.

Ulterior, medicii au comunicat echipei tehnice a spitalului că ventilatoarele prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie.

„Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR. La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile”, arată DSU.

„Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.”

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Anterior, aceeași secție - amplasată într-un TIR - a funcționat în județul Argeș. „600-700 de pacienți” au primit, în trecut, îngrijiri medicale în acel TIR, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

Situația celor 8 pacienți internați în UTIM din cadrul „Victor Babeș”:
  • 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
  • 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
  • 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni - 1 pacient la Floreasca
  • 3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator

Premierul: Din ce știm, a fost un accident

Premierul României, Florin Cîțu, a declarat luni noapte că autoritățile nu știu cu exactitate ce anume a provocat tragedia de la secția mobilă a Spitalului „V. Babeș” însă a punctat că ar putea fi vorba de „un accident”.

Cîțu a organizat conferința de presă aproape de miezul nopții după ce, a spus el, a observat că „reprezentanții statului fug de comunicare”.

„Din ce știm până acum se pare că este un accident, dar a început și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de interne la telefon, i-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă și transparentă pentru că toți vinovații pentru ceea ce s-a întâmplat trebuie să răspundă. Suntem într-o luptă cu această pandemie de un an de zile. Presiunea pe spitale este foarte mare. Trebuie să ajutăm cu toți și de aceea am vorbit în ultima perioadă despre această campanie de vaccinare”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu a mai arătat că autoritățile „nu pot garanta” că accidente precum cel de la „V. Babeș” nu se vor mai întâmpla.Ca să reducem presiunea și să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes”, a spus Cîțu.

Voiculescu, mesaj pe Facebook

Ministrul Sănătății nu a participat la conferința de luni noapte însă a postat, în timpul acesteia, un mesaj pe Facebook:

„Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați. O anchetă penală este în desfășurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici.”

Reacția Primăriei Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, arată într-un comunicat de presă că cei trei pacienți au „decedat în condiții neclare”.


„Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc”, a precizat Nicușor Dan.

Dosar penal de ucidere din culpă

Ancheta penală este instrumentată de Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

„Astăzi, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienți, în cadrul unei unități spitalicești din sectorul 3”, informează Poliția Capitalei.

Cercetările vizează stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul, au mai arătat Poliția.

Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la Instititul Național de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei, mai precizează sursa citată.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG