Linkuri accesibilitate

Parlamentul a aprobat cererea DNA de percheziționare informatică a deputatului PNL Adrian Miuțescu


Colegii deputatului PNL Adrian Gheorghe Miuțescu au aprobat luni percheziționarea sa informatică.
Colegii deputatului PNL Adrian Gheorghe Miuțescu au aprobat luni percheziționarea sa informatică.

Camera Deputaților a aprobat luni, prin vot secret cu bile, cererea DNA de realizare a percheziției informatice a deputatului PNL de Argeș, Adrian Gheorghe Miuțescu, acuzat de corupție.

Din cei 330 de parlamentari au fost prezenți 259, iar 227 au votat pentru aprobarea percheziției, 23 au votat împotrivă iar 9 s-au abținut.

„În ceea ce este prezentat în referatul respectiv, nu mă simt vinovat în niciun fel şi nu mi-am folosit influenţa de a obţine folos pentru mine sau alte persoane. Toate aceste lucruri se bazează pe nişte discuţii purtate. (…) Pentru a păstra prestigiul Parlamentului, eu cred că trebuie să votaţi „pentru”, a declarat Miuţescu, în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputatul Adrian Gheorghe Miuțescu, președinte al organizației județene Argeș a PNL, este urmărit penal de DNA pentru opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Miuțescu este acuzat că, în perioada februarie 2020 - august 2021, ar fi intervenit pentru numirea unor persoane în conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș și a Protecției Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului de la Ploiești la Pitești.

De asemenea, el mai este acuzat că ar fi intervenit, pe lângă un înalt demnitar, căruia DNA nu-i deconspiră identitatea, și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș pentru menținerea, respectiv, numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid.

Pe același tipar, el mai este acuzat că a intervenit la conducerea Companiei Naționale Poșta Română pentru angajarea unei persoane și numirea alteia în conducerea județeană a companiei Poișta Română

În același dosar mai sunt urmăriți penal Gelu Tofan - președinte al organizației Pitești a PNL, viceprimar al municipiului Pitești și Cristian Mitrofan - vicepreședinte al PNL Argeș. Ambii sunt acuzați de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000).

Tofan și Mitrofan și-ar fi folosit influența și autoritatea pe care au aveau din funcțiile de partid ocupate pentru a interveni pe lângă persoane din Inspectoratul Școlar Argeș, pentru menținerea unei persoane în funcția de inspector școlar sau pentru numirea sa ca director la un liceu, cu eludarea legii, precum și pentru numirea unor persoane agreate de partid la conducerea unor școli.

Alături de ei mai este anchetat Ovidiu Chiru, comisar superior la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș, pentru instigare la una dintre infracțiunile reținute în sarcina lui Miuțescu, el fiind chiar beneficiarul intervenției lui Miuțescu pentru numirea sa la conducerea Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG