Linkuri accesibilitate

Parchetul General vrea să ia de la Parchetul Militar dosarul ziariștilor și magistraților filați


Gabriela Scutea, noul procuror general al României

Gabriela Scutea, noul procuror general, a cerut Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București să predea imediat dosarul penal deschis în cazul filării a doi ziariști și doi magistrați. Dosarul penal in rem, adică pentru fapte, a fost deschis de prim-procuror adjunct Bogdan Pîrlog la două zile după ce România TV, postul de televiziune controlat de Sebastian Ghiță, a difuzat imagini din timpul filajului.

„În vederea soluționării lucrării cu numărul de mai sus, vă solicităm să înaintați, de îndată, dosarul nr. 166/P/2020”, se arată în nota Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit HotNews.ro.

În 25 februarie, Gabriela Scutea, recent numită de președintele Klaus Iohannis în funcția de șef la PG, a cerut conducerii Parchetului Militar să facă un control în legătură cu modalitatea de sesizare și competența dosarului deschis de procurorul Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul 10 august, pentru abuz în serviciu și violarea vieții private.

Rezultatul acestui control a fost făcut public de site-ul Monitoruljustiției, controlat de Răzvan Savaliuc, unde se spune că „procurorul Pîrlog nu a adus la cunoştinţa şefului ierarhic, care se afla la serviciu în data de 24.02.2020, deşi era obligat să facă acest lucru” și a încălcat în acest fel „Regulamentul de ordine interioară”.

Bogdan Pîrlog a declarat că dosarul a fost deschis de duminică, 23 februatie, iar luni a fost audiat unul dintre ziariști, respectiv Alex Costache, iar motivul este legat de suspiciuni că ar putea fi implicați militari în acest dosar.

****

Jurnaliștii Alex Costache, TVR, și Cosmin Savu, Pro Tv, echipa ”Romania, te iubesc”, Horațiu Radu, procuror, ajunct interimar al Parchetului General și judecătorul Răzvan Păștilă au fost filați- filmați și inregistrați- la un restaurant din centrul Capitalei, vineri, 21 februarie, unde sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu. ”Știrea” a fost difuzată rapid de postul România Tv, controlat de Sebastian Ghiță, fugit de justiție în Serbia, și rostogolită de mass-media deținută de patroni aflați în conflict cu legea- Gândul, aparținând lui Radu Budeanu, cercetat de DNA, Evenimentul zilei, deținut de Dan Andronic, trimis în judecată de DNA, luju.ro, site antijustiție, România liberă, cotidian deținut de Alexander Adamescu, urmărit penal și fugit la Londra, și Antena 3, controlată de Dan Voiculescu, cu o condamnare de 10 ani pentru corupție.

Urmărirea ziariștilor a avut loc în contextul numirilor procurorilor-șefi la Parchetul General și DIICOT, prezentate de trusturile media amintite drept o ”conspirație”, iar întâlnirea jurnaliști-megistrați de la barul „Lokal” ca fiind dovada acesteia. Ziariștii Alex Costache și Cosmin Savu au fost critici față de numirea Giorgianei Hosu la conducerea DIICOT și a Gabrielei Scutea la cea a Parchetului General.

Europa Liberă, sub semnătura lui Virgil Burlă, a publicat o serie de dezvăluiri despre Giorgiana Hosu, ziaristul intrând și el în colimatorul Antenei 3.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG