Linkuri accesibilitate

Deficitul bugetar în primele 5 luni crește cu 46% față de aceeași perioadă din 2022. Cheltuieli cu 37 mld. de lei mai mari decât veniturile


Ministerul Finanțelor a publicat cifrele bugetului pe lunile ianuarie-mai 2023.

Deficitul bugetar a depășit 2,3% din Produsul Intern Brut, la sfârșitul lunii mai. În aceeași perioadă din 2022, deficitul a fost de 1,57%. În sume absolute, în intervalul ianuarie-mai 2023, cheltuielile bugetare au depășit veniturile cu 36,9 miliarde lei.

Cele mai mari venituri bugetare provin din contribuțiile la asigurări și impozitarea salariilor și veniturilor. Cele mai mari cheltuieli s-au făcut cu investițiile, asistența socială și subvențiile.

Deficitul a mai fost majorat, potrivit Ministerului, de compensarea facturilor la gaze și energie electrică, decontarea medicamentelor, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum și de Programul „Sprijin pentru România”. Prin acest program se oferă periodic vouchere de 250 de RON pentru aproape 3 milioane de cetățeni aflați în dificultate financiară.

Deficitul constatat de Ministerul Finanțelor pentru primele 5 luni, vine pe fondul controverselor legate de deficitul bugetar excesiv al României. Specialiștii spun că deficitul se datorează unei prognoze prea optimiste pentru 2023 făcute de guvernul Ciolacu, dar și din cauza pierderilor generate de companiilor de stat și nereformării sistemului public.

Lipsa de venituri suficiente la bugetul de stat a făcut ca Guvernul Nicolae Ciucă să suspende la începutul lunii mai angajările la stat și să reducă cheltuielile instituțiilor publice cu 10%.

În acel moment se discuta de un deficit de 20 de miliarde de lei. Acum, datele publicate de Ministerul Finanțelor arată un deficit bugetar de 36,9 miliarde de lei pentru primele cinci luni.

În plus, pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, guvernul s-a împrumutat în mai multe rânduri de la începutul lui 2023.

Datoria publică a României a trecut de 700 mld. lei și de 50% din PIB în primele două luni ale lui 2023. De la începutul anului, Guvernul României a adăugat aproximativ 40 de miliarde de lei la datoria publică

Guvernul și-a propus pentru 2023 o țintă de deficit de 4,4% din PIB.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG