Linkuri accesibilitate

Dilemă: câți locuitori sunt în România pentru vaccinare? Rată de vaccinare de 2% într-o comună


Campania de vaccinare este coordonată de colonelul Valeriu Gheorghiță și secretarul de stat, Andrei Baciu. Imagine de la un centru de vaccinare din București.
Campania de vaccinare este coordonată de colonelul Valeriu Gheorghiță și secretarul de stat, Andrei Baciu. Imagine de la un centru de vaccinare din București.

Guvernul apelează la primari pentru a accelera campania de vaccinare. Ținta de 70% populație vaccinată este imposibil de atins în anumite zone, din cauza faptului că populația nu se mai află în România, susțin edilii. Colonelul Gheorghiță și premierul Cîțu se vor întâlni luni cu primarii.

Din această săptămână, numărul vaccinurilor prezente în centrele din România este mai mare decât persoanele aflate pe listele de așteptare. Situația îngrijorează oficialii guvernamentali și medicali, iar primarii au fost convocați la o discuție la Palatul Victoria pentru a ajuta campania de vaccinare. Ținta asumată de premier este ca 10.4 milioane de persoane să fie vaccinate până în luna septembrie.

Aproape 1.7 milioane de persoane au făcut rapelul, în timp ce peste 1.1 milioane sunt la prima doză. Pentru reducerea restricțiilor, Guvernul dorește să existe 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Europa Liberă a semnalat problema existentă în campania de vaccinare încă de la începutul lunii aprilie.

Procentul persoanelor vaccinate într-o comună: 2%

La aproape patru luni de la demararea campaniei de vaccinare, într-o comună din județul Mehedinți, procentul populației care a primit serul este de 2%. Un total de aproximativ 50 de persoane.

Doar persoanele în vârstă. E foarte puțin. Noi avem o populație de 2.400, dar sunt și plecați din România, în special în Germania. Plecați sunt 10-15%. Avem și 340 de copii”, a declarat primarul comunei Sisești, Marian Ion Răducan, pentru Europa Liberă.

Explicația oferită de edil pentru numărul redus de persoane vaccinate ține de faptul că nu au existat cazuri de infectări.

„Noi am fost feriți, nu am avut vreun caz de COVID-19. Datorită acestui lucru, oamenii nu au simțit nevoia să se vaccineze. Dacă nu a fost vreun caz, ne-a ferit Dumnezeu. Nu au avut cazuri în familie”, explică situația din comună primarul.

De la Prefectură, primari au primit ieri o hârtie care le solicită să ajute la intensificarea vaccinării în comună.

În perioada următoare vom merge din casă în casă pentru a convinge oamenii că este bine să se vaccineze, să scăpăm de această pandemie”, susține primarul, care mizează și pe sosirea în localitate a unei caravane mobile pentru vaccinare.

Primul telefon pentru primari să ajute în campania de vaccinare

Datele de la București se lovesc de realitatea din teren. În comunele din România trăiesc aproape 10 milioane de persoane, iar interesul acestora pentru vaccinare nu este ridicat. Multe persoane sunt plecate din România, chiar dacă figurează în scripte. Comunele reprezintă 48% din populație și aproape 87% din teritoriu.

Primarii nu au fost cooptați până acum în campania de vaccinare. Primul telefon a venit în această săptămână.

„E prima dată în viața mea când m-a sunat colonelul Gheorghiță”, susține Emil Drăghici, primar în Vulcana Băi, județul Dâmbovița, și președinte al Asociației Comunelor din România.

„M-a contactat ieri în legătură cu o întâlnire la Palatul Victoria, luni la ora 14.00, la care va participa și premierul. Este nevoie să aducă primarii în campania de vaccinare. Am spus că mi se pare o măsură deosebit de bună, asta trebuie să facă un decident cu picioarele pe pământ. Primarii au fost lăsați deoparte până acum”, completează președintele ACoR.

Emil Drăghici susține că va cere luni să existe o coordonare instituțională între primării și medicii de familie, lucru care nu există în prezent.

„Voi cere să merg cu medicul de familie și asistentul medical comunitar, să realizăm acest triunghi. Războiul se pregătește pe timp de pace, dar măcar s-au trezit în timpul războiului că îți trebuie anumite măsuri pentru a-i strânge pe toți laolaltă”, subliniază președintele edililor de comună.

Președintele ACoR critică faptul că acum există un „gol de informație”, iar primarii nu primesc date despre câte persoane sunt vaccinate într-o comună.

Potrivit acestuia, la nivelul comunelor sunt șase probleme majore în campania de vaccinare:

  • Există o campanie de dezinformare pe internet / televiziuni care joacă un rol negativ
  • Populația nu se descurcă cu platforma de vaccinare
  • Comunele au mai puține persoane decât sunt prezente în datele oficiale, mulți lucrează în afara României
  • Centrele de vaccinare trebuie să fie mai aproape de cetățeni, sunt utile caravanele mobile
  • Primarii nu au fost implicați în campania de vaccinare
  • Nu există încredere în vaccinul AstraZeneca

Câți localnici s-au vaccinat în celebrele comune Talpa și Suraia

Pentru populația din sudul țării, comuna Talpa – județul Teleorman și comuna Suraia – județul Vrancea au devenit adevărate atracții, un fel de tărâm al vaccinurilor. Locuitori din mai multe județe, dar și din municipiul București, s-au înscris în luna martie în centrele de vaccinare din cele două comune. Necunoscute până în urmă cu o lună, ele au devenit parte a turismului de vaccinare.

Europa Liberă a stat de vorbă cu primarii celor două comune pentru a vedea cum au profitat localnicii de șansa oferită în campania de vaccinare.

În centrul din Suraia, județul Vrancea, sunt aduse doze de Pfizer și Moderna. Cum listele de așteptare din București ajungeau la mii de persoane, iar oamenii au așteptat săptămâni la rândul, au apelat la varianta din Vrancea.

Distanța rutieră între București și Suraia este de aproape 200 de km. Poate să fie parcursă în aproape trei ore. Costul unei astfel de excursii cu automobilul personal, dus – întors, este de peste 150 de lei (30 de euro), la un consum mediu de 7.5 l la 100 km.

„În comuna Suraia există un procent de vaccinare de 30%. Eu am simțit ca un îndemn că au venit persoane din alte localități, după aceea s-au înscris mai mulți locuitori ai comunei la vaccinare. Au căpătat mai multă încredere”, ne povestește Maria Stroe, primarul din Suraia.

Potrivit acesteia, oamenii din localitate au contactat autoritățile locale pentru a se înscrie pe platforma de vaccinare, deoarece nu sunt familiarizați cu aceasta. Cu toate că lucrurile merg bine, ținta de vaccinare de 70% este imposibil de atins.

„Problema noastră este că nu sunt prezenți toți în localitate. Am 6.000 de locuitori, dar acasă sunt 2.800 – 3.000, cam așa. Ceilalți sunt plecați din România. Nu vor veni acasă să se vaccineze. Majoritatea tinerilor sunt plecați în Anglia, Italia, Spania. Cei din Anglia nu prea sunt vaccinați, am luat legătură cu unii. Nu avem cum să vaccinăm 70%”, susține primărița.

Comuna Talpa, județul Teleorman, este mai aproape de București, la doar 95 de km. Un drum cu mașina durează aproximativ o oră și jumătate, iar costul unei excursii dus întors este de aproape 60 de lei (aproape 12 euro). Vaccinul oferit este de la AstraZeneca. La centrul de vaccinare au venit persoane din județele Dolj, Olt, municipiul București, dar și din Constanța, spune edilul.

Primarul comunei Talpa, Cleofir Netejoru, se plânge că nu știe câți oameni din comună s-au vaccinat, dar spune că face lobby printre cetățeni să meargă la vaccinare. El nu s-a speriat de AstraZeneca. Demontează mitul miilor de vaccinuri din comuna Talpa.

„Când a fost discuția cu multe vaccinuri, a fost o eroare. S-a spus că am primit 2.000 de vaccinuri, a fost o eroare. Nu am rămas vreodată fără vaccin, dar nu a existat cantitatea despre care s-a spus, de vreo 2.000 de doze”, a precizat primarul pentru Europa Liberă.

În comună, potrivit datelor oficiale, sunt înregistrate 1.742 de persoane, dintre care 200 sunt copii. Două-trei sute de persoane au plecat la muncă în afara României, afirmă primarul.

Cleofir Netejoru crede că oamenii din Talpa au fost stimulați să se vaccineze de valul de doritori din afara comunei.

„Preoții ne ajută, chiar ei sunt exemple, au venit și s-au vaccinat. Ar trebui ca bătrânii să fie vaccinați la locuințele lor. Mi se pare ok că se poate face vaccinare fără programare pentru AstraZeneca”, a susținut edilul din Teleorman.

Primarul care s-a speriat de AstraZeneca

Într-o altă localitate din județ, comuna Blejești, procentul de vaccinare este în jur de 20-25%.

„Nu prea vor oamenii să se vaccineze. Oamenii sunt reticienți în legătură cu AstraZeneca. Vă spun: eu am fost programat la Talpa în urmă cu o lună, într-o duminică la ora 17.00. Cu o zi sau două înainte au apărut la tv emisiuni legate de AstraZeneca. Domnule, vineri am anulat programarea de la Talpa”, povestește Narcis Pietreanu.

Un moment nedorit s-a întâmplat și în comuna sa. După ce a stabilit cu o echipă medicală mobilă din Videle să vaccineze bătrânii și persoanele cu handicap din comună, lucrurile nu au stat conform planului.

„I-am întrebat dacă vor să se vaccineze. Unii au spus că se vor vaccina, cum să nu. Am transmis situația la Alexandria, la Direcția de Sănătate Publică. Au format o echipă de la Videle, cu medicul, asistent, tot. Au venit cu mașina, noi să îi însoțim, dar ne-au rugat să mergem dimineața încă o dată, să fim siguri că se vor vaccina. Când am ajuns la ei acasă cu vaccinul, jumătate dintre persoane au spus mai vor, că le e frică. Vaccinul nu era AstraZeneca. Echipa mobilă i-a vaccinat pe cei cu handicap care au fost acasă și au dorit, chiar și pe cei din familie”, a dezvăluit primarul din Blejești.

Exemplul l-a constituit o doamnă de 92 de ani, doamna Dinu.

Problema o constituie și în această comună exodul populației. În acte sunt 5.000, în realitate nu sunt peste 3.700.

Sunt plecați în străinătate sau s-au mutat, dar sunt prinși la noi. De la noi sunt plecați în Anglia și Spania”, a explicat primarul Pietreanu.

Informații puține despre vaccinare

Comitetul Național pentru Vaccinare nu oferă date zilnice despre vaccinarea din fiecare localitate, ci doar informații generale la nivelul României. Accesul în baza de date nu este public, ci trebuie făcută solicitare pentru a avea access la informațiile despre campania de vaccinare.

Voi propune luni ca pe site-ul fiecărei prefecturi să existe o hartă a județului, duci lăbuța pe hartă și se vede fiecare localitate care e numărul persoanelor vaccinate”, a declarat Emil Drăghici, președintele ACoR.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG