Linkuri accesibilitate

Deficit bugetar de 4,6%, peste estimări, la finalul lui 2019. Care sunt cauzele


Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat un deficit bugetar mai mare decât cel prevăzut pentru finalul anului 2019
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat un deficit bugetar mai mare decât cel prevăzut pentru finalul anului 2019

Estimările Ministerului Finanțelor au fost depășite, iar România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Ministerul Finanțelor prognoza, în luna noiembrie, după rectificarea bugetară, un deficit de 4,4% din PIB. Anul 2019 s-a încheiat însă cu un deficit bugetar de 4,6%.

Ministrul Finanțelor, care a anunțat creșterea deficitului bugetar, a acuzat PSD că menținea artificial deficitul prin neplata, în ultimele două luni ale anului, a datoriilor și că direcționa banii destinați investiţiilor către salarii şi pensii.

„​Au fost facturi acumulate în ani de zile, neplătite de fostul guvern, și guvernul PNL le-a plătit, acesta este motivul creșterii deficitului”, a spus Florin Cîţu.

Ce a dus la deficitul bugetar de 4,6% din PIB

  • plata datoriei către firmele deţinute de fraţii Micula, pentru care exista titlu executoriu. „Există o decizie judecătorească, suma trebuia plătită”, a explicat Cîţu.
  • încasări mai mici cu 1,3 miliarde de lei din dividende de la companiile controlate de stat. „Există neclarităţi la unele companii, de aceea voi trimite un control financiar pentru a lămuri situaţia”, a anunțat ministrul Finanțelor. Una dintre companii este Hidroelectrica.
  • plata a 1,3 miliarde de lei cheltuieli de capital şi de funcţionare a unităţilor administrativ-teritoriale, efectuată în decembrie.

„​Am vrut să fim un partener corect, ca stat, şi să plătim facturile restante în noiembrie şi decembrie. Nu poţi cere, ca stat, corectitudine din partea companiilor private, dacă tu nu-ţi plăteşti datoriile”, a explicat Florin Cîțu.

Pentru anul 2020, Ministerul Finanțelor a construit bugetul pe un deficit bugetar de 3,59%, o creștere economică de 4,1% și o rată medie a inflaţiei de 3,1%.

Consiliul Fiscal a estimat, săptămâna trecută, o depășire a deficitului bugetar stabilit de Guvern pentru anul în curs la o valoare de 4,6 – 4,8% din PIB, față de aproape 3,6% pe cât este construit bugetul de stat.

Consiliul Fiscal susține că datele arată că evoluția bugetară va fi și mai nefavorabilă față de estimările Minsterului Finanțelor.

Considerând informațiile disponibile în acest moment, estimarea CF privind nivelul deficitului bugetar pentru anul 2020 se plasează în intervalul 4,6 – 4,8% din PIB, rezultând un ecart față de ținta MFP de 1 – 1,2 pp din PIB; această situație foarte complicată reclamă măsuri suplimentare de consolidare”, se precizează într-un document al Consiliului Fiscal care conține opinia instituției privind bugetul pe 2020.

Consiliul Fiscal apreciază că majorarea programată a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 vine în contextul unui „derapaj bugetar de proporții” deja existent.

În 2021 se va vedea impactul majorării punctului de pensie, când deficitul bugetar poate ajunge la 6%, în lipsa unor măsuri compensatorii, estimează CF.

XS
SM
MD
LG