Linkuri accesibilitate

Diana Șoșoacă nu poate candida la alegerile prezidențiale, a decis Curtea Constituțională


Europarlamentarul Diana Șoșoacă nu poate candida la alegerile prezidențiale din 2024, conform unei decizii definitive a Curții Constituționale.
Europarlamentarul Diana Șoșoacă nu poate candida la alegerile prezidențiale din 2024, conform unei decizii definitive a Curții Constituționale.

Magistrații Curții Constituţionale au anunţat sâmbătă că au admis, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate privind înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidențiale. Decizia este definitivă și este singura exclusă din competiție, restul candidaturilor fiind validate.

Într-un comunicat de presă, Curtea Constituțională anunță că admis contestațiile formulate de Amalia Bellantoni și Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

În aceeași ședință, magistrații au respins contestația formulată de Șerban Sanda Puica privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale lui Nicolae-Ionel Ciucă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

A respins și contestația formulată de Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii lui Kelemen Hunor la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

A respins contestația formulată de Ioan Todiroae împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a domnului Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

În aceeași ședință, Curtea, având în vedere necesitatea unei documentări suplimentare, a amânat pentru ora 21 dezbaterea contestației împotriva înregistrării candidaturii lui Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de Talpoș Ioan.

Pentru aceeași oră a amânat și judecarea contestației împotriva înregistrării candidaturii lui Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de Stan Valerian.

La momentul reunirii, magistrații au decis să respingă toate cele trei contestații formulate împotriva lui Mircea – Dan Geoană, Ludovic Orban și Ion-Marcel Ciolacu la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Reacțiile candidaților rămași în cursa pentru prezidențiale

„Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu”, a postat pe Facebook Elena Lasconi, candidata USR la președinția României.

„Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică”, a adăugat ea.

Lidera USR a subliniat că o despart multe de Diana Șoșoacă și cu nu văd lumea cu aceiași ochi, „dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative”.

„Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept”, a transmis tot pe Facebook și George Simion, candidatul AUR la președinția României.

„PSD și UDMR, prin reprezentanții săi de la Curtea Constituțională, tocmai ce au călcat în picioare un drept fundamental. Dreptul de a fi ales. Doar pentru a-l avantaja pe Ciolacu. Rămâne cum am stabilit.PSD este un pericol pentru democrație”, a scris pe același canal de socializare deputatul Robert Sighiartău, vicepreședintele PNL.

„Doar cetățenii sunt cei care trebuie să respingă prin vot orice atitudine și comportament care atentează la democrație. Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat”, a transmis și Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului în cursa prezidențială.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, caracterizează acuzațiile drept un „festival al idioțeniilor”.

„PSD nu are și nu a avut nicio implicare în justiție precum am și evitat să comentăm deciziile oricărei instanțe, cu atât mai puțin am comentat deciziile CCR”, a transmis Romașcanu.
„Este o abordare constantă a celor din dreapta, in special PNL și USR, de a critica deciziile justiției contrare intereselor lor și fiind adepții unei justiții independente, dar de partea lor”, a completat purtătorul de cuvânt al PSD.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG