Linkuri accesibilitate

Cazul „Sf. Pantelimon”| Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății și-a dat demisia


Șeful Corpului de Control de la Ministerul Sănătății nu a găsit nimic în neregulă între 12 și 16 aprilie, atunci când a fost în control la Spitalul „Sf. Pantelimon”.
Șeful Corpului de Control de la Ministerul Sănătății nu a găsit nimic în neregulă între 12 și 16 aprilie, atunci când a fost în control la Spitalul „Sf. Pantelimon”.

Sorin Luca, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, a demisionat miercuri pe fondul acuzațiilor aduse de procurori medicilor de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București. Sorin Luca a fost în control în luna aprilie, atunci când a izbucnit scandalul și nu a găsit nereguli.

Ministrul Alexandru Rafila a confirmat pentru Europa Liberă că a primit demisia lui Sorin Luca.

Zilele trecute, Alexandru Rafila spunea că Sorin Luca nu are motive să renunțe la funcție.

În aprilie – după ce un asistent medical a susținut că, în perioada 4-7 aprilie, la ATI de la Sf. Pantelimon ar fi decedat 20 de pacienti din cauză că medicii le-ar fi administrat noradrenalină în doze necorespunzătoare – Corpul de Control de la Sănătate, condus de Sorin Luca, a fost în control.

Raportul scris în urma controlului făcut în perioada 12-16 aprilie arăta că informațiile apărute în spațiul public cu privire la pacienți nu se susțin, iar pacientii care au decedat la ATI (Anestezie Terapie Intensivă) au fost tratati corect. Toate procedurile au fost respectate, arată raportul.

După informațiile apărute în spațiul public, Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a autosesizat și a început o anchetă penală la „Sf. Pantelimon”. În urma acestei anchete, două doctorițe au fost arestate preventiv pentru 30 de zile sub acuzația de ucidere din culpă și omor cu premeditare.

Spitalul „Sf. Pantelimon” are, de luni, 12 august, un nou manager interimar, numit pentru două luni. Este vorba despre Răzvan Jitianu, medic primar chirurgie generală, coordonator al Blocului Operator Central al spitalului din București.

Acesta a sesizat din nou Parchetul, chiar în prima zi de mandat, după ce o asistentă medicală de la ATI i-a trimis o sesizare scrisă în care susține că, pe 10 august, a observat că un injectomat de la patul unui pacient era scos din priză.

Pacientul fusese operat de manager săptămâna trecută și a decedat. Asistenta a anunțat că injectomatul nu era în priză la două zile după ce l-a observat.

Marți, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat că a extins ancheta și că are în lucru încă cinci cazuri de moarte suspectă la secția de terapie intensivă a Spitalului „Sf. Pantelimon” din Capitală.

Aceste cazuri au fost deschise înainte de arestarea preventivă a celor două doctorițe de la „Sf. Pantelimon” acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat cu premeditare.

Până acum, în cazul Pantelimon au fost audiați mai mulți medici, inclusiv șefa secției ATI - Florina Pompilian, care luni a fost audiată timp de șase ore ca martor la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei.

Cum motivează judecătorii arestarea doctorițelor

Între timp, Tribunalul București arată, în motivarea arestării preventive a celor două doctorițe de la Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului „Sf. Pantelimon”, că acestea au acționat cu intenția directă de a suprima viața pacientului de 54 de ani, căruia i-au scăzut doza de noradrenalină care îl ținea în viață.

Judecătorul concluzionează că cele două doctorițe aveau „un profund dispreț față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină, despre care și apărarea a făcut vorbire”, se arată în motivarea consultată de G4Media.ro.

Judecătorul spune că una din doctorițe, M.M., a îngreunat ancheta prin ștergerea probelor, iar arestarea preventivă „este singura măsură care are aptitudinea la acest moment de a asigura buna desfășurare a procesului penal”.

Doctorița M.M. a luat niște înscrisuri acasă pe care era scris de mână: „Ce facem cu resuscitările?! Nu am fost anunţate? Nu ne-am scandalizat/nu am investigat fiind pac. terminali, cu cauză irev. a SC (n.n. stopului cardiac)”.

Motivarea arată că cele două doctorițe arestate nu au făcut declarații în fața instanței.

Judecătorul spune în motivare că „asistenții medicali au încercat din răsputeri menținerea în viață a pacienților în legătură cu care inculpatele decideau că sunt «de lăsat», în sensul compensării reducerii noradrenalinei pe injectomat cu introducerea unei alte fiole în perfuzie”.

De asemenea, se mai arată în motivare, „asistenții medicali au mai arătat că, în încercarea de a-și păstra locurile de muncă, ascundeau compensarea noradrenalinei de inculpate, întrucât acestea le reproșau menținerea în viață a pacienților, în condițiile în care stabiliseră anterior că trebuie să moară.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG