Linkuri accesibilitate

Tăvălug de promisiuni în programul PSD: noi majorări de pensii și salarii


Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Premierul din umbră al PSD, Sorin Grindeanu, a prezentat programul de guvernare pentru perioada 2021 – 2024, secțiunea economie și fiscalitate.

PSD continuă strategia lui Liviu Dragnea din 2016 când, în timpul campaniei electorale, a pus accentul pe programul economic, în special pe majorarea pensiilor și a salariilor. În urmă cu patru ani, PSD nu a prezentat vreun program pe justiție, dar, ulterior, a intervenit în mod brutal în acest domeniu. Printre cei care au lucrat la programul de guvernare pentru campania de la alegerile parlamentare se numără și profesorul Cristian Socol, cel care a contribuit și la programul din 2016, fiind un puternic susținător al creșterii salariilor.

În conferința de la sediul PSD, lângă Sorin Grindeanu a stat senatorul Radu Oprea, cel care a votat în 2017 moțiunea de cenzură depusă împotriva propriului coleg de partid.

Europa Liberă a dorit să afle dacă promisiunile economice vor fi secondate și de prezentarea unui program de guvernare în domeniul Justiției.

A fost cea mai mare greșeală făcută de PSD în acea perioadă. La sfârșitul anului 2017, România a avut cea mai mare creștere economică. Atunci când se va definitiva ce avem de spus pe Justiție, vom spune clar pentru ca românii să știe exact ce avem noi de gând, dacă avem de gând să facem ceva pe acest segment. Pe listele pentru Parlament nu vor fi oameni care au probleme în justiție”, a declarat prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.

Întrebat de Europa Liberă dacă parlamentarii care au condus operațiunea de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală se vor regăsi pe listele PSD, Grindeanu a refuzat să ofere un răspuns concret. Surse din PSD au spus pentru Europa Liberă că Sorin Grindeanu nu și-ar dori ca pe această listă să se afle deputatul Florin Iordache, fost ministru al Justiției, dar cuvântul final îi va reveni și lui Paul Stănescu, secretarul general al partidului.

Programul de guvernare al PSD pe zona justiției a fost scris în 2016 de actualul președinte interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Majorări pe linie pentru pensii și salarii

PSD și-a concentrat programul electoral tot pe majorarea pensiilor și a salariilor și pe o creștere economică care se va realiza în mod constant în următorii patru ani.

  • Salariul minim brut – creștere de 57% în următorii patru ani – ținta 3.500 de lei
  • Punctul de pensie – creștere cu 32% în patru ani – ținta 2.340 de lei
  • Pensia minimă – creștere cu 63%în patru ani – ținta 1300 de lei

Ca sursă de finanțare pentru proiectele pe care le-au anunțat, cei din PSD mizează pe atragerea fondurilor europene, dar și prin apariția unui Fond Strategic de Investiții.

Întrebarea firească este de unde vin banii. Banii vin din fonduri europene, investiți în economie, nu trebuie să investim din fonduri publice când avem la dispoziție fonduri europene, Fondul Strategic de Investiții este o altă sursă, creșterea veniturilor populației prin venitul de multiplicare, 30% se întorc imediat în bugetul statului român, creșterea colectării și reducerea evaziunii, recuperare arierate, digitalizare ANAF”, a spus senatorul Radu Oprea.

După ce în urmă cu patru ani, PSD a promis, dar nu s-a ținut și de cuvânt, că salariile sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate, social-democrații au revenit cu această ofertă electorală.

În noua schemă de impozitare, există o diferență și în funcție de numărul de copii. Pentru angajatul cu un copil se aplică impozit zero pentru veniturile sub 2.500 de lei, iar pentru cei cu doi și trei și patru copii plafonul crește la 3.000 de lei.

Tot în privința copiilor, PSD propune dublarea imediată a alocațiilor, dar și o creștere a acestora în viitor și o bonificație de până la 10% la pensie pentru mamele cu trei copii.

În zona investițiilor și a sprijinului pentru mediul privat, PSD vine cu promisiuni legate de înființarea Băncii de Dezvoltare a României pentru IMM-uri și finanțarea marilor proiecte de infrastructură, un program pentru stimularea construcțiilor, dar și un program pentru investițiile mari, de aproape un miliar de euro anual.

Sorin Grindeanu a susținut că PSD a demonstrat în anii în care s-a aflat la guvernare că a găsit resursele financiare pentru îndeplinirea promisiunilor electorale. Cu toate acestea, prim-vicepreședintelui PSD i s-a atras atenția că mai multe măsuri cu caracter economic, printre care impozitul zero pentru salariul minim sau înființarea Fondului Suveran de Investiții, nu au fost îndeplinite. De asemenea, nici cele opt spitale regionale, spitalul metropolitan din București sau autostrăzile promise nu au devenit realitate, deși se aflau în programul de guvernare din 2016.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG