Linkuri accesibilitate

Deocamdată, Sorina Pintea nu e la conducerea spitalului din Baia Mare – Interviu cu Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș


Gabriel Zetea, președintele PSD al Consiliului Județean Maramureș, în subordinea căruia se află spitalul din Baia Mare
Gabriel Zetea, președintele PSD al Consiliului Județean Maramureș, în subordinea căruia se află spitalul din Baia Mare

Fostul ministru PSD al Sănătății Sorina Pintea a revenit asupra demisiei sale de la conducerea spitalului „Dr. Constantin Opriș”, din Baia Mare, pe care și-a retras-o printr-o adresă remisă Consiliului Județean Maramureș, în subordinea căruia se află spitalul. Economista Sorina Pintea și-a dat demisia după ce a fost pusă sub urmărire penală și arestată de DNA pentru că, în perioada decembrie2019-28 februarie 2020, ca manager al spitalului din Baia Mare, ar fi primit două tranșe de mită, de 10.000 de euro și de 120.000 de lei, adică 7% din valoarea unui contract ce viza renovarea blocului operator al sălii de chirurgie cardiovasculară și toracică. Demersul colegei de partid, suspendată temporar din PSD, printr-o decizie a conducerii centrale dar și la cererea sa, l-a luat prin surprindere și pe Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean. Acesta susține că nu știe de ce vrea Pintea să revină la conducerea spitalului și nu are nicio explicație nici pentru adresa emisă miercuri, sub semnătura doamnei Pintea, către toate „structurile funcționale”, informate că revine asupra demisiei și că va fi înlocuită la șefia spitalului, „pe perioada incapacității temporare de muncă” de directorul medical al spitalului. Gabriel Zetea se arată mulțumit că, pentru moment, fiind „în concediu de boală”, doamna Pintea nu are cum reveni propriu-zis la conducerea unității medicale.

Europa liberă: Este suficient ca doamna Pintea să-și retragă demisia pentru a reveni în funcția de manager?

Gabriel Zetea: „Așa scrie în legea spitalelor, demisia unui manager, dar nu doar pentru Sorina, pentru oricine, în termen de 30 de zile are dreptul să revină asupra demisiei. Noi am primit demisia acum 30 de zile, zilele trecute am primit adresa prin care suntem informați că se revine asupra deciziei și că rămâne în concediu medical. Mai mult n-am vorbit, nu știu, am primit doar această adresă, am luat act de ea și vom vedea în perioada următoare.”

Europa liberă: Această revenire îi dă dreptul să semneze documente?

GZ: „ În momentul în care a revenit asupra deciziei, ea, practic, ocupă efectiv funcția respectivă.”

Europa liberă: Dacă dânsa este în concediu medical, în „incapacitate temporară”, așa cum spune în document, făcând abstracție de dosarul penal, poate semna documente?

GZ: „Nu cred că a semnat vreun act.”

Europa liberă: Poate să fi semnat cineva /pentru?

GZ: „Posibil. Dați-mi voie să mă interesez. Dacă tu anunți că ești în concediu medical, ce adrese să trimiți în spital? Plus că trebuie informat și consiliul județean. Noi nu am primit așa ceva. Noi nu am primit decât adresa dânsei prin care suntem informați că revine în termen de 30 de zile asupra demisiei.”

Europa liberă: Și cum rămâne cu solicitarea dvs. de demitere a dânsei?

GZ: „Eu din ce am spus public nu retrag nimic.”

Europa liberă: Veți cere demiterea ei?

GZ: „Stați să vedem ce avem la dispoziție, nu pot să o fac decât conform legii.”

Europa liberă: Dar o veți cere?

GZ: „Deocamdată, nefiind în spital, deocamdată nu impietează asupra activității spitalului în niciun fel pentru că e în concediu de boală.”

Europa liberă: E vorba de un principiu, pentru că și dumneavoastră tot un principiu ați invocat când ați cerut suspendarea și demiterea sa. Vă mențineți intenția de a o demite de la conducerea spitalului?

GZ: „Dați-mi voie să vorbesc cu Sorina, că nu am vorbit deloc cu ea. În primul rând, vreau să am o discuție cu ea, să înțelegem ce a vrut să facă prin mișcarea asta și apoi o să luăm măsurile. Deocamdată, ea sigur nu e la conducerea spitalului, fiind în concediu medical.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG