Linkuri accesibilitate

AstraZeneca „la liber" | Pot să fac rapelul aproape de casă? „Trebuie să analizăm”


În aprilie, România va primi peste 800.000 de doze de vaccin AstraZeneca.
În aprilie, România va primi peste 800.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

Cu toate că acum sunt sute de locuri libere în centrele de vaccinare cu AstraZeneca din localitățile lor de domiciliu, românii care au făcut prima doză în alte localități nu știu dacă mai e nevoie să meargă la sute de kilometri distanță și pentru rapel sau ar putea primi a două doză aproape de casă.

De vineri, 16 aprilie, vaccinul AstraZeneca, Vaxzevria după noua denumire, se poate face fără programare în platforma naţională, în orice centru de vaccinare cu locuri disponibile, după cum a anunțat portalul RO Vaccinare.

Oricine se poate prezenta cu buletinul la un centru AstraZeneca unde sunt locuri libere și i se poate administra prima doză din vaccin. Încă nu e clar dacă oamenii care s-au vaccinat deja cu prima doză de AstraZeneca (la distanță de casă pentru că acolo erau locuri disponibile) pot face acum a doua doză oriunde, mai exact, fără să mai parcurgă sute de kilometri.

Andreea P., de exemplu, locuiește în București și ar trebui să facă a doua doză pe 29 aprilie la Sinaia, pentru că acolo a găsit loc liber în urmă cu mai mult de o lună, atunci când s-a programat. Întrebarea Andreei este dacă poate să meargă la un centru de vaccinare din București, unde sunt sute de locuri libere, să facă rapelul în ziua în care a programat-o platforma de vaccinare.

Europa Liberă a întrebat Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare despre posibilitatea administrării rapelului la centrele din apropierea locuinței. Trebuie să analizăm, trebuie să fie niște motive stabilite”, a spus colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

E o măsură avută în vedere și care poate fi luată, însă nu dorim ca ea să genereze disconfort pentru ceilalți beneficiari și, implicit, bunei desfășurări a procesului de vaccinare. Normal ar fi ca cei care se prezintă pentru prima doză la un centru de vaccinare să efectueze rapelul în același centru. Este important acest lucru pentru ca centrul respectiv urmărește evoluția stării ulterioare, lotul vaccinului administrat respectivei persoane”, precizează și colonelul Alina Mosoi, responsabil cu comunicarea pentru campania de vaccinare.

Oamenii care au făcut prima doză de AstraZeneca în altă localitate vor să știe dacă pot face rapelul în localitatea în care locuiesc.
Oamenii care au făcut prima doză de AstraZeneca în altă localitate vor să știe dacă pot face rapelul în localitatea în care locuiesc.

Pentru prima doză de vaccin AstraZeneca, specialiştii recomandă populaţiei care vrea să se vaccineze să verifice disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinare, să se prezinte la centrul în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate şi să se asigure că nu au simptome asociate COVID.

Vaccinarea se va realiza în limita capacităţii de vaccinare a centrului", mai spun aceștia.

Site-ul neoficial centre-vaccinare.info arată locurile libere pe centrele de vaccinare
Site-ul neoficial centre-vaccinare.info arată locurile libere pe centrele de vaccinare

Marți, la conferința de presă săptămânală, colonelul Gheorghiță a spus că există un deficit important de programări în centrele cu AstraZeneca unde ar putea fi vaccinate peste 31.000 de persoane în fiecare zi.

În prezent, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză de AstraZeneca este de peste 1.300 pe zi, în comparație cu luna februarie când zilnic erau peste 6.000 de persoane care se vaccinau cu acest ser.

Centrele de AstraZeneca devin Pfizer sau Moderna

Din această cauză, unele dintre centrele de vaccin AstraZeneca se vor transforma în Moderna sau Pfizer, cum este cazul centrelor cu AstraZeneca din Timișoara care, din 19 aprilie vor deveni centre cu vaccin Moderna, potrivit autorităților locale.

Vineri, premierul Florin Cîțu a anunțat, la Cluj-Napoca, că mai multe centre de vaccinare AstraZeneca vor fi transformate în centre de vaccinare Pfizer.

În România, interesul pentru vaccinul AstraZenca a scăzut constant la scurt timp după ce a început, în urma problemelor legate de cazurile rare de tromboze la pacienții din Norvegia, Germania și Italia.

Până acum, peste 300.000 de persoane și-au anulat vaccinarea cu AstraZeneca, iar în prezent sunt peste 77.000 de locuri libere în centrele cu fluxuri de vaccinare AstraZeneca din toată țara.

În total, în România, au fost aduse 1.378.000 de doze, dintre care au fost administrate 410.553, iar stocul este de 779.150 de doze. Săptămâna aceasta, AstraZeneca a mai livrat 57.600, iar pentru luna aprilie vor fi recepționate 883.080 de doze din acest ser.

România trimite AstraZeneca în Republica Moldova

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un ajutor umanitar pentru Republica Moldova, constând în 132.000 de doze vaccin AstraZeneca.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, 15 aprilie 2021, Hotărârea pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 41 alineat (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Actul normativ prevede acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova în vederea gestionării epidemiei împotriva COVID-19 ca urmare a activării Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG