Linkuri accesibilitate

ROMANIA Viorica Dăncilă dezbatere cu presa 1
ROMANIA Viorica Dăncilă dezbatere cu presa 1

LIVE. Dezbaterea Vioricăi Dăncilă cu jurnaliștii

Viorica Dăncilă ajunge la dezbaterea finală în cursa pentru Palatul Cotroceni fără să se fi întâlnit în primul tur cu vreunul dintre contrcandidații săi. Refuzată de Klaus Iohannis pentru „marea dezbatere din finala pentru funcția de președinte”, fosta șefă a Guvernului se confruntă cu jurnaliști

Ultimele întrebări sunt despre Codurile penale, bijuteriile și izolarea din epoca Dragnea. Și care este...aria cercului?

Î.Ce credeți că ar trebui să se întâmple mai departe cu modificările la Codul penal, abandonate între timp?

VD. Asta trebuie să se decidă în Parlament, eu nu sunt membru al Parlamentului. Îl aveți aici pe președintele Camerei (Florin Ciolacu - n.r.)

I. Dacă ar ajunge pe masa dvs, (modificările la Codul penal - n.r) le-ați promulga?

VD. Nu știu ce conțin. Nu sunt jurist. De aceea cred că trebuie să avem consilieri foarte buni. Eu nu trebuie, ca președinte al României, să intervin în Justiție. Nu vreau să vin în spațiul public și să spun ce este bun sau nu.

Întrebare despre bijuteriile de firmă și ceasul de sub 5.000 de euro. Se încadrează în declarația de avere?

VB. Nu am făcut inventarul bijuteriilor. Nu încalc legea. Dar întrebați-l pe dl Iohannis câte meditații a făcut într-un an ca să-și pșoată cumpăra șase case.

Întrebare care atinge anunțul recent, potrivit căruia Viorica Dăncilă a dat meditații la matematică. Care este aria cercului?

VD. Raza la pătrat.

Jurnalistul spune formula corectă - Pi (3,14) r (raza) la pătrat. Viorica Dăncilă repetă. „Pi ori raza la pătrat”, după care adaugă - „Știu matematică, sunt inginer” și se oferă să dea detalii după încheierea conferinței de presă.

Întrebare - Un român își permite un ceas de 5.000 de euro? Este o referire la acuzația liderului deputaților liberali, Florin Roman, care a spus că Viorica Dăncilă a afișat în seara primului tur al prezidențialelor un ceas Cartier, în valoare de 20.000 de euro, iar în declarația de avere a afirmat că toate bijuteriile și obiectele de artă pe care le deține sunt de 5.000 euro.

VD. Dacă a fost membru al PE, și mai multe. Salariul îi permite. Tot ce am făcut pot justifica, prin salariul meu și al soțului.

Î. Ați spus la un moment dat că ați fost izolată de Liviu Dragnea. Ca președinte, cum puteți lua decizii dacă sunteți intimidată?

VD. Izolat nu este sinonim cu intimidat. Am spus că m-a izolat pentru că a izolat Executivul de partid. Dar asta nu înseamnă că am fost izolată sau închisă în Palatul Victoria. Au existat decizii care nu au fost luate în aceeași direcție.

I. Ați spus că nu ați putut face bugetul

VD. A fost un buget foarte bun. În 2018 am avut deficit de 2,8% și cu măsuri bune pentru români.

I.Veți ataca la CCR legi pe care le considerați că nu le fac bine românilor?

VD. Voi promulga legi constituționale și legi care le vor face bine românilor.

I. Ce fel de președinte veți fi?

VD. Un președinte mediator.

I. Unde veți merge în prima vizită externă?

VD. În Republica Moldova.

Î. Ați fost acuzată că dvs și PSD ați făcut lobby pentru Plahotniuc. Puteți lămjuri?

VD. Nu am făcut, nu aș fi putut face așa ceva și nici nu cunosc acest lucru.

I. Cum ați putea, ca președinte, să micșorați actuala rată de refuz, de 10%, în programul de vize pentru Statele Unite?

VD Prin dialog și argumente. Prin schimb de bune practici și metode concrete. De aceea trebuie să ne stabilim termene și să ne încadrăm în ele. Așa cum am stabilit la Guvern obiective pentru aderarea la zona euro, tot așa ar trebui să facem și pentru vize. Voi lupta cu toate forțele. Nu mă voi duce în Statele Unite doar pentru niște poze. Mă voi implica, pentru că așa trebuie să facă un președinte.

Î. Ați spus că vă asumați istoria partidului și pe Liviu Dragnea. Pentru România a fost un politician toxic?

VD Pentru România Klaus Iohannis nu este toxic? Nu pot să fac eu această apreciere. O apreciere a unui membru al partidului poate fi subiectivă. Să decidă românii. De 15 ani am avut doi președinți care au inoculat multă ură. Fiecare coleg își asumă ce spune. Dar când avem un candidat care respectă membrii partidului, iar celălalt candidat, care spune că trebuie că PSD trebuie să dispară?

Î. A folosi una dintre cele mai mari crime ale umanității ca proptea politică cum considerați?

VD. Am folosit-o eu? Cei care au spus, și-au cerut scuze, iar eu m-am delimitat.

Î. Unde erați în seara zilei de 10 august?

VD. Am fost în singurul concediu în aproape doi ani. Nu eram în țară, în concediu de cinci zile, cu soțul meu. Prima mea grijă a fost pentru oameni -și de partea protestatarilor, și de partea jandarmilor. Justiția trebuie să-și spună cuvântul.

I. Raportul a fost secretizat

VD. A fost desecretizat în proporție de 90%. Știam că era anchetă în curs și că nu poate fi făcut public. Celelalte 10 procente au fost acum desecretizate, dar tot nu poate fi făcut public. Organele de anchetă au avut tot timpul acces la documente. Important este ca ancheta trebuie să se încheie și să se afle adevărul.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG