Linkuri accesibilitate

DIICOT va soluționa dosarul filajului unor magistrați și jurnaliști. PG a arbitrat între DIICOT și Parchetul Militar


Gabriela Scutea, procurorul general al României a cerut dosarul filajului unor magistrați de la Parchetul Militar
Gabriela Scutea, procurorul general al României a cerut dosarul filajului unor magistrați de la Parchetul Militar

Procurorul general Gabriela Scutea a cerut Parchetului Militar dosarul filajului la magistrați și jurnaliști pentru a stabili cine este îndreptățit să-l soluționeze, DIICOT sau Parchetul Militar, având în vedere că ambele parchete au plângeri înregistrate pe aceeași temă.

UPDATE Dosarul filajului va fi instrumentat de DIICOT, în urma unei decizii semnate de Maria Militaru, adjunctul procurorului general al României. Înainte de ședința de analiză, Gabriela Scutea s-a abținut din verificarea datelor din dosar, decizia de a trimite cazul la DIICOT fiind luată de adjuncta sa, Maria Militaru.

Cererea lui Scutea vine după ce în acest caz au fost înregistrate două plângeri: una a fostului procuror general adjunct al PG Răzvan Horațiu Radu, făcută la DIICOT, cealaltă a jurnaliștilor filați, plângeri făcute la Parchetul Militar după sesizarea din oficiu a procurorului militar Bogdan Pîrlog.

DIICOT vrea să se ocupe de caz

În aceste condiții, DIICOT, structură condusă de Giorgiana Hosu, susține că este competentă să soluționeze cauza. Curios lucru, cererea de predare a dosarului a venit din partea procurorului general fix în ziua în care Scutea și Bogdan Licu, adjunctul ei, erau citați ca martori, pentru a da declarații în dosar.

În adresa de ieri se solicită înaintarea „de îndată” a dosarului în original, „în vederea soluționării unui conflict pozitiv de competență”. Asta înseamnă că două parchete susțin fiecare că ar fi îndreptățite să rezolve un caz, procurorul general fiind chemat ca arbitru.

Refuzul militarilor

Într-un răspuns semnat de procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care instrumentează cazul, se arată că nu poate trimite dosarul în acest moment doar în baza enunțării unei încadrări juridice și spune că este necesară „prezentarea mai multor date”.

Militarii mai arată că, fără „o copie a actului de sesizare și a ordonanței de începere in rem, nu ne putem declina competența”. În concluzie, „căile legale sunt fie reunirea cauzelor de către DIICOT, fie trimiterea unor copii a actului de sesizare și a ordonanței de începere in rem, pentru a aprecia necesitatea declinării competenței”.

Insistență suspectă

Este pentru a doua oară în decurs de șase săptămâni când Parchetul General încearcă să preia acest dosar de la Parchetul militar.

Prima dată, la finalul lunii februarie, procurorul general Scutea a cerut dosarul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București pe motiv că sesizarea din oficiu s-ar fi făcut într-o zi de duminică și că nu era o urgență, având în vedere că nicio parte vătămată nu a depus plângere. Tot atunci, în urma unui control, s-a dispus retragerea polițiștilor care au lucrat în caz.

Mai mult, pe 6 aprilie, Scutea a anulat probele adunate de procurorii militari până în acel moment pe motiv că actele făcute în dosar sunt nelegale, fiind dispuse de un procuror necompetent.

Șase supraveghetori

Din datele anchetei rezultă că în seara de 21 februarie, doi jurnaliști și doi magistrați au fost filați de șase persoane, trei dintre acestea fiind în local înainte de a sosi grupul ce urma să fie înregistrat. La o altă masă, alte două persoane, un bărbat și o femeie „au stat câteva ore, având un consum minimal, non alcoolic, prin amplasarea lor fiind singurele care ar fi putut efectua înregistrarea video din toaleta bărbaților”. O a șasea persoană a așteptat în mașină.

Parchetul Militar București s-a autosesizat în 25 februarie și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul imaginilor difuzate de România TV de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști.

România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar în Serbia, a difuzat imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind „dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG