Linkuri accesibilitate

Digi24.ro a întrerupt contractele de publicitate politică cu PNL și PSD, în valoare de 1,6 milioane de euro pe an - Libertatea


Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, președintele PNL, au beneficiat în ultimii ani de articole plătite din bani publice pe mai multe site-uri de știri din România.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, președintele PNL, au beneficiat în ultimii ani de articole plătite din bani publice pe mai multe site-uri de știri din România.

Firma care administrează site-ul digi24.ro a anunțat PNL și PSD că renunță la contractele pentru publicitate politică, scrie Libertatea.ro. O investigație a publicației a arătat că cel mai citit site de știri din România a încasat peste un milion de euro de la PNL în ultimul an și jumătate.

Renunțarea la contractele de publicitate politică nemarcată corespunzător vine după ce o investigație Libertatea din decembrie 2023 a susținut că Digi24.ro a încasat peste un milion de euro de la PNL după ce în fruntea partidului au ajuns Lucian Bode și Nicolae Ciucă (aprilie 2022).

Publicația citează surse politice care afirmă că PNL ar fi fost notificat pe 15 ianuarie că luna februarie este ultima în care se mai poate face publicitate politică pe site-ul digi24.ro. Comenzile ar mai putea fi făcute, prin intermediul agenției, până pe 14 februarie.

Agenția Inventus Strategy Design a încasat de la PNL peste 41 de milioane de lei anul trecut pentru a-i plasa comenzile pe diferite site-uri, mai notează Libertatea.

Libertatea scrie că reprezentanții companiei care administrează site-ul digi24.ro nu au răspuns la solicitarea publicației de clarificare a situației contractelor.

Reprezentanții Digi24.ro, contactați de Europa Liberă, spun că firma nu oferă niciun punct de vedere în acest caz și în niciun alt caz care vizează contractele sale comerciale.

Un contract secret cu digi24.ro pentru promovarea politică ar fi avut și PSD. Inclusiv acesta va fi oprit, afirmă Libertatea.ro.

În 2023, suma încasată de site-ul digi24.ro pentru publicitate politică de la liberali și social-democrați ar fi depășit 1,6 milioane de euro.

Articolele comandate de PSD și PNL, prin intermediul agențiilor de publicitate, nu au fost marcate în mod distinct ca publicitate politică, nici pe site-ul digi24.ro, dar nici pe celelalte site-uri.

Surse politice din PNL, citate de Libertatea, afirmă că întreruperea contractelor s-a făcut la inițiativa firmei care administrează digi24.ro.

Motivele invocate ar fi fost pierderilor de imagine, pe fondul temerilor că Digi24 ar putea ajunge să fie perceput ca un site de știri plătit de partide. Un alt motiv este apropierea unui an electoral, cu patru rânduri de alegeri, locale, europarlamentare, legislative și prezidențiale.

Decizia conducerii Digi.24 de reziliere se referă la contractele din afara campaniei electorale și vizează doar site-ul, precizează Libertatea.ro.

Cei din PSD ar fi spus că decizia de a renunța la contracte a venit și din cauză că PNL dădea prea multe comenzi de articole, iar agresivitatea acestora ar fi fost în creștere. Ei spun că renunțarea la contractul cu PNL a dus natural și la rezilierea celui cu PSD, pentru ca Digi24 nu a dorit să riște acuzația că a devenit televiziunea PSD.

Libertatea mai scrie că PNL are contracte de promovare și pe site-urile televiziunilor Antena3, Realitatea TV și RTV. Contractul cu site-ul b1.tv a fost rupt de conducerea PNL în vara lui 2022. El avea o valoarea de aproximativ 160.000 de euro, fiind în acel moment cel mai mare contract aflat în plată. Ulterior, digi24.ro a devenit cel mai mare beneficiar al banilor de la PNL.

De asemenea, arată jurnaliștii Libertatea, PSD are contracte pentru publicitate politică derulate prin intermediul unor agenții cu site-urile televiziunilor RTV, Antena3, Realitatea și B1 TV.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG